Η Napster, η θρυλική πλατφόρμα που συνδέθηκε με την εποχή της μουσικής (πειρατείας) πωλήθηκε για 207 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία τεχνολογίας Infinite Reality. Η ανακοίνωση της εξαγοράς δημιούργησε έντονες αντιδράσεις ειδικά στους millennials που θυμούνται τη Napster ως το σύμβολο της πρώτης ψηφιακής επανάστασης στη μουσική.
Η νέα εποχή της Napster ανήκει στο… metaverse
Η Infinite Reality σχεδιάζει να μετατρέψει τη Napster από μια απλή υπηρεσία streaming σε μια διαδραστική, κοινωνική πλατφόρμα με επίκεντρο τη μουσική.
Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν εικονικοί τρισδιάστατοι χώροι για συναυλίες, κοινωνικές εκδηλώσεις και πωλήσεις εμπορευμάτων (το γνωστό merch), ενώ οι καλλιτέχνες θα μπορούν να ‘συνδεθούν’ άμεσα με τους θαυμαστές τους και να αξιοποιήσουν καλύτερα τα έσοδά τους. Ο CEO της Napster, Jonathan Vlassopulos, δήλωσε: «Η μουσική ροή έχει παραμείνει στάσιμη εδώ και χρόνια. Είναι καιρός να επανεξετάσουμε τις δυνατότητες».
Για τους millenials το Napster αποτελεί κάτι παραπάνω από μία απλή υπηρεσία streaming μουσικής. Πολλοί θυμήθηκαν την εφηβική τους ηλικία όταν κατέβαζαν τραγούδια μέσω σύνδεσης dial-up, ενώ άλλοι είδαν την είδηση με σκεπτικισμό για την αξία της εξαγοράς. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αντιδράσεις κυμαίνονταν από ειρωνικά σχόλια όπως «Napster; Τι έχουμε, 1999;» μέχρι σχόλια για την εποχή του CD burning με mixtapes.
Φυσικά από το 1999 το Napster συνέχισε κανονικά την πορεία του, όμως σε χαμηλούς τόνους και χωρίς ιδιαίτερο marketing. Σήμερα, η Infinite Reality φιλοδοξεί να επαναφέρει τη Napster στο προσκήνιο αυτή τη φορά ως πρωτοπόρο στην εποχή του metaverse – κάτι το οποίο είδαμε να αποτυγχάνει από τη Meta και το Facebook του Mark Zuckerberg.