Φυσικά και θα έχετε δει τις επιδόσεις της RTX 5070 από δεκάδες μέσα ενημέρωσης και διαδικτυακά κανάλια μέχρι και σήμερα. Ίσως το PC σας να έχει ήδη μία μέσα, εφόσον τη βρήκατε διαθέσιμη μέσα στο χάος της αγοράς.
Η Nvidia GeForce RTX 5070 έλαβε από τις πιο κακές κριτικές που έχει δοθεί ποτέ σε κάρτα γραφικών τα τελευταία χρόνια. Η αγορά στην οποία εστίαζε η RTX 5070 ήταν αυτή των 550 δολαρίων, αν και τα custom μοντέλα θα ακολουθούσαν διαφορετική τιμολογιακή πολιτική και πολλές θα έφταναν στα ράφια των καταστημάτων με τιμές μέχρι και τα 1000€.
Αυτή η ροπή των τιμών προς τα πάνω φαινόταν από χιλιόμετρα, και ακολούθησε την ίδια τακτική με αρκετά από τα πιο πρόσφατα λανσαρίσματα στον χώρο. Στο εξωτερικό η κατάσταση ήταν σαφώς καλύτερη αλλά όχι σε βαθμό που δικαιολογούσε τα 800 περίπου ευρώ.
Η τιμή της όμως είναι μόλις ένα από τα σημεία που εστίασαν πολλοί reviewer. Η λιγοστή μνήμη των 12GB αποτέλεσε ακόμη έναν ανασταλτικό παράγοντα για την αγορά της. Υπάρχουν και αρκετά ακόμα που πρέπει να επιβεβαιώσουμε στη σημερινή μας παρουσίαση, παρέα με μία αρκετά ικανή κάρτα που φέρει την υπογραφή της Gigabyte και είναι η GeForce RTX 5070 Gaming OC 12G. Πάμε να τη δοκιμάσουμε.
Σε σχέση με την RTX 4070 Super (ή την 4070 Ti) την οποία και υποτίθεται ότι έρχεται να αντικαταστήσει, η RTX 5070 αποτελεί μια χλιαρή ανανέωση.
Εν αρχή ήταν η περιορισμένη μνήμη και η υπερβολική εξάρτηση από τεχνολογίες σαν και το DLSS 4 είναι κάτι που δημιούργησε εντυπώσεις. Δεύτερον, είναι και οι μεγάλοι ισχυρισμοί της Nvidia σχετικά με τις επιδόσεις λέγοντας πως αγγίζουν αυτές της RTX 4090 με τη (μεγάλη) διαφορά ότι αυτό επιτυγχάνεται μόνο με τη χρήση DLSS (4) στα παιχνίδια.
Η Gigabyte RTX 5070 Gaming OC 12G
Η συγκεκριμένη υλοποίηση βασίζεται σε μια σχεδίαση που είχαμε ξαναδεί με τις RTX 40 Series αλλά με μικρές διαφορές στο κάλυμμα της ψύκτρας.
Με μια πρώτη ματιά το PCB της Gigabyte GeForce RTX 5070 Gaming OC 12G είναι σχεδόν το μισό από το συνολικό μήκος της κάρτας κάτι που προοικονομεί χαμηλές θερμοκρασίες κατά το gaming.
Οι τριπλοί ανεμιστήρες του συστήματος Windforce συνδυάζονται με ένα σύστημα φωτισμού RGB halo, που με το ‘server-grade thermal conductive gel’ ολοκληρώνουν το κομμάτι της ψύξης.
Το διπλό BIOS αποτελεί παράδοση πλέον σε πολλές κάρτες της αγοράς, ενώ στη συσκευασία συναντάμε και ένα GPU holder, σημαντικό στήριγμα όταν η κάρτα τοποθετηθεί με τον κλασικό τρόπο αφού το βάρος της είναι σημαντικό.
Αρχιτεκτονική Blackwell: Μικρές βελτιώσεις από την Ada, μεγαλύτερες βελτιώσεις σε AI και ray tracing
Turing, Ampere και Ada ισχυροποίησαν τη θέση της Nvidia στην αγορά του ray tracing. Οι τελευταίες μάλιστα έθεσαν αρκετά ψηλά τον πήχη και σε εφαρμογές AI, κάτι που αποτέλεσε τον βασικό στόχο της Nvidia εδώ και κάμποσα χρόνια.
Από το 2023 η Nvidia θεωρείται ως ένας βασικός πυλώνας της βιομηχανίας του AI και του machine learning με επιλογές ειδικά φτιαγμένες και για την workstation/enterprise αγορά. Ωστόσο τα σχέδια των ΗΠΑ για εμπάργκο ορισμένων προϊόντων προς την Ανατολή, δυσκόλεψαν τις πωλήσεις των GPU της. Επιπλέον, με την συρρίκνωση -κατά κάποιον τρόπο- της αγοράς του AI, παρατηρήσαμε μειωμένα αποθέματα καρτών γραφικών που έγιναν βορά για τους scalpers, εκτοξεύοντας έτσι τις τιμές των καρτών.

Εάν αφήσουμε στην άκρη το ray tracing και τους tensor cores, οι διαφορές σε σχέση με τις RTX 40, δεν είναι πολλές. Οι πυρήνες ray tracing φτάνουν στην 4η γενιά (ray tracing 4th gen cores) ενώ οι tensor cores 5ης γενιάς υποστηρίζουν τώρα εντολές FP4 που υπόσχονται μειωμένες απαιτήσεις σε μνήμη. Αν και το FP4 παρέχει μειωμένη ακρίβεια απ’ ότι οι εντολές FP8 ή FP16, τρέχουν σημαντικά ταχύτερα στις RTX 50.
Όσον αφορά την μνήμη, οι RTX 50 Series φαίνεται να έχουν το ίδιο ‘στενό’ memory bus (η RTX 5070 έρχεται με 192-bit memory bus), αλλά τα 28Gbps των GDDR7 αποδεικνύονται ταχύτερα σε τελική ανάλυση. Υπενθυμίζουμε ότι η RTX 4070 είχε και αυτή εύρος διαύλου μνήμης στα 192-bit ωστόσο χρησιμοποιούσε μνήμες τύπου GDDR6X.

Βελτιώσεις στην κατανάλωση και το νέο display engine με HDMI 2.1b & DisplayPort 2.1b
Στα ενδότερα της νέας αρχιτεκτονικής, αν και έχουμε το πλήρες deep dive στην Nvidia Blackwell, αξίζει να αναφέρουμε κάποιες από αυτές τις πληροφορίες ξανά.
Σύμφωνα με την εταιρία οι κάρτες Blackwell εναλλάσσουν τα power states τους 1000 φορές ταχύτερα απ’ ότι στο παρελθόν, πηγαίνοντας για παράδειγμα στο χαμηλότερο power state πολύ πιο γρήγορα, άρα καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για περιοχές όπου η κατανάλωση της GPU αποτελεί βασικό κριτήριο για τη επιλογή μιας κάρτας γραφικών.
Μια μεγάλη αναβάθμιση είναι η υποστήριξη για DisplayPort 2.1b & HDMI 2.1b. Αυτό επιτρέπει τη χρήση ενός μόνο καλωδίου για υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης σε μεγαλύτερες οθόνες μέχρι 8K, κάνοντας τα πάντα να φαίνονται πιο ομαλά και με μεγαλύτερη απόκριση.
Η εταιρία υποστηρίζει επίσης το AV1 Ultra High Quality, το οποίο κάνει τις ροές βίντεο να φαίνονται ακόμα καλύτερες. Επίσης, διπλασιάζει την ταχύτητα αποκωδικοποίησης H.264, μιας κοινής μορφής βίντεο, ώστε τα βίντεο να φορτώνονται και να αναπαράγονται πιο αποτελεσματικά.

Σύστημα δοκιμών & επιδόσεις σε 1080p, 1440p και 4K
Το σύστημα των δοκιμών μας αποτελείται από τα εξής:
- CPU AMD Ryzen 5 7600X, PBO, -15 curve optimizer
- Motherboard Gigabyte X670 Aorus Elite AX
- RAM Kingston Fury Renegade DDR5 2x16GB 6000MT/s
- Cooler bequiet Dark Rock Pro 4
- PSU bequiet! 1000W
- Case bequiet! Pure Base 500FX
Οι drivers που χρησιμοποιήθηκαν για τις κάρτες ήταν οι εξής:
- Nvidia GeForce RTX 5070/RTX 4060: 572.83 WHQL
- Nvidia GeForce RTX 3070: 572.70 WHQL
Επιδόσεις 1080p
Η RTX 5070 είναι ιδανική για ανάλυση 1440p και 4K ωστόσο δε σημαίνει ότι δεν θα ανταποκριθεί όπως θα περίμενε κανείς και στην ανάλυση του 1080p. Competitive τίτλοι όπως το Rainbow Six Siege ή το F1 23 δε θα δυσκολέψουν την κάρτα και θα ικανοποιήσουν όσους σχεδιάζουν να στήσουν ένα setup με μία γρήγορη οθόνη.
Κάρτες σαν και την RTX 3070 από την οικογένεια των Ampere εξακολουθούν να δείχνουν ικανότατες για αυτή την ανάλυση, αν και στα χαμηλότερα τιμολογιακά στρώματα βλέπουμε την RTX 3060 να αντικαθίσταται από την RTX 4060, η οποία εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις ακόμα και του Steam.
Επιδόσεις 1440p (QHD)
Η δεύτερη πιο σημαντική ανάλυση -και αυτή που ρεαλιστικά θα δούμε αρκετούς να τρέχουν με την RTX 5070- είναι το QHD. Εκεί η GPU παραδίδει αξιοπρεπείς αριθμούς κατά μέσο όρο, ακόμα και στο Cyberpunk 2077 που αποδεικνύεται το πιο βαρύ από τα παιχνίδια των δοκιμών μας.
Ακόμα ένα το οποίο δεν αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε είναι το Indiana Jones The Great Circle, που αν και απαιτητικό, δεν διευκόλυνε την λήψη μετρήσεων και λόγω του περιορισμένου χρόνου δεν θα σας δώσουμε ενδελεχείς μετρήσεις για το εν λόγω παιχνίδι.
Επιδόσεις 4K UHD (3840×2160 pixels)
Τα πράγματα σε 4K αποδεικνύονται σχετικά εύκολα για την RTX 5070. Και πάλι, ο βαρύτερος τίτλος της σουίτας των παιχνιδιών – Cyberpunk 2077 – φαίνεται πως γονατίζει την GPU των 900 ευρώ, την ίδια στιγμή όπου GPU σαν και την RTX 3070 τρέχουν με μέσο όρο τα 30FPS δείχνοντας την ηλικία τους.
Παιχνίδια όπως το Black Ops 6 αλλά και το Assassin’s Creed Mirage ‘κουράζουν’ την GPU και για υψηλότερα FPS θα χρειαστούμε τη βοήθεια των τεχνικών upscaling, κάτι απαραίτητο για να ξεπεράσει την RTX 4090, όπως αρχικά διαλαλούσε η Nvidia. Στην πράξη, είχαμε αναφέρει ότι οι τεχνικές upscaling της RTX 5070 είναι που θα την φέρουν πολύ κοντά με την ισχυρότερη GPU του παλιού lineup, RTX 4090.
Η πιο δημοφιλής GPU με βάση το Steam, RTX 4060, δεν έχει να δείξει πολλά σε 4K και σίγουρα θα χρειαστεί την υποστήριξη τεχνικών όπως το DLSS για να γίνει λίγο πιο ανταγωνιστική. Σε κάποιους -competitive κυρίως- τίτλους όπως το Rainbow Six Siege παράγει αξιοπρεπή νούμερα. Εάν όμως τα FPS είναι χαμηλότερα από 30-40, τότε το input lag θα είναι πιο αισθητό μετά την ενεργοποίηση του DLSS, οπότε θεωρήστε την ανάλυση ως ‘for reference only’.
Επιδόσεις ray tracing και το αποκλειστικό DLSS 4 με frame generation και transformer upscaling
Κατά τις δοκιμές μας μετρήσαμε μία μέση πτώση των επιδόσεων περίπου 50% στα συνολικά FPS μετά την ενεργοποίηση του ray tracing.
Περίπου 7 χρόνια μετά την κυκλοφορία των πρώτων καρτών που υποστήριζαν το real time ray tracing (υπόψη ότι το ray tracing υπάρχει από τα 70s) και το χαρακτηριστικό δεν έχει εισέλθει αρκετά στην καθημερινότητα των gamer και πολλοί το προτιμούν απενεργοποιημένο. Εξαίρεση αποτελεί το Indiana Jones and the Great Circle των MachineGames και Bethesda. Η εταιρία παραγωγής προσπάθησε να στριμώξει όσους δεν διέθεταν κάρτα γραφικών με υποστήριξη ray tracing και αυτό το κριτικάρισαν πολλοί gamer στα social και σε forum.
Σε 1440p, που είναι μια μέση ανάλυση την οποία θα τρέξουν οι περισσότεροι κάτοχοι μιας RTX 5070 (προφανώς δεν αποκλείουμε το 4K για πολλές περιπτώσεις), η κάρτα επιτυγχάνει καλά framerate με εξαίρεση το Cyberpunk 2077 που γονατίζει κάθε GPU όταν ενεργοποιείται το ray tracing.
Το αξιοσημείωτο είναι πως και οι τρεις αρκετά διαφορετικές GPU που είχαμε στα χέρια μας όπως η RTX 4060, η RTX 3070 και η κάρτα του review, RTX 5070 έπεσαν στα 25FPS κάτι που δείχνει την… βαρύτητα του game!
Η πλευρά του upscaling με τη μέθοδο του DLSS δείχνει και αυτή μία μικρή βελτίωση, ωστόσο και πάλι εξαρτάται από το ποια κάρτα θα εξετάσουμε. Σε κάποιους τίτλους το DLSS είναι πιο ισχυρό από άλλους.
Για παράδειγμα το Cyberpunk 2077, ένα από τα παιχνίδια που δοκιμάσαμε, υποστηρίζει frame generation κάτι που θα εκτοξεύσει τα FPS της RTX 5070 από τα 107 σε 1440p. Αντίστοιχα, η RTX 4060 βελτιώνει τα FPS της από τα 44 στα 67 χωρίς την αλλαγή επιπλέον ρυθμίσεων στα γραφικά.
Θερμοκρασίες, κατανάλωση και θόρυβος
Από πλευράς κατανάλωσης και θερμοκρασιών, η RTX 5070 καταγράφει σαφώς υψηλότερα νούμερα από την αντίστοιχη GPU της προηγούμενης γενιάς, ωστόσο είναι μια κάρτα με περισσότερους CUDA cores από την RTX 4070 Super (6144 vs. 5888), οπότε και οι απαιτήσεις της σε ψύξη και ρεύμα είναι μεγαλύτερες.
Η πρόταση της Gigabyte είναι εξαιρετική στο κομμάτι της ψύξης. Το τριπλό σύστημα Windforce με τους μεγάλους ανεμιστήρες δεν αστειεύεται και με εξαίρεση ορισμένες κακοτεχνίες στα πλαστικά, θα κρατήσει τη GPU κάτω από τους 70 βαθμούς Κελσίου.
Σημαντική σημείωση είναι πως η Nvidia με τις RTX 50 series αφαίρεσε τον αισθητήρα hotspot που έπαιρνε την υψηλότερη τιμή από ολόκληρο το chip.
Η μέση κατανάλωση στο F1 23 run ανήλθε στα 250W, τιμή σαφώς χαμηλότερη από την RTX 3070 την οποία νικά σε κάθε παιχνίδι και ανάλυση.
Με την αύξηση του power limit κατά περίπου 20% βλέπουμε μία αύξηση στο wattage κατά περίπου 25W, ωθώντας έτσι την τελική κατανάλωση της GPU στα 250W. Η αύξηση ωστόσο δεν συνεπάγεται απαραίτητα και με μεγάλη βελτίωση στα framerate αλλοιώνοντας έτσι το performance per watt.
Ο θόρυβος είναι σχεδόν ανύπαρκτος κατά τη νορμάλ χρήση ενώ ακόμα και αν θέσουμε τους ανεμιστήρες στο 100%, ο θόρυβος παραμένει σε αρκετά ανεκτά επίπεδα, κάτι καθόλου ευκαταφρόνητο.
Ευρώ ανά FPS, αντί επιλόγου
Το να προτείνουμε τη συγκεκριμένη GPU όταν είδαμε και εμείς τα πρώτα reviews ήταν σχεδόν απαγορευτικό. Στο διάστημα μέχρι και σήμερα, η Nvidia υποσχέθηκε βελτίωση των αποθεμάτων, πάρα τις όλες γεωπολιτικές εξελίξεις ιδίως μεταξύ των τεχνολογικών ‘γιγάντων’ που αυτή τη στιγμή ελέγχουν ολόκληρη την αγορά.
Στις αρχές Μαρτίου, ακόμα και γυρίζοντας το 8Bitz The Podcast, βρήκαμε λίγες διαθέσιμες RTX 5070 στην αγορά, εντούτοις καμία δεν πωλούνταν στα προτεινόμενα $549.
Πλέον, κοιτάζοντας αρκετά listing στην Ευρώπη, η RTX 5070 εμφανίζεται διαθέσιμη ακόμα και σε custom υλοποιήσεις με περίπου 650-700 ευρώ. Εξαίρεση και πάλι αποτελεί η χώρα μας και υπολογίσαμε το διάγραμμα ευρώ ανά FPS με μία μέση τιμή 800€. Η τιμή τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού θα ζωγραφίσει ένα βλέμμα αγανάκτησης για gamer που θέλουν να αναβαθμίσουν από την RTX 3070, την οποία δοκιμάσαμε στο δικό μας συγκριτικό, καθώς ήταν μία δημοφιλής επιλογή στη χώρα μας.
Σημειώνεται ότι με μία μέση τιμή 300€, η RTX 3070 παρέχει καλύτερη αναλογία χρημάτων προς επιδόσεις, ωστόσο αυτό το τίμημα έρχεται με σημαντικά αυξημένη κατανάλωση ρεύματος.
Όπως καταλαβαίνετε με τις συνεχείς διακυμάνσεις δεν μπορούμε να κατασταλάξουμε, ωστόσο η πρόταση της Gigabyte, όντας μία από τις πιο ‘φτηνές’ υλοποιήσεις από πλευράς specs μας άρεσε.
Από την άλλη, η GeForce RTX 5070 έρχεται με μόλις 12GB GDDR7 RAM, ένα ακόμα μεγάλο αρνητικό εν έτει 2025. Για παράδειγμα, ο ανταγωνισμός ακόμα και σε φτηνότερες κάρτες παίζει στα 16GB εδώ και πολύ καιρό οπότε δεν βλέπουμε τον λόγο που η Nvidia αποφάσισε να ‘στριμώξει’ τόσο πολύ τα specs της συγκεκριμένης κάρτας. Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της είναι η AMD Radeon RX 9070, ωστόσο και αυτή πάσχει από τα ίδια προβλήματα της χαμηλής διαθεσιμότητας, παρά το γεγονός ότι είναι μια αρκετά αποδοτική και ισχυρή GPU.
Η ‘boxy’ σχεδίαση με το μεταλλικό backplate και το τεράστιο άνοιγμα που υποδηλώνει τη χρήση ενός πολύ μικρού PCB στο εσωτερικό, το διπλό BIOS αποτελούν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η χρήση του ανανεωμένου 16-pin power connector δεν μας προβλημάτισε (δίνεται αντάπτορας από 2×8-pin PCIe σε 16-pin στο κουτί) και αναφορά με τις περιπτώσεις λιωμένου πλαστικού των ισχυρότερων μοντέλων, δεν περιμένουμε κάτι αντίστοιχο εδώ.
Τα πλαστικά στοιχεία με σημαντικότερο το slider στο πλάι της κάρτας θα μπορούσαν να λείπουν αφού δεν δείχνουν να προσθέτουν τίποτα, παρά μόνο προβλήματα εάν κρατήσουμε με λάθος τρόπο την GPU.