AMD Ryzen 7 7700X CPU Review: Zen 4 στην κορυφαία Gigabyte X670E AORUS Xtreme

Test Setup & Πως Μετρήσαμε

Σειρά έχει το σύστημα των δοκιμών καθώς και το πώς μετρήσαμε τις δύο πλατφόρμες.

Η X570 πλατφόρμα αποτελείται από τα εξής:

CPUAMD Ryzen 7 5700X – PBO on
ΜητρικήAORUS X570 Elite – BIOS F37
Μνήμες2x8GB GSkill Trident-Z 3200 C16
Κάρτα γραφικών – DriverAORUS Radeon RX 7900 XTX ELITE 24G – Adrenalin Jan 2023 driver
OSWindows 10 22H2 version – Updates January 2023
Τροφοδοτικόbequiet Pure Power 11 FM 1000W

Για το X670 χρησιμοποιήσαμε:

  • AMD Ryzen 7 7700X – default
  • Gigabyte X670E AORUS XTREME – F6 BIOS
  • AORUS DDR5 Memory 5200MT/s C40 1.25V

Μεθοδολογία gaming

Οι μετρήσεις μας γίνονται σε τρεις αναλύσεις: 1080p, 1440p και 4K UHD στα παρακάτω παιχνίδια και στις μέγιστες ρυθμίσεις εκτός από όσα αναφέρουν διαφορετικά.

F1 22 – w/o RT

Cyberpunk 2077 – w/o RT

Far Cry 6 – Ultra

Rainbow Six Siege – Ultra

Rainbow Six Extraction – Very High

Watch Dogs Legion- Very High

Μετρήσεις κατανάλωσης και θερμοκρασίας 

Οι μετρήσεις κατανάλωσης γίνονται μετρώντας το power στο OCCT στο test για ολόκληρο το σύστημα (PSU test κάποτε) με AVX2 και για 10 λεπτά. Στο ίδιο benchmark καταγράφουμε και τη μέγιστη θερμοκρασία του επεξεργαστή.

Στο τέλος κάνουμε normalize τη θερμοκρασία στην τιμή των 23 βαθμών Κελσίου με τον παρακάτω τύπο:

Temp – Θερμ. δωματίου + Διαφορά από τους 23C = Normalized τιμή


Επιδόσεις σε Benchmarks, Rendering εφαρμογές

Στις κανονικές δοκιμές μας με την πλατφόρμα, δοκιμάσαμε το Cinebench R20 μαζί με το πιο καινούργιο Cinebench R23 σε single thread αλλά και multithread σενάρια χρήσης. Επιπλέον, τρέξαμε τα AIDA64, Handbrake, WinRAR, και μερικά internet browsing benchmarks για πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Από το AIDA64 βλέπουμε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα των 5000 Series (στα writes) αποτελεί παρελθόν και πλέον οι ταχύτητες δεν περιορίζονται στο μισό. Γενικότερα, οι επιδόσεις των DDR5 είναι καλές και το latency στη συγκεκριμένη πλατφόρμα βρίσκεται περίπου στα 70 νανοσεκόντ, που είναι αρκετά ΟΚ σε σχέση με το παρελθόν.

Cinebench R20

Στο Cinebench R20, ο 7700X βρίσκεται στην κορυφή των αποτελεσμάτων και με διαφορά από τον τελευταίο καλύτερο επεξεργαστή που έχουμε στη βάση δεδομένων μας.

Ο 3900X, ο 12-πύρηνος επεξεργαστής της AMD βγαλμένος από το μακρινό Καλοκαίρι του 2019, χάνει από τον οκταπύρηνο 7700X των δοκιμών μας. Η Zen 4 είναι σίγουρα εντυπωσιακή, όπως εντυπωσιακές είναι και οι συχνότητες που καταφέρνει σε πολλές από τις δοκιμές μας. 

Cinebench R23

Αντίστοιχη εικόνα συναντάμε και με το Cinebench R23, εκεί όπου ο 7700X φαίνεται να ανοίγει κι άλλο τη διαφορά από τον 5700Χ, μιας και δεν είχαμε μετρήσεις κάποιου άλλου ισχυρότερου επεξεργαστή από τις προηγούμενες γενιές στη βάση δεδομένων μας.

Επιδόσεις Gaming (1080p και 4K)

Και ερχόμαστε στο βασικότερο σημείο του review μας. Η νεότερη πλατφόρμα της AMD είναι φτιαγμένη τόσο για επαγγελματικές εφαρμογές, όσο και για παιχνίδια, και οι βελτιώσεις της AMD εδώ είναι μπόλικες για τους gamers.

Γι’ αυτόν τον λόγο, έχω ετοιμάσει μπόλικα διαγράμματα με τις κλασικές μπάρες αλλά και line charts για να συγκρίνουμε τον 7700X (Zen 4) με τον οκταπύρηνο της προηγούμενης γενιάς 5700X (Zen 3).

1080p Gaming / Radeon RX 6600 XT

Στο πλαίσιο των δοκιμών, το Rainbow Six Siege που φέτος έφτασε στην 8η σεζόν του και με μπόλικο φρέσκο περιεχόμενο, παράγει αρκετά σταθερά FPS στον 7700X και στην 6600XT που δοκιμάσαμε με τον ίδιο display driver και στις δύο περιπτώσεις. Κάποιες πτώσεις στα FPS που παρατηρούνται με τον 5700X ακόμα και μετά από μερικά runs, δεν διακρίνονται καθόλου στον 7700X.

1080p Framerate Graphs

Rainbow Six Siege (Vulkan)

F1 22

Cyberpunk 2077

Rainbow Six Extraction

4K Gaming / Radeon RX 6600 XT

Όπως είναι λογικό, gamers που θέλουν να παίξουν σε μεγάλες αναλύσεις όπως το 4K, δε θα δουν ιδιαίτερη διαφορά, και τα νούμερα είναι πολύ κοντά στους δύο επεξεργαστές με μερικές εξαιρέσεις. Για λόγους σύγκρισης, συμπεριλαμβάνω και μερικά γραφήματα μεταξύ των δύο επεξεργαστών για να δείτε καλύτερα που κερδίζει ο 7700X έναντι της παλιότερης γενιάς.

4K Framerate Graphs

Rainbow Six Siege (Vulkan)

F1 22

Cyberpunk 2077

Rainbow Six Extraction

Κατανάλωση και Θερμοκρασίες

Το μεγάλο θέμα με τους Ryzen 7000 ήταν σίγουρα το ότι η AMD άλλαξε το πως βλέπουμε τις θερμοκρασίες στα chip της, και σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, πολλά μοντέλα ξεπερνούν και τους 90 βαθμούς

Το μοντέλο των δοκιμών μας σταθεροποιήθηκε στους 95 βαθμούς, ενώ η κατανάλωσή του ήταν 146W σταθερά σε όλο το run του OCCT, με τη μέση τιμή των συχνοτήτων να βρίσκεται στα 4850MHz σε όλους τους πυρήνες. Οι τιμές πάρθηκαν με την Pure Rock 2 FX στο τιμόνι, μια αρκετά άξια tower ψύκτρα με τελείως μαύρη εμφάνιση και ARGB ανεμιστήρα.

Το παρακάτω γράφημα μας δείχνει την κατανάλωση του επεξεργαστή σε σχέση με τη θερμοκρασία των πυρήνων, όπως τη μετρήσαμε με το OCCT.

Η μητρική της Gigabyte σε αυτή τη δοκιμή θα λέγαμε ότι δούλευε στο ‘ρελαντί’, κυρίως γιατί ο επεξεργαστής δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί από πλευράς κατανάλωσης από την AMD, ενώ και το κύκλωμα τροφοδοσίας της AORUS Xtreme είναι υπέρ-αρκετό για να καλύψει ακόμα και extreme σενάρια με overclocking. Υπάρχει και επιλογή για LN2 overclocking για τους τολμηρούς της παρέας που διαβάζουν.


Επίλογος: Είναι οι Zen 4 η ιδανική πλατφόρμα;

Μετά από πολλές δοκιμές, μετρήσεις και αριθμούς, και με τις πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά την τιμολόγηση της νέας πλατφόρμας, θεωρώ ότι έχω την ετυμηγορία!

Στην αρχή της κυκλοφορίας της, η πλατφόρμα του AM5 έμοιαζε απλησίαστη και το jump των επιδόσεων προέκυπτε περισσότερο από την αύξηση των χρονισμών (όσον αφορά το IPC) και λιγότερο από τις αρχιτεκτονικές αλλαγές της Zen 4 σχεδίασης. 

Οπότε η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου είναι – αξίζει η αναβάθμιση; Για αυτή την ερώτηση έχω φτιάξει μερικά σενάρια. Εάν κάποιος προέρχεται από έναν Ryzen 7 2700X για παράδειγμα, τότε η νέα γενιά φέρνει πολλά θετικά όπως την ύπαρξη PCIe Gen 5 σε συγκεκριμένες υποδοχές. Για την ώρα όμως το πρότυπο είναι αχρείαστο ακόμα και στις M.2 αφού τα συστήματά μας ξεκινούν ήδη σε χρόνο dt.

Γνωρίζω βέβαια ότι η ASUS ήταν αυτή που έφερε τον Gen 4 δίαυλο σε μερικές 400 Series, αλλά να πούμε ότι ο Ryzen 7 2700X υποστηριζόταν κανονικά και από το κορυφαίο X570 chipset. Οπότε τι μένει;

Οι κάτοχοι Ryzen 3000 θα βρουν λίγο πιο δύσκολη την αναβάθμιση, αλλά όλοι αυτοί οι κάτοχοι παλιότερων γενιών ποντάρουν στο νεότερο hardware που έρχεται μαζί, όπως τις DDR5 που φέρνουν μεγαλύτερη πυκνότητα και τον δίαυλο PCIe Gen 5 που αυξάνει τις ταχύτητες στους NVMe SSD. Εάν δεν είχαμε αυτά τα δύο, τότε η αναβάθμιση θα έμοιαζε τελείως ουτοπική και αχρείαστη, αφού τα πράγματα που αλλάζουν είναι λίγα.

Διαφορά θα δούμε με την έλευση των X3D μοντέλων και αυτούς προτείνω εάν θέλετε να είστε up to date με το καλύτερο δυνατό. Και όπως βλέπω το versus μεταξύ AMD και Intel, όσον αφορά τις επιδόσεις, βλέπω ότι η AMD έχει το πάνω χέρι.

Η μετάβαση στη νέα γενιά λοιπόν, κοστίζει από 350€ για τον Ryzen 7 7700X της AMD, περίπου 850€ για την πομπώδη μητρική X670E AORUS Xtreme και άλλα περίπου 195€ για τα 32GB των AORUS μνημών. Ούτε λίγο ούτε πολύ περίπου 1400€ για την αναβάθμιση στη νέα γενιά με ένα οκταπύρηνο σύστημα.

Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό της μητρικής μπορούμε να το πολεμήσουμε με πιο προσιτό μοντέλο, όπως την εξίσου καλή (και αρκετή από πλευράς specs) X670 Gaming X AX, που διαθέτει PCIe Gen 5 στην πρώτη M.2 υποδοχή – ίσως ο πιο ουσιαστικός λόγος για αναβάθμιση στη νεότερη γενιά.

Η κορυφαία X670E AORUS Xtreme από την άλλη, είναι για αυτούς που κυνηγούν το απόλυτο από πλευράς επιδόσεων και επιλογών αλλά δε θεωρούμε ότι μιλάει σε όλους τους καταναλωτές. 

Με το κόστος να έχει έρθει σε πιο κανονικά επίπεδα, και με τους Ryzen 7000 X3D να αυξάνουν κι άλλο τις επιδόσεις, η πλατφόρμα του AM5 αποκτά από αυτόν τον μήνα πολύ περισσότερο ενδιαφέρον και πράγματι, το να μεταπηδήσεις στους Zen 4 X3D φαντάζει ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο.

Για τους απλούς Ryzen 7000, για εμένα ανήκουν ήδη στο παρελθόν.

Λ.

Αποτελέσματα

Χαρακτηριστικά
70 %
Επιδόσεις Benchmarks, Rendering
90 %
Επιδόσεις Gaming
90 %
Θερμοκρασίες, Κατανάλωση
75 %
Τιμή (πλατφόρμας)
75 %
Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Με το κόστος να έχει έρθει σε πιο κανονικά επίπεδα, και με τους Ryzen 7000 X3D να αυξάνουν κι άλλο τις επιδόσεις, η πλατφόρμα αποκτά πολύ περισσότερο ενδιαφέρον. Για τους απλούς Ryzen 7000, για εμένα ανήκουν ήδη στο παρελθόν.AMD Ryzen 7 7700X CPU Review: Zen 4 στην κορυφαία Gigabyte X670E AORUS Xtreme