Samsung 990 EVO: Ο πρώτος υβριδικός SSD με λειτουργίες PCIe Gen 4 και Gen 5

Η Samsung παρουσίασε τον 990 EVO, τον πρώτο SSD στον κόσμο που μπορεί να λειτουργήσει τόσο σε PCIe 4.0×4 όσο και PCIe 5.0×2.

Αυτό καθιστά την μονάδα πολύ ευέλικτη τόσο για τα παλαιότερα όσο και για τα τωρινλα PCIe Gen 5 συστήματα, φροντίζοντας για τις υψηλές επιδόσεις και συμβατότητα με ένα ευρύ φάσμα συστημάτων.

Στην καρδιά του, ο 990 EVO φιλοξενεί τον πιο σύγχρονο ελεγκτή 5nm της Samsung και NAND Flash τύπου V6P TLC με 133-layer, παρέχοντας επιδόσεις μέχρι και τα 5.000MB/s σε ανάγνωση και 4.200MB/s σε συνθήκες εγγραφής, καθώς και 700K/800K random IOPS ανάγνωσης/εγγραφής αντίστοιχα.

Αυτά τα στοιχεία τοποθετούν τον 990 EVO στην ανώτερη κατηγορία των σχετικά ‘οικονομικών’ SSD, ανταγωνιζόμενοι πιο ακριβές προτάσεις όπως ο Teamgroup MP44L και ο WD Black SN770.

Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του 990 EVO έγκειται στην υβριδική συνδεσιμότητα τύπου PCIe, που του επιτρέπει να λειτουργεί είτε σε λειτουργία PCIe 4.0×4 είτε σε PCIe 5.0×2, ανάλογα με τις απαιτήσεις του συστήματος.

Παρά το marketing που κρύβεται πίσω από την ονομασία του, αξίζει να αναφέρουμε ότι μεταξύ των δύο modes, δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές στην ταχύτητα. Η Samsung αξιοποιεί το στοιχείο αυτό για λόγους συμβατότητας με πολλά διαφορετικά συστήματα στην αγορά, δίνοντας έτσι μεγαλύτερο bandwidth σε άλλες συσκευές όταν τρέχει σε Gen 5 mode.

Η λεπτή σχεδίαση με τα εξαρτήματα στην μια πλευρά το κάνει και ιδιαίτερα λεπτό, οπότε θα χωρέσει εύκολα σε κονσόλες όπως το PlayStation 5 αλλά και μικρά σε μέγεθος φορητά συστήματα.

Μπορεί να πλασάρεται ως ένας οικονομικός SSD, η προτεινόμενη τιμή του 990 EVO ξεκινάει από τα $124,99 για το μοντέλο 1TB και των αγγίζει τα $209,99 για το μοντέλο 2TB. Ωστόσο, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, η τιμολόγηση αυτή περιμένουμε να ‘μαζέψει’ γρήγορα μετά από λίγους μήνες κυκλοφορίας.

Πηγή: Δελτίο Τύπου Samsung.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα