ViewSonic M10: Η κινηματογραφική εμπειρία έχει ένα τίμημα

Οι προτζέκτορες είναι σαν τον Αμαζόνιο! Είναι μία δαιδαλώδης αγορά στην οποία μπορείτε να χαθείτε διαβάζοντας όρους όπως DLP, RGB, laser, lumens και όλα τα συναφή. Μόνο που με τους προτζέκτορες “δε θέλετε” να βρείτε το δρόμο σας, γιατί όλες οι επιλογές δείχνουν μαγικές.

Τα μοντέλα είναι πολυάριθμα, οι τεχνολογίες ακόμα πιο πολλές και από τα γράμματα στο αλφάβητο, ενώ το budget σας δείχνει να στερεύει όσο κοιτάτε τις προϊοντικές περιγραφές. Σε αυτό βέβαια βοηθάνε και οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές των πλατφορμών streaming σήμερα (λέγε με Netflix, Prime κ.ο.κ.) που ξεζουμίζουν τον τραπεζικό λογαριασμό. Χώρια που ακόμα και το παραδοσιακό σινεμά γίνεται μια ακριβή ασχολία.

Με τις αυξημένες τιμές του παραδοσιακού σινεμά λοιπόν, η “μεγάλη οθόνη” απομακρύνεται για μερικούς παρόλο που η αίσθηση του σινεμά -η μυρωδιά του βουτύρου στα ποπ-κορν και το παγωμένο αναψυκτικό- είναι ως ένα βαθμό ανώτερη. Παρατηρούμε δηλαδή να δημιουργείται ένα αισθητό κενό μεταξύ κινηματογραφικής εμπειρίας και θέαση ταινιών στο σπίτι. Εξάλλου, υπάρχουν καλές μηχανές για ποπ-κόρν και για το σπίτι!

Αυτό το κενό πιστεύουμε πως κατά βάση θέλουν να γεμίσουν προτζέκτορες σαν και τον ViewSonic M10 που εξετάζουμε εδώ, ο οποίος δεν είναι ο τυπικός προτζέκτορας που έκανες μάθημα στο σχολείο, αλλά έχει πολλά κοινά.

Πάμε να δούμε τα specs και να εισχωρήσουμε στο εσωτερικό του καθώς και να μάθουμε περισσότερα για τους προτζέκτορες γενικά.

ViewSonic M10: Ένας lifestyle προτζέκτορας με δικό του λειτουργικό σύστημα και πολλές… αυτονομίες

Πρόκειται για έναν lifestyle προτζέκτορα, με συμπυκνωμένα στοιχεία multimedia και δικό του λειτουργικό σύστημα που θυμίζει μία μορφή του Android. Ορθώς θα αναρωτηθείτε τι εστί lifestyle σε αυτή την περίπτωση.

Εμφανισιακά είναι από τους πιο μικρούς που υπάρχουν ενώ δε δείχνει να κάνει σοβαρές εκπτώσεις όσον αφορά τα specs, κάτι που εν μέρει ισχύει αλλά θα εμβαθύνουμε αργότερα. Δεν είναι και η πρώτη φορά που η ViewSonic ασχολείται με τον τομέα.

Το 2019 εισήγαγε στην αγορά τον ViewSonic M2, ο οποίος είχε το μισό κόστος του συγκεκριμένου και πιο γήινα τεχνικά χαρακτηριστικά. Συν ότι για χρόνια ασχολείται με το άθλημα έχοντας πάνω από 50 μοντέλα διαθέσιμα στην αγορά, όμως μόνο ένα-δύο σαν και αυτό.

Εμφάνιση, ποιότητα κατασκευής

Πίσω στον M10 όμως. Η παραλληλόγραμμη σχεδίασή του με τη μεγάλη λεία και ασημένια επιφάνεια στην πρόσοψη και το επάνω μέρος από σατινέ πλαστικό τραβάει το βλέμμα. Για μερικούς ίσως παραείναι απλοϊκή.

Εντούτοις, οι πλαϊνές γρίλιες με την όμορφη χρυσο-καφετί λεπτομέρεια είναι αντικειμενικά ελκυστικές και κρύβουν κάποια από τα επιμέρους στοιχεία του προτζέκτορα όπως το power button. Από την άλλη πλευρά συναντάμε το κρυφό πορτάκι που δίνει πρόσβαση στις θύρες αλλά και στη σύνδεση της τροφοδοσίας του.

Η σχεδίαση είναι το δυνατό χαρτί του ViewSonic M10 αφού είναι ικανός να ξεχωρίσει εάν τοποθετηθεί επάνω στο τραπέζι του σαλονιού.

Η ViewSonic επιτρέπει την τοποθέτηση του M10 και με άλλους τρόπους όπως κάθετα, με δυνατότητα προβολής δηλαδή στο ταβάνι. Ιδανικό για πιο μικρούς χώρους όπου δεν υπάρχει πολύ μεγάλο real estate για προβολή στον τοίχο.

Στο κάτω μέρος έχουμε μια βίδα συμβατή με τα περισσότερα φωτογραφικά τρίποδα και για βάσεις οροφής, όπως και ένα πτερύγιο που ανασηκώνει τη μούρη του στο ύψος που θέλουμε, στην περίπτωση που τοποθετηθεί στο τραπέζι.

Θύρες και συνδεσιμότητα: Bluetooth, HDMI 2.0, USB-C και USB Type-A για εξωτερικά μέσα αποθήκευσης

Ο ViewSonic M10 διαθέτει μια ποικιλία από θύρες σύνδεσης που αυξάνουν την ευελιξία του και επιτρέπουν τη σύνδεση με διάφορες συσκευές. Η θύρα HDMI 2.0 είναι απαραίτητη για τη σύνδεση με εξωτερικές πηγές, όπως laptops, Blu-ray players ή ακόμα και TV boxes.

Η HDMI κάνει εύκολη τη σύνδεση laptop όταν χρειάζεται για παρουσιάσεις, όμως η φορητότητα που υπόσχεται η ViewSonic δοκιμάζεται, ειδικά όταν έχουμε και ένα καλώδιο ρεύματος να μανατζάρουμε πέρα από το HDMI.

Επιπλέον της HDMI, ο προτζέκτορας διαθέτει μία USB-C και μία USB Type-A, που διευκολύνουν τη σύνδεση με φορητές συσκευές και αποθηκευτικά μέσα. Ασύρματα ο προτζέκτορας συνδέεται και μέσω Bluetooth για σύνδεση με το ηχοσύστημά μας ή τα ακουστικά μας και με WiFi με το δίκτυο. Με τη χρήση VLC μπορούμε να αναπαράγουμε αρχεία μέσω τοπικού δικτύου.

Από την άλλη, η USB Type-A είναι ιδανική για τη σύνδεση εξωτερικών σκληρών δίσκων ή USB sticks, επιτρέποντας την αναπαραγωγή αρχείων βίντεο, μουσικής και φωτογραφιών απευθείας από τον προτζέκτορα, χωρίς να χρειάζεται η μεσολάβηση άλλης συσκευής.

Στα ενδότερα του M10, εκεί όπου η ViewSonic δεν εξιτάρει τους enthusiasts (βέβαια δεν απευθύνεται σε αυτούς)

Οι λάτρεις του σινεμά ‘δε θέλουν να βλέπουν pixels’. Όχι ότι αυτά δεν υπάρχουν παντού γύρω μας -ακόμα και στο κείμενο που διαβάζετε αυτή τη στιγμή- αλλά προτιμούν μία πιο ορίτζιναλ απόλαυση.

Παρακάτω παραθέτουμε τα πλήρη specs του ViewSonic M10 πριν συνεχίσουμε με την παρουσίασή μας:

  • Projection System: 0.23″ 1080p
  • Native Resolution: 1920×1080 pixels
  • Brightness (RGB Laser Lumens): 2200
  • Contrast Ratio: 3000000:1
  • Display Color: 1.07 Billion Colors
  • Light Source Type: RGB Laser
  • Light Source Life (hours) with Normal Mode: 20000
  • Throw Ratio: 1.2
  • Digital Zoom: 0.8x-1.0x
  • Image Size: 40″-180″
  • Throw Distance: 1.06m-4.78m
  • (100″@2.66m)
  • Audible Noise (Normal): 29dB
  • 16GB storage (12GB available storage)
  • Input Lag: 176ms
  • Resolution Support: VGA(640 x 480) to 4K UHD(3840 x 2160)
  • HDTV Compatibility: 480i, 480p, 576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p, 1440p, 4K UHD
  • Horizontal Frequency: 15K-135KHz
  • Vertical Scan Rate: 23~120Hz

Φράσεις όπως DMD chip μεγέθους 0.23” στέκονται χαμηλά στο feature list των enthusiast που ψάχνουν το πιο κορυφαίο.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να δώσουμε έμφαση στο DMD chip που εντοπίζεται στο εσωτερικό των projectors και παίζει καθοριστικό ρόλο στην τελική ανάλυση που παράγει. Το σωστό μέγεθος αυτού αποτελεί το άλφα και το ωμέγα για πολλούς ενθουσιώδεις του οικιακού σινεμά.

Γιατί;

Για να το καταλάβετε πιο εύκολα, αρκεί να εξετάσουμε σύντομα το πως λειτουργεί ένα DMD chip. Το DMD είναι ο ακρογωνιαίος λίθος ενός προτζέκτορα. Είναι ένα μικρό chip όπου ενσωματώνει στην επιφάνειά του χιλιάδες μικροσκοπικούς καθρέφτες. Κάθε καθρέφτης αφορά ένα από τα pixel της συνολικής ανάλυσης που υπόσχεται.

Πληροφορίες από το projectorscreen.

Το μέγεθος του DMD chip σε ίντσες καθορίζει το πόσους καθρέφτες μπορεί να χωρέσει στην επιφάνειά του. Ένα DMD chip 0.23” χωράει 960×540 καθρέφτες (pixels) που παράγει ανάλυση σαφώς χαμηλότερη από την αναγραφόμενη 1920×1080 pixels.

Για να επιτευχθεί η παραπάνω ανάλυση ο προτζέκτορας αξιοποιεί μία τεχνική dithering που λέγεται XPR dithering κατά την οποία το DMD chip εναλλάσσει ή μετακινεί τα pixel με πολύ γρήγορο τρόπο δίνοντας την αίσθηση υψηλότερης ανάλυσης.

Αν και το αποτέλεσμα δεν προβληματίζει, η διαφορά με έναν που τρέχει στην εγγενή ανάλυση, είναι εμφανής και παρατηρείται εάν κοιτάξουμε στις άκρες των αντικειμένων με μεγάλη αντίθεση, αλλά και σε όσα σημεία είναι σωστά εστιασμένα και με μεγάλο sharpness.

Από την άλλη, η ύπαρξη RGB laser στον συγκεκριμένο προσφέρει μερικά σημαντικά πλεονεκτήματα που ισορροπούν την κατάσταση:

  • Υψηλότερη φωτεινότητα (2200 lumens) που μεταφράζεται σε χαμηλότερο νούμερο στην πράξη και δεν μπορεί να συσχετιστεί με τα κλασικά nits που έχουμε στα monitor.
  • Ένα RGB laser προσφέρει καλύτερη χρωματική ακρίβεια που είναι ένα από τα βασικά μειονεκτήματα κάποιων projectors με κλασική λάμπα στο εσωτερικό.
  • Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της ‘λάμπας’. Μιας και μιλάμε για RGB laser, η εκτιμώμενη ζωή της είναι αυξημένη στις 20,000 ώρες από τις 3 με 4,000 ώρες των περισσότερων projectors. Αυτό σημαίνει ότι δε θα χρειαστεί ενδεχομένως να αλλάξουμε κάτι στη διάρκεια ζωής του προτζέκτορα, κάτι που μπορεί να έχει άγνωστο κόστος.

Ο προτζέκτορας μπορεί να προβάλλει σε επιφάνεια έως 120 πραγματικές ίντσες παράγοντας έτσι ένα πιο grande σκηνικό, όπως στο πραγματικό σινεμά. Η απόσταση που θα πρέπει να τοποθετηθεί για αυτή τη διαγώνιο είναι 2.66 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μπει κοντά στον θεατή, σε ένα σημείο που παραδοσιακά βρίσκεται ο καναπές.

Το ηχητικό τοπίο συμπληρώνει το μεγάφωνο που υπογράφει η Harman Kardon. Αν και η ποιότητά του είναι βασική, η σαφήνεια και η ηχητική απόδοση ενός και μόνο μεγαφώνου βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο. Σίγουρα προτείνουμε τη σύνδεση κάποιου ολοκληρωμένου συστήματος είτε μέσω Bluetooth είτε μέσω της HDMI με splitter.

Λειτουργικό σύστημα, λογισμικό, επιπλέον λειτουργίες όπως ενσωματωμένη μνήμη 16GB και ηχείο με την υπογραφή της Harman Kardon

Το λειτουργικό του συγκεκριμένου προτζέκτορα είναι μάλλον κάποια έκδοση του Android. Η ViewSonic ενσωματώνει σε αυτό εφαρμογές αρκετά χρήσιμες και γνωστές όπως το VLC, Plex, Kodi και μερικές ακόμα μέσω του store.

Η αρχική οθόνη περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που μπορεί να χρειαστούμε με το πρώτο ξεκίνημα. Η εκκίνηση είναι απλή και ταχύτατη ωστόσο το λειτουργικό θα μπορούσε να είναι πιο σβέλτο.

Βλέποντας τις επιλογές του μενού δεν εντοπίζουμε κάποιο ζήτημα, μέχρι να έρθει η ώρα να συνδεθούμε στο δίκτυο μέσω WiFi. Εκεί, παρατηρούμε ότι το on-screen keyboard είναι αργό και το παρεχόμενο τηλεκοντρόλ καθυστερεί – κάνοντας δύσκολο τον έλεγχο του προτζέκτορα. Συνιστούμε υπομονή ή κάποια αναβάθμιση από τη ViewSonic για να βελτιώσει την κατάσταση.

Ποιότητα εικόνας, ποιότητα ήχου, ευκολία χρήσης και θερμοκρασίες

Περνώντας στο ουσιαστικό κομμάτι, αυτό της ποιότητας, ο ViewSonic M10 χαρακτηρίζεται από αισθητό upscaling ώστε τα 1920 x 1080 pixel να γίνουν δυνατά, ωστόσο σε σκηνές με έντονη δράση δε θα το παρατηρήσουμε.

Αυτό που θα παρατηρήσουμε όμως, είναι η γρήγορη κίνηση των 120Hz που επιτυγχάνει με τη γνωστή πλέον μέθοδο του interpolation και μας χαρίζει μια πιο καθηλωτική εμπειρία που σπανίζει ακόμα και στο σινεμά.

Όσον αφορά τη ρύθμιση της εικόνας, υπάρχουν ευκολίες όπως αυτόματη εστίαση στον τοίχο χάρη στην ενσωματωμένη κάμερα με μέτριες επιλογές για ζουμ 0.8 έως 1x.

Σε περίπτωση που είναι τοποθετημένος στο τραπέζι του σαλονιού, υπάρχει και σχετική ρύθμιση από τα settings που διορθώνει την παραμόρφωση της προβολής στον τοίχο μας. Αυτό ενδέχεται να μειώσει το μέγεθος της εικόνας σε ίντσες.

Παραδοσιακά, οι προτζέκτορες έχουν την τάση να θερμαίνονται κατά τη χρήση και σε αυτό δε διαφέρει ο ViewSonic M10 παρόλο που στο εσωτερικό του συναντάμε RGB laser έναντι των κλασικών λαμπών σε παλιότερα μοντέλα. Από την άλλη η θερμότητα δεν είναι σε καμία περίπτωση προβληματική και ο ανεμιστήρας – ναι μεν ακούγεται, αλλά δε θα προβληματίσει όταν είμαστε απορροφημένοι στο περιεχόμενο.

Εμπειρία gaming και χρήση υπολογιστή από την HDMI 2.0

Μελανό σημείο του ViewSonic M10 είναι το υψηλό input latency που ναι μεν είναι κοινό στοιχείο πολλών projectors, όμως είναι κάτι που θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι είχαν σκοπό να παίξουν παιχνίδια σε αυτόν.

Τα 176ms είναι αισθητά όταν μετακινούμε menu, κλικάρουμε επιλογές και αλληλεπιδρούμε με το σύστημα που έχουμε συνδεδεμένο, πράγμα που σημαίνει ότι το κομμάτι gaming θα πρέπει δυστυχώς να το ξεχάσουμε.

Επίλογος: Είναι μια ιδανική λύση;

Παρά τις θετικές πτυχές του ViewSonic M10, όπως η ποιότητα εικόνας, υπάρχουν και κάποια αρνητικά που αξίζει να αναφέρουμε. Ένα από αυτά είναι η φορητότητά του, η οποία αν και θεωρητικά παρουσιάζεται ως πλεονέκτημα, σε αρκετές περιπτώσεις περιορίζεται από την ανάγκη για σύνδεση εξωτερικών πηγών όπως laptop. Η ύπαρξη Bluetooth και WiFi ισορροπούν την κατάσταση αισθητά.

Για υπηρεσίες streaming όπως το Netflix και το Disney+ προτείνεται να συνδέσουμε τον προτζέκτορα με έναν υπολογιστή για να απολαύσουμε το περιεχόμενο. Διαφορετικά θα πέσουμε σε ασυμβατότητες.

Το εξωτερικό brick τροφοδοσίας ενδεχομένως περιορίζει την ελευθερία κινήσεων, ειδικά όταν θέλετε ταυτόχρονα να τον συνδυάσετε με μια τυπική μοντούρα για τρίποδα φωτογραφικών μηχανών. Αυτά τα σημεία πρέπει να ληφθούν υπόψη από όσους αναζητούν μια απόλυτα αυτόνομη και ευέλικτη λύση.

Περνώντας στην τιμή, εδώ τα πράγματα είναι ταυτόχρονα και καλά – και κακά για τον προτζεκτορα ViewSonic M10. Το κόστος των 1.200 ευρώ θα βρει απέναντί της πολλούς αντιπάλους (αρκεί ένα γρήγορο σορτάρισμα στις δημοφιλείς πλατφόρμες). Το βασικό προτέρημα, είναι η εύκολη σύνδεση και η δυνατότητα προβολής στο ταβάνι, που μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον όσων δε θέλουν έναν συμβατικό προτζέκτορα που απλά συλλέγει σκόνη βιδωμένος στο ταβάνι του σαλονιού. Τουλάχιστον αυτόν, θα μπορείτε να τον καθαρίζετε πιο εύκολα!

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Αποτελέσματα

Χαρακτηριστικά
68 %
Εμφάνιση/Ποιότητα κατασκευής
70 %
Θύρες και συνδεσιμότητα
85 %
Ποιότητα εικόνας
70 %
Τιμή
60 %

Περισσότερα:

Σχετικά Άρθρα

Οι προτζέκτορες είναι σαν τον Αμαζόνιο! Είναι μία δαιδαλώδης αγορά στην οποία μπορείτε να χαθείτε διαβάζοντας όρους όπως DLP, RGB, laser, lumens και όλα τα συναφή. Μόνο που με τους προτζέκτορες "δε θέλετε" να βρείτε το δρόμο σας, γιατί όλες οι επιλογές δείχνουν μαγικές. Τα...ViewSonic M10: Η κινηματογραφική εμπειρία έχει ένα τίμημα