Η bequiet! ήρθε στην αγορά με βασικότερο στόχο της τις αεροψύξεις, τα cases και κάποια τροφοδοτικά και μέχρι σήμερα έχει διαγράψει μια πορεία που μετράει 22 χρόνια ιστορίας.
Το όνομα της εταιρίας από χρόνια συνδέθηκε με τη λιτή και προσεγμένη εμφάνιση των προϊόντων της και οι υδροψύξεις ακολούθησαν το ίδιο μοτίβο. Λίγο αργότερα οι υδροψύξεις της απέκτησαν χρώμα στοχεύοντας σε κοινό που θέλει λίγη ζωντάνια στο εσωτερικό του συστήματός του.
Και με τις τελευταίες εξελίξεις– και ειδικά με τα controversies στην αγορά των custom υδροψύξεων – εταιρίες όπως η bequiet! έχουν ‘ξεκλέψει’ αρκετή πελατεία από άλλα μεγάλα ονόματα του χώρου.
Μετά από ένα μπαράζ καλών προϊόντων όπως τις υδροψύξεις Pure Loop και τους ανανεωμένους ανεμιστήρες της, η bequiet! μας έδειξε μέσα στο καλοκαίρι τις νέες υδροψύξεις Light Loop. Η βάση των cooler μοιάζει να είναι οι Pure Loop (2), τα μοντέλα που ήρθαν για να ανανεώσουν τη λίστα των liquid cooler της bequiet! Οι Light Loop όμως έρχονται με εντελώς νέα εμφάνιση για να δικαιολογήσουν τα χρήματά τους που σημειώνεται ότι δεν είναι τραγικά πολλά.
Τα κουτιά Light Base
Μεταξύ των νέων προϊόντων που ανακοινώθηκαν φέτος ήταν και τα κουτιά Light Base τα οποία μας έδειξε η εταιρία σε παρουσίαση κεκλεισμένων των θυρών, ένα καλοκαιρινό πρωινό.
Αυτή η οικογένεια κουτιών αποτελεί διαφορετική προσέγγιση από τη γερμανική εταιρία, εστιάζοντας σε πιο trending στοιχεία όπως λίγο πιο επιθετικές γραμμές και πολυχρηστικό χαρακτήρα (τοποθέτηση κάθετα ή οριζόντια), διατηρώντας όμως την κομψότητα που γνωρίζουμε από παλιότερα μοντέλα.
Light Loop 240mm: Χαρακτηριστικά – εμφάνιση
Η υδρόψυξη που εξετάζουμε είναι το μοντέλο των 240mm το οποίο η εταιρία ‘ντύνει’ με τους ανεμιστήρες Light Wings LX 120mm (high-speed) που διαθέτουν εντυπωσιακές, γαλακτερές φτερωτές με το λογότυπο ευδιάκριτο στο κέντρο. Σημειώνουμε ότι η λευκή έκδοση της υδρόψυξης δείχνει πιο εντυπωσιακή αν και είναι κατά 10 ευρώ ακριβότερη.
Η βασική διαφορά των Light Wings LX με τους απλούς Light Wings που είχαμε δει στο case Shadow Base 800 FX είναι ο φωτισμός όπου εδώ βρίσκεται σε ολόκληρη τη φτερωτή του ανεμιστήρα, ενώ αξίζει να προσθέσουμε ότι μπορείτε να τους προμηθευτείτε και σε triple pack, εάν θέλετε να τους εγκαταστήσετε σε ψυγεία υδρόψυξης και κουτιά.
Η έκδοση των 240mm προσφέρεται με δύο Light Wings LX, ενώ σημειώνεται ότι η σειρά Light Loop πωλείται μόνο στα δύο πιο κλασικά μεγέθη 240mm και 360mm και δεν περιλαμβάνει έκδοση 280mm για την ώρα.
Το σημείο που θα εστιάσουμε πιο πολύ είναι το block της υδρόψυξης αφού αυτό φαίνεται από το πλάι του κουτιού. Ο κύβος, έχει γκριζωπό χρώμα και αφήνει το φως να ξεχυθεί στο εσωτερικό του case, όσο χρειάζεται για να δώσει μια ξεχωριστή νότα στο κατά τα άλλα βαρετό σημείο που περιβάλει τον επεξεργαστή.
Πέρα από το σχεδιαστικό κομμάτι ο κύβος του CPU block είναι και ψηλότερος από τις άλλες υδροψύξεις της εταιρίας και αυτό γιατί στεγάζει και την αντλία στο ίδιο σημείο. Εδώ δεν βλέπουμε το γνωστό αφήγημα περί μιας ισχυρής αντλίας που τοποθετήθηκε επάνω στις σωληνώσεις για μειωμένο θόρυβο και δεν αναφέρεται τίποτα περί αυτού.
Η Light Loop είναι συμβατή με πολλές πλατφόρμες μεταξύ των οποίων και το νεότερο Intel LGA1851 για τους Arrow Lake, το LGA1700, καθώς και τα AM4, AM5 για το στρατόπεδο των AMD. Φυσικά, υπάρχει υποστήριξη και για legacy sockets για χρήση σε παλιότερες πλατφόρμες όπως το LGA1151. Και γιατί όχι άλλωστε αφού οι τρύπες είναι πολύ κοντά και το παρεχόμενο backplate καλύπτει τις απαιτήσεις μας.
Το CPU block με τα ιδιαίτερα σχέδια με ακίδες-γραμμές ξεπηδούν από το κέντρο του. Η ίδια σχεδιαστική πινελιά εμφανίζεται και στο ψυγείο, το οποίο ακολουθεί τις γραμμές που βλέπουμε στο CPU block και παραλλάσσει την κλασική σχεδίαση του ψυγείου. Η τσαχπινιά της bequiet! βέβαια θα φανεί και σε άλλα προϊόντα της, όπως στο μεγάλο Light Base 900 – ωστόσο θα θέλαμε να το επιβεβαιώσουμε όταν το λάβουμε από κοντά.
Παρελκόμενα
Μαζί με την Light Loop, η bequiet! προσφέρει και έναν ARGB LED controller με 6 θέσεις για ανεμιστήρες αλλά και για 5V ARGB τριπολικά καλώδια για τον έλεγχο των LED, τροφοδοτείται μέσω SATA power και μπορεί να συγχρονιστεί με τη μητρική.
Στο κουτί θα βρούμε και το -κλασικό πλέον- μπουκάλι 100ml με απιονισμένο νερό σε περίπτωση που θέλουμε να προσθέσουμε λίγο ακόμα στην υδρόψυξη μετά από χρόνια χρήσης. Προσωπικά δεν έχει χρειαστεί σε κάποια από τις υδροψύξεις που έχουμε δοκιμάσει εδώ και τόσο καιρό. Η ευδιάκριτη βίδα-οπή βρίσκεται επάνω στο ψυγείο και ξεβιδώνει εύκολα για αυτόν τον λόγο.
Εγκατάσταση – επιδόσεις & σύστημα δοκιμών
Η bequiet! εδώ έχει επιλέξει τη γνώριμη μέθοδο εγκατάστασης με αλλαγή του backplate στα Intel CPU και την προσθήκη επιπλέον αποστατών για τα AMD CPU, διατηρώντας το ίδιο backplate.
Κάτω από το CPU block έχουμε μία ανασχεδιασμένη βάση δίνοντας έμφαση στους Ryzen οι οποίοι έχουν τα ζωτικά τους σημεία όπως τα core dies στην άκρη του PCB και όχι στο κέντρο όπως τα περισσότερα chips μέχρι και σήμερα. Η κατάσταση αλλάζει ελαφρώς με τους Ryzen 9000 οι οποίοι έχουν ένα πιο τετράγωνο core die και η εταιρία μας ενημερώνει ότι οι επιδόσεις βελτιώθηκαν κατά περίπου 4.5 βαθμούς Κελσίου στις δικές της δοκιμές με τη νέα βάση.
Το εγχειρίδιο χρήσης μας ενημερώνει για αυτό – αλλά όχι τόσο ξεκάθαρα να προσθέσουμε. Εάν έχετε κάποιον Ryzen 3000 – 7000 η bequiet! προτείνει το βίδωμα της βάσης στη θέση ‘8’ αντί της ‘0’ όπως αναγράφεται επάνω στη μεταλλική πλάκα. Ο αριθμός βγαίνει από το offset του bracket επάνω στον επεξεργαστή σε mm.
Αυτή η ρύθμιση όμως δεν είναι απόλυτα συμβατή με όλες τις μητρικές εκεί έξω, οπότε γι’ αυτόν τον λόγο η εταιρία μας δίνει και την κανονική μέθοδο τοποθέτησης σε περίπτωση που χρειαστεί.
Πως μετρήσαμε
Από πλευράς τελικών επιδόσεων τώρα, η ψύκτρα δοκιμάστηκε στον AMD Ryzen 5 5500 με χειροκίνητες ρυθμίσεις στα 4400MHz με 1.38V και LLC 3 με χαμηλό vDroop, για να πάρουμε όσο το δυνατόν πιο ακριβή νούμερα σε ένα όσο το δυνατόν πιο σταθερό φορτίο.
Το συμπέρασμα; Περίπου 72 βαθμούς σε διάστημα 10 λεπτών stress test με το AIDA64 αποδεικνύουν ότι η Light Loop και ειδικά οι φρέσκοι ανεμιστήρες της κάνουν τη δουλειά και με το παραπάνω. Να σημειώσουμε ότι το αποτέλεσμα έχει υποστεί ομαλοποίηση (normalization) στους 23 βαθμούς Κελσίου που θεωρούμε μια καλή θερμοκρασία εσωτερικού χώρου και η πραγματική θερμοκρασία που καταγράφηκε ήταν 73,5 βαθμούς.
Θόρυβος
Οι Light Wings LX της Light Loop βρέθηκαν απέναντι από τους Pure Wings 2 της Pure Loop πρώτης γενιάς. Οι διαφορές είναι μετρήσιμες αλλά όχι θεαματικές στο κομμάτι του θορύβου παρά το γεγονός ότι κερδίζουμε περίπου 3 βαθμούς Κελσίου σε φορτίο και μετρώντας με το σταθερότατο load tester μας, τον Ryzen 5 5500 στα 4400MHz με 1.38V.
Επίλογος
Η αλλαγή πλεύσης για τη bequiet! με ένα πιο ‘extreme προϊόν’ από άποψης εμφάνισης είναι κάτι που μας χαροποιεί, κυρίως γιατί η γερμανική εταιρία είχε αρχίσει να επαναλαμβάνεται τελευταία.
Η Light Loop των 240mm πατάει το απαραίτητο ‘reset’ τόσο στο κομμάτι ‘εμφάνιση’ όσο και στο κομμάτι των επιδόσεων που δεν κάνει εκπτώσεις, φέρνοντας για τα καλά στο προσκήνιο το γεγονός ότι το ARGB είναι πλέον στη μόδα και απαραίτητη προϋπόθεση ίσως για ένα gaming PC build. Οι Light Wings LX έχουν αρκετά γραμμικό θόρυβο που θα γίνει αντιληπτός μόνο όταν περάσουν το 60% του μέγιστου ρυθμού περιστροφής όπου στην περίπτωση των high speed είναι οι 2100 rpm.
Από πλευράς τιμών, η έκδοση των 240mm βρίσκεται στα καταστήματα με τιμή εκκίνησης τα 115€ που είναι αρκετά καλά δεδομένου ότι το παλιό μοντέλο βρίσκεται κάπου εκεί κοντά. Η τιμή της είναι δελεαστική και ως επί το πλείστον εκτοπίζει εταιρίες όπως τις Cooler Master και την Lian Li, αλλά βρίσκει σθεναρή αντίσταση από άλλες όπως την Arctic και την Corsair που τελευταία παίζουν πιο επιθετικό παιχνίδι στην ίδια κλίμακα τιμών. Την υδρόψυξη μπορείτε να τη βρείτε online στα περισσότερα καταστήματα.