Οι πιο περιστασιακοί gamer ενδιαφέρονται για πολύ συγκεκριμένα πράγματα όταν διαλέγουν το gaming monitor τους. Η ανάλυση και ο ρυθμός ανανέωσης είναι στην κορυφή της λίστας. Από την άλλη, κάποιοι συμπληρώνουν το τρίπτυχο υπολογίζοντας και το μέγεθος. Αυτό που θα πούμε μονομιάς κοιτάζοντας την AOC Agon AG405UXC του review, είναι πως στη θεωρία βάζει τικ σε όλα αυτά τα προ-απαιτούμενα.
Παρά το γεγονός ότι οι pro gamer εστιάζουν σε ‘βολικά’ gaming monitor από πλευράς μεγέθους, υπάρχει και η κατηγορία αυτών που θέλουν ό,τι πιο καλύτερο, για να περάσουν όμορφα το χρόνο τους μπροστά στο PC, έπειτα από μία κουραστική ημέρα.
Βίντεο
Δείτε το βίντεο review στο YouTube.
Τεχνικά χαρακτηριστικά, εμφάνιση
Με το IPS panel των 40 ιντσών η Agon AG405UXC του review έχει ένα βασικό πλεονέκτημα στο gaming – ειδικά σε FPS τίτλους – έναντι οθονών με λόγο πλευρών 16:9. Όμως η ανάλυση των 3440 x 1440 pixels οριοθετεί τα πράγματα σε ένα εύρος τιμών που φτάνει τα 500 με 700€, όχι πολλά για κάποιον ‘τα έχει’ και έχει και το χώρο για να την προσθέσει στο setup του.
AOC AGON AG405UXC | |
---|---|
Μέγεθος οθόνης (inch) | 40″ |
Ανάλυση οθόνης | 3440 x 1440 pixels Wide QHD (WQHD) |
Τύπος πάνελ | IPS με WLED backlight (contrast 1200:1) |
Μέγιστος ρυθμός ανανέωσης | 144Hz |
Τεχνολογία συγχρονισμού πάνελ (VRR) | Adaptive Sync |
HDR (High Dynamic Range) | VESA Certified DisplayHDR 400 |
Χρόνος απόκρισης MPRT | 1 ms |
Συνδεσιμότητα USB-C | USB-C 3.2 x 1 (DP alt mode, upstream, power delivery up to 90 W) |
Ρύθμιση ύψους (mm) | 150mm |
Η ανάλυση και η διαγώνιος των 40 ιντσών φέρνουν στο φως το βασικό μειονέκτημα της AOC Agon AG405UXC που είναι η χαμηλή πυκνότητα των pixel. Τα μόλις 93 (PPI) pixel ανά ίντσα είναι οριακά ίδια με μια 23άρα Full HD οθόνη, οπότε ουσιαστικά το μοναδικό πράγμα που αλλάζει είναι πως τα pixel και η διαγώνιος αυξάνονται αναλογικά. Σκεφτείτε δύο Full HD οθόνες ‘κολλημένες’ μεταξύ τους. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα κακό.
Το IPS panel τρέχει στα 144Hz (120Hz με την HDMI 1.4) και έχει εξαιρετικά χαμηλό response time που μετριέται στο 1ms – με μια πρώτη ματιά οι επιδόσεις του panel είναι αρκετά εντυπωσιακές και σίγουρα δε θα παρατηρήσουμε το πόσο ‘μεγάλα’ είναι τα pixel όσο παίζουμε.
Στα θετικά της οθόνης αξίζει να προσθέσουμε το ενσωματωμένο KVM για χρήση του ίδιου σετ keyboard και mouse από δύο υπολογιστές, ενώ έχουμε και 4x USB Type-A 3.0 με μέγιστη ταχύτητα τα 5Gbps. Παρέα με αυτές όμως έχουμε και μια USB 3.2 Type-C που λειτουργεί σε DP alt mode επιτρέποντας ταχεία φόρτιση έως τα 90W. Υπερ-καλό νέο για κατόχους laptop και άλλων φορητών συστημάτων που ενδεχομένως τα συνδέουν συχνά για δουλειά και games.
Τα δύο ενσωματωμένα ηχεία των 5W συμπληρώνουν το πακέτο ωστόσο η ποιότητά τους είναι βασική, χωρίς να ξεχωρίζουν ιδιαίτερα. Ένα ακόμα πράγμα που συγκαταλέγεται στα θετικά είναι η εκτεινόμενη βάση των ακουστικών που βγαίνει με το πάτημα ενός κουμπιού στο πίσω μέρος της οθόνης.
Ποιότητα εικόνας
Βαδίζοντας στα κλασικά μονοπάτια, η AOC έχει λάβει άφθονο feedback από την gaming κοινότητα βελτιώνοντας έτσι πολλά από τα προϊόντα της τα τελευταία χρόνια. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η AOC Agon AG405UXC του review η οποία παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμπυλωτή σχεδίαση, παραδίδει αρκετά ικανοποιητική ποιότητα εικόνας κατά το gaming όταν καθόμαστε ακριβώς μπροστά της. Το IPS panel βοηθά σημαντικά σε αυτό.
Τα 144Hz οδηγούν μεγάλο μέρος των επιδόσεων και συνεισφέρουν στο τελικό αποτέλεσμα, όσο και το ότι το panel είναι εξαιρετικά γρήγορο – με το 1ms να διαγράφεται σε κάθε κίνηση του ποντικιού.
Η πιστότητα των χρωμάτων ικανοποιεί και θα λέγαμε πως η οθόνη πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να μπει τόσο σε ένα game room, όσο και σε ένα επαγγελματικό studio για φωτογραφίες και επεξεργασία βίντεο. Στο τελευταίο, η οθόνη είναι αρκετά βολική αφού μπορεί να χωρέσει ολόκληρη την timeline από ένα βίντεο του 8Bitz. Η οθόνη παρέχει επίσης κορεσμό 100% του sRGB, 93% του DCI-P3 και 82.7% του Adobe RGB.
Με όλα αυτά έχουμε ένα δελεαστικό πακέτο για επαγγελματίες που μπουτάρουν περιστασιακά το αγαπημένο τους shooter για να περάσουν μερικές ώρες (ακόμα) μπροστά στο PC.
Ρυθμίσεις εικόνας
Το AOC G-menu αποτελεί το βασικό στοιχείο ελέγχου που παρέχει επιλογές για τον ήχο, την εικόνα και όλα τα ενδιάμεσα βρίσκεται στην κάτω δεξιά μεριά. Σημειώνεται ότι το G-menu δεν είναι το τυπικό μενού των οθονών, αλλά ολόκληρο software που μπορούμε να εγκαταστήσουμε στο PC μας και να ελέγξουμε κάθε πτυχή με το ποντίκι, μέσα από τα Windows.
Έτσι δεν χρειάζεται πάντοτε να χωθούμε στα βαθιά του OSD που συνοδεύει την οθόνη, ωστόσο το παρεχόμενο χειριστήριο είναι μάλλον απαραίτητο εάν επιθυμούμε τον έλεγχο ορισμένων στοιχείων απομακρυσμένα. Η αλήθεια είναι ότι τα κουμπιά δεν είναι και πολύ βολικά.
Αναφορικά με το G-menu, αυτό συναντάται σε πολλά μοντέλα της εταιρίας και εκτός από αυτά που αναφέραμε, βοηθά στον συγχρονισμό του φωτισμού με άλλα προϊόντα της AOC όπως ποντίκια, πληκτρολόγια και άλλα.
Ποιότητα κατασκευής, εργονομία
Το στιβαρό πλαίσιο και η συμπαγής βάση της οθόνης που είναι μεταλλικά ενισχυμένη ήταν απαραίτητα συστατικά ώστε να υποστηριχθεί το μεγάλο βάρος της που αγγίζει τα 11.8 κιλά.
Ακόμη ένα πράγμα που γνέφει καταφατικά σε όσους θέλουν να τη χρησιμοποιούν κάθε μέρα είναι η εργονομία της. Η βάση της είναι συμβατή με VESA και διάμετρο 100x100mm και προσφέρει ρύθμιση του ύψους κατά 150mm, δυνατότητα κλίσης και περιστροφής στον οριζόντιο άξονα αλλά όχι στον κάθετο, κάτι που συνηθίζεται στις ultrawide οθόνες.
Επίλογος
Η AOC Agon AG405UXC του review δεν είναι μια τυπική οθόνη. Τόσο η διαγώνιος όσο και τα χαρακτηριστικά την τοποθετούν, όχι απαραίτητα ανάμεσα στην αφρόκρεμα αυτή τη στιγμή, αλλά σίγουρα ανάμεσα στις καλές.
Τελευταία παρατηρείται μια ροπή προς τα ποιοτικά ultrawide monitor με OLED, όμως η AG405UXC στοχεύει να τελειοποιήσει τα IPS και το μοναδικό μελανό σημείο που μπορούμε να της προσδώσουμε, είναι το χαμηλό PPI των 93 pixel. Τα ηχεία σχεδόν τα προσπερνάμε, μιας και όποιος gamer σέβεται τον εαυτό του θα πάει σε κάποιο ποιοτικό ζεύγος ή ακουστικά που θα αποκόψουν οποιονδήποτε θόρυβο από τον περιβάλλοντα χώρο.
Με αυτά κατά νου η οθόνη φαίνεται μια καλή επιλογή αλλά η ελληνική τιμή ανταποκρίνεται μάλλον σε παλιό στοκ και είναι σχεδόν διπλάσια απ’ όσο κοστίζει στο εξωτερικό (Ευρώπη) αυτή τη στιγμή. Οι αντίπαλοι παίρνουν τη μορφή των LC Power και άλλων αμιγώς κινέζικων brands και η AOC προσπαθεί να ξεχωρίσει κυρίως με την ποιότητα κατασκευής και εικόνας – και σε αυτό το κομμάτι, ικανοποιεί και με το παραπάνω.