Πριν μερικές ημέρες ανοίξαμε πρώτοι την B650E AORUS Stealth Ice της Gigabyte και μάθαμε περισσότερα για τις επιλογές που έκαναν οι μηχανικοί της εταιρίας, όπως και τα ακριβή specs.
Η μητρική είναι η πρώτη της Gigabyte για το AM5 socket και διαθέτει τους connectors στο πίσω μέρος, όπως επιτάσσει το trend της εποχής. Για να στήσουμε ένα σύστημα με αυτή τη λογική θα χρειαστούμε και ένα συμβατό κουτί, το οποίο διαθέτει τα κατάλληλα cutouts στο πίσω μέρος για να χωρέσουν όλα τα καλώδια σωστά.
Για την ώρα υπάρχουν κάμποσες επιλογές, όμως με μικρή διαθεσιμότητα ειδικά στη χώρα μας. Το O11 Vision της Lian Li είναι μια επιλογή, όπως επίσης και το Jonsbo D300.
Οι επιλογές είναι συγκεκριμένες, αλλά το τελικό αποτέλεσμα δείχνει μοναδικό, χωρίς ίχνος καλωδίων, ειδικά αν ταιριάξουμε το hardware μας και με GPU χωρίς συνδέσεις τροφοδοσίας. Η Gigabyte μας δείχνει και τα συμβατά cases με αυτή τη μητρική, από το επίσημο site.
B650E AORUS Stealth Ice: Ένα μικρό overview
Εδώ η AORUS παίζει ένα πιο ‘γήινο παιχνίδι’ και η B650E AORUS Stealth Ice είναι μια ITX μητρική στην ψυχή, εγκλωβισμένη σε ένα σώμα ΑΤΧ.
Βασίζεται στο socket AM5 της AMD και έρχεται με υποστήριξη τόσο των Ryzen 7000 όσο και των επόμενων, Ryzen 9000.
Σε πολλά σημεία της, βρίσκουμε αφαιρούμενα panel που συγκρατούνται με μαγνήτες, όπως το μεγάλο αλουμινένιο κάλυμμα κάτω από την μοναδική PCIe x16 Gen 5. Το σημείο κρύβει άλλες δύο θέσεις M.2 PCIe Gen 4, αφού θα ήταν κρίμα να μας άφηνε με μόνο μια M.2 Gen 5 ακριβώς πάνω από την κάρτα γραφικών που είναι επίσης PCIe x16 Gen 5.
Το μεγάλο αλουμινένιο panel δρα και ως ψύκτρα και βλέπουμε δύο thermal pads στο σημείο.
Στην περίμετρο του socket δεν βρίσκουμε απολύτως τίποτα, παρά μόνο την μεγάλη ψύκτρα των VRM και τις τέσσερις υποδοχές για μνήμες DDR5 έως και τα 8000MT/s – θεωρητική ταχύτητα.
Back connectors
Όλο το μυστικό της συγκεκριμένης βρίσκεται στα connectors της που βρίσκονται όλα στην πλάτη της. Η B650 AORUS Stealth Ice είναι σημαντικά πιο βαριά από την τυπική σας μητρική – θα έλεγα το διπλάσιο μιας και δεν έχω πρόχειρη μια ζυγαριά κοντά μου.
Audio: Το περιοριστικό ALC897 της Realtek
Κάτι που δεν αναφέρεται ακόμα στο site της AORUS με συγκεκριμένο μοντέλο είναι το τσιπ του ήχου. Κάτω από το μεγάλο μεταλλικό κάλυμμα μπορούμε με ευκολία να δούμε ότι πρόκειται για το ALC897 της Realtek κάτι που σημαίνει ότι έχουμε 7.1 κανάλια, ωστόσο θα πρέπει να συνδέσουμε επιπλέον καλώδια του συστήματος ήχου και στην πρόσοψη του κουτιού.
Διαφορετικά μένουμε με ένα setup που περιλαμβάνει stereo ήχο ή emulated 7.1 μέσα από το software της μητρικής. Ο πολυκάναλος ήχος βέβαια μεταφέρεται κανονικά από την HDMI της μητρικής, ή την HDMI της κάρτας γραφικών, οπότε έχουμε γενικά επιλογές για τους ηχόφιλους που θέλουν να συνδέσουν την Creative X5 τους.
WiFi 7 & Realtek 2.5GbE LAN
Η μητρική εφοδιάζεται με WiFi 7 και το Realtek 2.5GbE LAN και μαζί δίνεται και μια λευκή, κεραία με μαγνητική βάση για εύκολη στερέωση. Το WiFi 7 υπόσχεται κανάλια έως και τα 160MHz (το πρότυπο υποστηρίζει κανάλια μέχρι και 320MHz) και πολλές ευκολίες για τους gamers όπως ακόμα μικρότερο latency, αυξημένη ασφάλεια, όπως μας μεταφέρει το site της Intel.
Στην εν λόγω μητρική, εάν το δίκτυό μας υποστηρίζει WiFi 7, η ασύρματη σύνδεση παρέχει διπλάσιο bandwidth από την ενσωματωμένη LAN των 2.5Gbit!
Video
Τιμή και διαθεσιμότητα
Αν κρίνουμε από την πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και το over-engineering που έχει ‘πέσει’ στην B650E AORUS Stealth Ice, τότε η τιμή της θα είναι αρκετά τσιμπημένη. Για την ώρα, δεν την βρίσκουμε σε κάποιο κατάστημα, ούτε εντός αλλά ούτε και εκτός Ευρώπης.