NVIDIA DLSS 3: Το upscaling γίνεται ακόμα καλύτερο

Η τεχνική upscaling της NVIDIA, DLSS, που εστιάζει στις υψηλότερες επιδόσεις χωρίς μεγάλη απώλεια στην ανάλυση και την ποιότητα, φτάνει στην τρίτη γενιά και έρχεται μόνο στις νεότερες κάρτες γραφικών RTX 40 Series.

Για την εταιρία, πρόκειται περί καινοτομίας, και μέχρι έναν βαθμό, έχει δίκιο. Αξιοποιώντας τους Tensor Cores οι GPUs της NVIDIA μπορούν να τρέξουν ένα παιχνίδι σε χαμηλότερη ανάλυση, να πραγματοποιήσουν upscaling σε πραγματικό χρόνο, και να βελτιώσουν την εικόνα χωρίς αισθητή μείωση της ποιότητας, φέρνοντας όμως μεγάλα κέρδη στα FPS.

Το DLSS 3 (Deep Learning super sampling), υπόσχεται έως και 4 φορές κέρδη στις επιδόσεις σε σχέση με την παραδοσιακή μέθοδο. Το DLSS 3 υιοθετείται ήδη γρήγορα και περιμένουμε, για αρχή, περισσότερα από 35 παιχνίδια και εφαρμογές που θα ενσωματώνουν την τεχνολογία.

Πως λειτουργεί το DLSS 3;

Πάμε να δούμε λοιπόν πως λειτουργεί το αρκετά ενδιαφέρον DLSS 3 που ανακοίνωσε με τις RTX 4080 και RTX 4090 η NVIDIA.

Η πρώτη τεχνική, χρησιμοποιούσε υποβοήθηση AI για το upscaling. Η 2η αξιοποιούσε ένα γενικοποιημένο νευρωνικό δίκτυο που δεν χρειάζεται εκμάθηση και μπορεί να τρέξει σε κάθε παιχνίδι.

Η 3η έκδοση βάζει ακόμα ένα λιθαράκι και προσθέτει το optical flow στην ουρά της επεξεργασίας της εικόνας, φέρνοντας ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Λαμβάνει υπόψιν την κατεύθυνση στην οποία κινείται το παιχνίδι και την καταλαβαίνει παίρνοντας δύο καρέ.

Το παράδειγμα αφορά το Cyberpunk 2077 στο οποίο μας δείχνει τη μηχανή που κινείται στην ευθεία, οπότε τα pixels έχουν μια συγκεκριμένη φορά. Λαμβάνοντας υπόψιν, πέρα από τα motion vectors και το optical flow για να αντιληφθεί την κίνηση, το DLSS φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα στον δημοφιλή τίτλο της CD Projekt RED, αποδίδοντας λεπτομέρειες όπως τις σκιές πιο σωστά

Και αφού όλα στο pipeline της NVIDIA φαίνεται πως έχουν ένα όνομα, για προωθητικούς λόγους, το NVIDIA Reflex τρέχει μαζί με όλα τα DLSS 3-ready games, και επιτυγχάνει χαμηλότερο latency και βελτιώνει την απόκριση του παιχνιδιού, χρήσιμο ιδίως σε competitive τίτλους.

DLSS 3: Διαθέσιμο τον Οκτώβριο

Η νέα έκδοση του DLSS, του εργαλείου που καταφέρνει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα με το AI σε υποβοηθητικό ρόλο, καταφθάνει στα πρώτα games τον Οκτώβριο. Η λίστα περιλαμβάνει 35 τίτλους αρχικά, αριθμός που θα αυξηθεί μέχρι και το 2023. Η NVIDIA μετράει και όλα τα games που έχουν βελτιωθεί με οποιονδήποτε τρόπο με τη βοήθεια του AI, εκεί όπου συναντάμε 216 τίτλους.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα