AMD Ryzen 7000 & Χ670: Τι είδαμε στο keynote της εταιρίας

Η μεγαλύτερη ανακοίνωση της AMD έρχεται μερικές ώρες πριν από την επίσημη έναρξη της έκθεσης Computex 2022. Στο σχετικό keynote που ετοίμασε η εταιρία μας έδειξε τις πρώτες πληροφορίες για τη νέα της πλατφόρμα, των Zen 4 και του επερχόμενου AM5 socket που έρχεται να αντικαταστήσει το AM4 των σχεδόν 5 ετών.

Το AM5 έχει νέα σχεδίαση και η AMD φεύγει από την κλασική σχεδίαση με οπές στο socket, υιοθετώντας το Land Grid Array, γνωστό και ως LGA από την πλευρά της Intel, έχοντας μάλιστα 1718 pins.

Η ανακοίνωση περιλάμβανε πληροφορίες τόσο για τους επεξεργαστές χωρίς να αναφέρεται σε μοντέλα, όσο και για chipsets και τις μητρικές, με πολλούς κατασκευαστές να ανακοινώνουν τις δικές τους προτάσεις, τις οποίες θα δούμε φέτος αλλά και μελλοντικά. Αναφορικά με την Zen 4 αρχιτεκτονική, η AMD υπόσχεται διπλάσια L2 cache ανά πυρήνα στους επεξεργαστές της και IPC υψηλότερο από 15% σε single thread, υποδηλώνοντας έτσι αρκετά ισχυρές επιδόσεις έναντι των τωρινών Alder Lake της AMD.

Αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον είναι οι συχνότητες που θα ξεπερνούν τα 5GHz σε κάποια μοντέλα και έτσι η AMD μας δείχνει ότι βρήκε τη χρυσή τομή με τη νέα λιθογραφία των 5nm στην οποία θα κατασκευάζονται. Παράλληλα με αυτό, θα υποστηρίζονται νέα AI instructions για πλήθος εφαρμογών, όμως θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πως θα υλοποιηθούν στην πράξη αφού για τώρα, μάλλον αναφέρονται σε prefetch διαδικασίες.

Το IO die πλέον κατασκευάζεται στα 6nm από 12nm των Ryzen 5000 και η AMD αναφέρει ότι στο εσωτερικό κάποιων μοντέλων θα βρίσκουμε και RDNA 2 graphics chips για βασικές ανάγκες αλλά και βασικό gaming, μια ενδιαφέρουσα προσθήκη για τους desktop επεξεργαστές. Από πλευράς επιδόσεων δεν έχουν γίνει άλλες διαρροές για την ώρα, οπότε θα περιμένουμε και μετά το πέρας της Computex για περισσότερα.

Μαζί με τα νέα B650 και X670, εντύπωση μας έκανε το X670 Extreme, όπου παρά τον μεγάλο αριθμό των θυρών που έχουν όλες οι μητρικές, θα υλοποιούν και το νεότερο πρότυπο PCIe Gen 5 για μέσα αποθήκευσης όπως SSDs και κάρτες γραφικών, προσφέροντας αρκετά υψηλότερες ταχύτητες. Η μεγάλη διαφορά του X670 και του X670 Extreme είναι πως στο δεύτερο, όλες οι υποδοχές θα είναι Gen 5 σε αντίθεση με το απλό X670 όπου θα προσφέρεται τέτοια συνδεσιμότητα μόνο στα μέσα αποθήκευσης και όλα αυτά θα έρχονται με τη βοήθεια της Phison με έξτρα controllers επάνω στις μητρικές. Αντίθετα, το B650 θα έχει “βασική” Gen 4 υποστήριξη χωρίς να υπάρχουν σοβαρές άλλες εκπτώσεις φαινομενικά για την ώρα.

Ήδη είδαμε τις πρώτες μητρικές που θα κυκλοφορήσουν φέτος, αλλά σίγουρα θα δούμε περισσότερες, τόσο κατά τη διάρκεια της έκθεσης όσο και μετά το πέρας αυτής. Μέχρι τότε μπορείτε να δείτε το livestream της ανακοίνωσης όλων των παραπάνω παρακάτω: 

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα