AORUS Radeon RX 7900 XTX Elite 24G Review: Η AMD στην αντεπίθεση

Κατανάλωση και Θερμοκρασίες

Και φτάνουμε στο εξίσου σημαντικό κομμάτι της κατανάλωσης και της ψύξης. Η custom αυτή κάρτα γραφικών αποτελεί μια από τις πρώτες custom Radeon RX 7900 XTX που θα δούμε να κυκλοφορούν, και οι περισσότερες θα έρχονται με τρεις συνδέσεις 8-pin PCI-e, και με total board power που θα ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τα 450W, για λίγες στιγμές σε φορτίο. 

Η reference εκδοχή ή MBA (Made by AMD) που έχουν σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές στη φαρέτρα τους, διαθέτει δύο τέτοιες συνδέσεις τροφοδοσίας. 

Κατανάλωση: AORUS Radeon RX 7900 XTX Elite 24G

Παρά το γεγονός ότι έχουμε 6144 πυρήνες στην 7900 XTX, η χρήση dual issue shaders διπλασιάζει πρακτικά το throughput σε 3D περιεχόμενο, οπότε και η κατανάλωση αυξάνεται αισθητά σε σχέση με τις παλαιότερες γενιές καρτών γραφικών, αλλά δεν διπλασιάζεται, όπως θα περίμενε κανείς.

Στα 403W μετρήσαμε το total board power της κάρτας μας, κάτι που έγινε μέσω software, στην ανανεωμένη έκδοση του HWinfo. Γνωρίζουμε πως στις περισσότερες περιπτώσεις, μετρήσεις τέτοιου είδους γίνονται με εξωτερικά εργαλεία. Ελέω έλλειψης αντίστοιχου εξοπλισμού, η εύκολη μέθοδος είναι αυτή του software, στην οποία μετράμε 3-5 φορές κάθε run, κρατώντας τον μέσο όρο και αποκλείοντας τυχόν ακραίες τιμές.

Θερμοκρασίες: AORUS Radeon RX 7900 XTX Elite 24G

Από την άλλη, το σύστημα ψύξης της AORUS, με το τριπλό ψυγείο δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και βλέπουμε ότι κρατάει τον πυρήνα των 300mm2 σε καλές θερμοκρασίες, όχι όμως άριστες.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να παίξουμε με τις ρυθμίσεις μέσα από τον Adrenalin driver, κάτι που βελτιώνει αισθητά τις θερμοκρασίες σε ένα τυπικό mid tower όπως το Pure Base 500 DX των δοκιμών. 

Αποτελέσματα

Χαρακτηριστικά
75 %
Επιδόσεις
85 %
Θερμοκρασίες, θόρυβος
80 %
Κατανάλωση
70 %
Software, drivers
75 %
Τιμή
60 %
Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Η πρόταση της AORUS - και της Gigabyte κατ’ επέκταση - είναι αρκετά καλή σε όλες τις αναλύσεις. Οι επιδόσεις είναι στα ίδια επίπεδα με την RTX 4080 και αυτό είναι ανάμεσα στα θετικά της. Το ογκώδες σύστημα ψύξης από την άλλη δε δημιουργεί πρόβλημα και μπαίνει εύκολα ακόμα και στο bequiet! Pure Base 500 DX των δοκιμών μας, ενώ θα χρειαστεί τρεις 8-pin PCIe συνδέσεις και ένα ισχυρό τροφοδοτικό 750W και άνω, μιας και σε φορτίο, η GPU έδειξε μέχρι και 403W στις μετρήσεις.AORUS Radeon RX 7900 XTX Elite 24G Review: Η AMD στην αντεπίθεση