Μέγα σκάνδαλο προβλέπεται για την Seagate που αφορά σκληρούς δίσκους της οι οποίοι πωλούνταν ως καινούργιοι με την πραγματικότητα να είναι πολύ διαφορετική.
Οι μεταχειρισμένοι ή refurbished σκληροί δίσκοι ήταν και συνεχίζουν να είναι μία ιδιαίτερα επικερδής αγορά, με πολλούς χρήστες να τους επιλέγουν για οικιακά συστήματα εφόσον είχαν βεβαιωθεί για την ακεραιότητά τους μέσα από πληθώρα προγραμμάτων ελέγχου κατά την παραλαβή. Με την έλευση πολλών κρυπτονομισμάτων όπως το chia που αξιοποιούν το μέγεθος πολλών εξ’ αυτών για mining του κρυπτονομίσματος, φέρουν δεκάδες – πολλές φορές και χιλιάδες ώρες λειτουργίας.
Αν και η επιλογή και διάθεση τέτοιων δίσκων ως μεταχειρισμένων και refurbished από τη Seagate, προμηθευτές που συνεργάζονται με την τελευταία φαίνεται πως βρήκαν την ευκαιρία να τους ξανα-πακετάρουν στα αντιστατικά σακουλάκια τους και να τους επανα-προωθήσουν στην αγορά ως καινούργιους.
Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως πάνω από 200 περιπτώσεις μεταχειρισμένων σκληρών δίσκων Seagate που διατέθηκαν στην αγορά ως καινούργιοι. Αυτοί οι δίσκοι, οι οποίοι είχαν προηγουμένως χρησιμοποιηθεί σε εξορύξεις κρυπτονομισμάτων -συγκεκριμένα για το δίκτυο Chia- κατέγραψαν εκτεταμένες ώρες χρήσης, που κυμαίνονταν από 15.000 έως 50.000 ώρες πριν μεταπωληθούν.
Η απάτη φαίνεται να προέρχεται από διάφορους Γερμανούς λιανοπωλητές, συμπεριλαμβανομένων των Alternate.De, Wortmann, Galaxus και Proshop, και έχει επηρεάσει αγορές στην Ευρώπη, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Ταϊλάνδη.
Πώς παραποιείται το SMART στους σκληρούς δίσκους σήμερα;
Το SMART (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology) παρουσιάζει στον χρήστη πολύτιμες πληροφορίες για τη λειτουργία του δίσκου, τον συνολικό χρόνο λειτουργίας του, ενώ αναφέρει και πιθανά προβλήματα τόσο στις κεφαλές, όσο πιθανώς στην τροφοδοσία και στην επιφάνεια του δίσκου.
Αν και πολύτιμο, μπορεί να παραποιηθεί. Οι επιτήδειοι αλλοίωσαν τις μονάδες δίσκου επαναφέροντας τις παραμέτρους SMART (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology) για να αποκρύψουν το πραγματικό ιστορικό χρήσης τους. Αυτή η επέμβαση δυσκόλευε τους καταναλωτές να εντοπίσουν την πραγματική κατάσταση των μονάδων που αγόραζαν. Οι έμποροι λιανικής που εμπλέκονται σε αυτό το σκάνδαλο ισχυρίστηκαν ότι δεν γνώριζαν για οποιαδήποτε αλλοίωση και ότι οι δίσκοι προέρχονταν από αξιόπιστους προμηθευτές.
Η απάντηση της Seagate και η σύσταση για χρήση του λογισμικού SeaTools
Η Seagate αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στη διανομή αυτών των μονάδων και διερευνά ενεργά το θέμα. Η εταιρεία προέτρεψε τους καταναλωτές να αναφέρουν τυχόν ύποπτες αγορές απευθείας σε αυτήν στη διεύθυνση fraud@seagate.com. Επιπλέον, η Seagate συνεργάζεται με τις αρχές για τον εντοπισμό των μεταπωλητών.
Για να βοηθήσει τους καταναλωτές στην επαλήθευση των αγορών τους, η Seagate συνιστά τη χρήση του λογισμικού SeaTools, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του κατά πόσον μια μονάδα δίσκου έχει υποστεί αλλοίωση.
Πηγή.