Gigabyte B850 Aorus Elite WiFi 7 Ice review: Το ‘μικρό’ chipset στο 8Bitz

Το blend χαρακτηριστικών και εμφάνισης καλύπτεται επαρκώς από μητρικές της high end κατηγορίας και τις midrange της προηγούμενης γενιάς, οπότε γιατί να μεταβεί κανείς στο AMD chipset B850 που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της CES 2025;

Αυτό είναι το βασικό μας ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε σε αυτό το review-overview, παρέα με την B850 Aorus Elite WiFi 7 Ice της Gigabyte, η οποία έρχεται με το socket AM5, υποστήριξη για μνήμες τύπου DDR5 έως και τα 8200MT/s καθώς και πλούσια συνδεσιμότητα που περιλαμβάνει τόσο PCIe Gen 5 όσο και το υπερ-γρήγορο WiFi 7.

Αν γυρίσουμε για λίγο πίσω στο χρόνο θα δούμε ότι το άλμα των specs από γενιά σε γενιά είχε κάποιο νόημα. Το B550 ανανέωσε την αγορά και έδωσε PCIe Gen 4 στις μάζες – με την αντίστοιχη υποστήριξη από το CPU – καθώς και πιο ισχυρά VRM σε πολλά μοντέλα, πράγματα που δεν υπήρχαν στο παλιότερο Β450.

Το βήμα της αναβάθμισης από τη μία στην άλλη είναι πλέον τόσο μικρό που δύσκολα θα πήγαινε κανείς στη πιο τελευταία έκδοση, οπότε οι κατασκευαστές όπως η Gigabyte έδωσαν στο φρέσκο B850 πολλά καλούδια που την κάνουν να μην ξεχωρίζει από το chipset X870.

Το βασικό προτέρημα του B850 είναι οι PCIe Gen 5 τόσο στην πρώτη PCI Express x16 αλλά και στη M.2, οι οποίες λειτουργούν μόνο εάν βάλουμε κάποιον Ryzen 7000 ή Ryzen 9000. Θυμηθείτε ότι οι Ryzen 8000G και κάποιοι ακόμα στη σειρά Ryzen 7000, δεν υποστηρίζουν τη 5η έκδοση του διαύλου, λόγω των κομμένων χαρακτηριστικών του. Γι’ αυτό και απαιτείται προσοχή κατά την αγορά των πιο προσιτών Ryzen για το socket AM5.

Την ίδια στιγμή, το USB4 λάμπει δια της απουσίας του σε αυτό το μοντέλο, αλλά όχι σε όλες τις B850 της αγοράς. Το USB4 φαντάζει όμορφο στα χαρτιά αλλά σε όσες μητρικές με το B850 το βρίσκουμε έρχεται με ταχύτητες μόλις 20Gbps – που ναι μεν είναι αρκετά, αλλά θέλουμε και άλλο. Τουλάχιστον το πλήρες bandwidth των 40Gbps, ή των 80Gbps!

Ας πάμε όμως μερικά βήματα πίσω.

ATX μέγεθος, DDR5 στα 8200MT/s και PCIe Gen 5 σε M.2 και x16 slot

Έχουμε μία ATX μητρική με το γνωστό μέγεθος, συμβατό και πληθώρα κουτιών και συστημάτων. Πέρα από το πρώτο x16 slot που είναι PCIe Gen 5 έχουμε και άλλα δύο Gen 4 slots, ηλεκτρικά συνδεδεμένα με 1x lane το καθένα. Από μπροστά η εικόνα τους μπορεί να μας παραπλανήσει μιας και τα πλαστικά slot που χρησιμοποίησε η Gigabyte είναι x8 τα οποία απλά… θα περίσσεψαν από κάποια άλλη μητρική.

Το X3D Turbo Mode από την άλλη έρχεται για να βοηθήσει τους επεξεργαστές (με 3D V-Cache ή χωρίς) να αυξήσουν τις επιδόσεις τους στο gaming.

Πέρα από τις βελτιώσεις στο CPU, έχουμε τις ίδιες βελτιώσεις στο υποσύστημα της μνήμης για να υποστηρίξει τις υψηλές συχνότητες των 8200MT/s. Σε αυτό βέβαια βοηθάει και η σχεδίαση που έχει γίνει με τη βοήθεια AI ολοκληρώνοντας έτσι το πακέτο.

Κάτω από το καπό λοιπόν έχουμε πλήθος optimizations που λειτουργούν συνδυαστικά στην κατεύθυνση ενός πιο σταθερού και ισχυρού συστήματος. Όπως και το X870 ή στην αντίστοιχη, σχεδόν ίδια μητρική για το Z890 που δοκιμάσαμε λίγο πριν τελειώσει το 2024!

Κάτω από το κύκλωμα τροφοδοσίας, που υποστηρίζει ακόμα και τα πιο ισχυρά chip όπως τους 9950X3D και 9900X3D των 170W (TDP), συναντάμε 14+2+2 φάσεις τροφοδοσίας με DrMOS των 60A.

Ψύξη και άλλες ευκολίες για τη συναρμολόγηση του PC

Το αυξημένο βάρος της μητρικής προκύπτει από τις ευμεγέθεις ψύκτρες που καλύπτουν μεγάλο μέρος της. Η ασημί και λευκή απόχρωση στα σημεία περιλαμβάνει καλύμματα για τις M.2, για τα VRM αλλά και το chipset όπως κάνουν πολλές άλλες μητρικές της κατηγορίας – και της εταιρίας.

Αυτή είναι και η στιγμή που παρατηρούμε τις διάφορες ευκολίες που βάζει η Gigabyte και που κάνουν πιο εύκολη τη συναρμολόγηση ενός συστήματος. Εύκολα αφαιρούμενα καλύμματα για τους M.2 SSD και εύκολα αφαιρούμενη PCIe χάρη στο διακόπτη-μοχλό στην άκρη της μητρικής.

Από τις M.2, η M2A_CPU είναι συνδεδεμένη απευθείας με το CPU με τον δίαυλο PCIe Gen 5, ενώ η δεύτερη M2B_CPU τρέχει χάρη στον δίαυλο PCIe 4.0. Η τρίτη, M2C_SB, τρέχει από το chipset και πάλι σε PCIe 4.0 ενώ με το CPU μιλάει μέσω του ‘εσωτερικού’ διαύλου μεταξύ southbridge και CPU.

Παρακάτω θα βρείτε το διάγραμμα της συγκεκριμένης μητρικής για να δείτε πώς συνδέονται οι περισσότερες θύρες και συσκευές μεταξύ τους.

Στο πίσω μέρος, αντικρίζουμε τις υπόλοιπες θύρες και connectors που συμπληρώνουν τα χαρακτηριστικά. Στο I/O panel υπάρχει ένα κουμπί Q-Flash Plus δύο USB 3.2 Gen 2 και μία USB Type-C, 4x USB 2.0 και την εξαιρετικά βολική κεραία του WiFi 7 που απλά κουμπώνει με το ειδικό connector.

Λίγα λόγια για το WiFi 7

Η 7η έκδοση έρχεται με κανάλια 160 MHz χάρη στο τσιπ της Realtek RTL8922AE (Computex 2023), ενώ υποστηρίζει τεχνικές επικοινωνίας όπως το MLO (Multi-Link Operation) και δίκτυα 6GHz. Αν και δεν υποστηρίζει το πλήρες bandwidth των 320MHz οι επιδόσεις του είναι και πάλι αρκετά υψηλότερες από το WiFi 6.

Το WiFi 7 είναι για αρκετούς enthusiast η καλύτερη έκδοση μέχρι σήμερα, ακόμα πιο πολύ και από το WiFi 6 και αυτό λόγω του πολύ χαμηλότερου latency που υπόσχεται, σε υποστηριζόμενο δίκτυο φυσικά.

Η παρεχόμενη κεραία έχει τη γνωστή μαγνητική ιδιότητά της είναι όμορφη για να μπει ακόμα και επάνω στο γραφείο – αν και η καλύτερη θέση είναι να μπει επάνω στο PC case και να ζήσει εκεί.

Από πλευράς λογισμικού, το Smart Fan 6 υπάρχει τόσο στο BIOS όσο και στα Windows για τον έλεγχο των ανεμιστήρων. Η αλήθεια είναι πως στη μορφή του BIOS είναι αρκετά λειτουργική αρκετά χρόνια τώρα και για πολλούς αρκεί για να μην έχουμε ακόμα μία εφαρμογή μέσα στα Windows.

Επίλογος

Βλέποντας πόσο κλείνει η ψαλίδα σε σχέση με την X870, οι B850 αποκτούν νόημα. Το βασικό μας θέμα είναι ότι χωρίς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως την PCIe Gen 5, τις ευκολίες στην εγκατάσταση ή την USB4 όπως συμβαίνει σε αυτή την υλοποίηση της Gigabyte δύσκολα θα την προτείναμε. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε φάνηκε να μην κυκλοφορεί μαζί με το ‘μεγάλο’ X870 και ‘αφέθηκε’ για τον Ιανουάριο.

Από την άλλη, το ‘μικρό’ αυτό chipset δε συνοδεύεται από κάποιον πιο προσιτό Ryzen 9000, οπότε το όλο εγχείρημα της AMD γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Το ‘hard sell’ δικαιολογείται μόνο για όσους έχουν μείνει πιστοί στο AM4 και έχουν στην κατοχή τους κάποια πλατφόρμα με Ryzen 5000 και ψάχνουν την αναβάθμιση σε όλους τους τομείς. Η αναβάθμιση αυτή θα κοστίσει όμως και αυτοί οι χρήστες, θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα τόσο για επεξεργαστή και μητρική όσο και για μνήμες τύπου DDR5.

Οπότε, με ~300€, τιμή που κυκλοφορεί η συγκεκριμένη Gigabyte B850 Aorus Elite WiFi7 Ice στα καταστήματα, αξίζει μόνο εάν θέλετε να επενδύσετε στη μακροζωία που υπόσχεται η AMD με το socket AM5 – το οποίο περιμένουμε να μείνει στο προσκήνιο μέχρι και το 2027, λόγια που είπε η ίδια AMD κάμποσο διάστημα πριν.

Βρείτε τη μητρική στο επίσημο site της εταιρίας.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Αποτελέσματα

Χαρακτηριστικά
80 %
Ποιότητα κατασκευής
85 %
Υποστήριξη σε hardware/επέκταση
85 %
Τιμολόγηση (& πλατφόρμα)
60 %

Περισσότερα:

Σχετικά Άρθρα

Το blend χαρακτηριστικών και εμφάνισης καλύπτεται επαρκώς από μητρικές της high end κατηγορίας και τις midrange της προηγούμενης γενιάς, οπότε γιατί να μεταβεί κανείς στο AMD chipset B850 που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της CES 2025; Αυτό είναι το βασικό μας ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε...Gigabyte B850 Aorus Elite WiFi 7 Ice review: Το 'μικρό' chipset στο 8Bitz