Οι Micron GDDR7 ‘μαρτυρούν’ κάποιες από τις επιδόσεις των RTX 5080, RTX 5090

Η Micron, μακροχρόνια συνεργάτης της Nvidia όσον αφορά τις on board μνήμες VRAM, ετοιμάζει τις GDDR7 οι οποίες αναμένονται να βρεθούν σε πρώτο πλάνο τουλάχιστον στην Nvidia RTX 5090.

Πριν από λίγο καιρό η Micron ανακοίνωσε την επικείμενη κυκλοφορία των μνημών τύπου GDDR7, λίγους μήνες μετά τη δημοσίευση του σχετικού προτύπου από την JEDEC τον Μάρτιο του 2024.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μια διαφάνεια από παρουσίαση της Micron, η οποία αποκαλύπτει την επίδραση της μνήμης GDDR7 στις gaming επιδόσεις, αναφερόμενη σε μια reference πλατφόρμα που πιθανόν ανήκει στις επόμενες κάρτες γραφικών της Nvidia.

Επίσημα, η Micron αναφέρει πως ο τύπος GDDR7 μπορεί να προσφέρει ταχύτητες έως και 3,1 φορές μεγαλύτερες από την GDDR6 και 1,5 φορές μεγαλύτερες από την GDDR6X. Ωστόσο, η διαφάνεια παρουσιάζει επίσης και καρέ ανά δευτερόλεπτο (FPS) σε ray tracing και rasterization rendering.

Μέχρι εδώ, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Από εκεί και πέρα μπαίνουμε στη σφαίρα των εικασιών και των υποθέσεων. Με βάση τα διαγράμματα της διαφάνειας, μπορούμε να κάνουμε μια εύλογη πρόβλεψη: η κάρτα γραφικών Nvidia RTX 5090 ενδέχεται να προσφέρει βελτιώσεις έως και 30% σε απόδοση rasterization και ray tracing συγκριτικά με την RTX 4090, τουλάχιστον στο κομμάτι των μνημών, το πώς αυτό θα μεταφραστεί σε πραγματικές επιδόσεις μέσα στο παιχνίδι, μένει να απαντηθεί μόλις δούμε τις κάρτες στα ράφια των καταστημάτων προς το τέλος του έτους.

Επιπλέον, δεν είναι γνωστό το κατά πόσο και η ‘μικρότερη’ υλοποίηση που θα ακούει στο όνομα RTX 5080 θα φέρει και αυτή μνήμες τύπου GDDR7 ή θα βασίζεται στις ‘δοκιμασμένες’ GDDR6X που υπάρχουν για κάμποσο καιρό.

Για τις δοκιμές ray tracing, ένας πιθανός υποψήφιος είναι το Cyberpunk 2077 – τίτλος που χρησιμοποιήθηκε και σε προηγούμενα benchmarks. Αντίστοιχα, για τις δοκιμές rasterization, οι υποψήφιοι τίτλοι είναι πιθανότατα το Starfield ή το Assassin’s Creed Mirage. Πιθανώς, στις δοκιμές χρησιμοποιήθηκαν επίσης οι κάρτες γραφικών AMD RX 7900XTX και Nvidia RTX 4090 για τα αποτελέσματα που αφορούν μνήμες τύπου GDDR6.

Πηγή.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα