Be quiet! Light Base 600 LX Review: Dual‑Chamber κουτί με ARGB

Τα testbenches, κοινώς τα cases τα οποία είχαν το hardware όπως τη μητρική τοποθετημένη παράλληλα με την επιφάνεια του γραφείου, είναι πολύ πρακτικά καθώς επιτρέπουν την εύκολη αλλαγή των εξαρτημάτων ενός υπολογιστή με λίγες κινήσεις και κόπο. Στο παρελθόν, τέτοια κουτιά ήταν τα πιο κλασικά HTPCs τα οποία ήταν τετραγωνισμένα και έπαιρναν μία μορφή σαν το Thermaltake Lanbox Lite ή τη σειρά Milo της SilverStone. Κλασικά cases που δείχνουν την ηλικία μας!

Κουτιά σαν και αυτά είναι χρήσιμα ειδικά για ένα site όπως το 8Bitz που δοκιμάζει συνεχώς νέα προϊόντα μεταξύ των οποίων κάρτες γραφικών, SSD και επεξεργαστές

Το Light Base 600 LX της be quiet! είναι ένα εύστοχο και μοντέρνο παράδειγμα που υποστηρίζει το orientation του test bench που αναφέρουμε, ενώ δεν κάνει μόνο αυτό, αλλά επιτρέπει και τη χρήση με το motherboard tray και το παράθυρο στραμμένο προς τα δεξιά, αλλά με ένα πολύ σημαντικό τουίστ! Ακούγεται ονειρικό, έτσι δεν είναι;

Αυτό το πολλά υποσχόμενο case λοιπόν, το έχουμε στη σημερινή μας παρουσίαση. 

Εξωτερική σχεδίαση και ποιότητα κατασκευής, αφαιρούμενα πόδια και τρεις τρόποι τοποθέτησης

Το Light Base 600 LX της be quiet! βαδίζει σε πιο… ασυνήθιστα σχεδιαστικά μονοπάτια για την be quiet! Και αυτό για δύο λόγους. Τόσο για τη σχεδίαση με τα δύο χωρίσματα για τα καλώδια και το βασικό hardware, όσο και για το γεγονός ότι μπορεί να τοποθετηθεί με τρεις τρόπους σε όποια επιφάνεια θέλουμε. 

Σε αυτό βοηθούν τα αφαιρούμενα πλαστικά πόδια του case που ασφαλίζουν με μια απλή περιστροφή στις βάσεις του. Έτσι μπορούν να εγκατασταθούν τόσο στο “τυφλό” panel (αυτό που κρύβει το cable management) ή στο πάνω και το κάτω μέρος, όπου έρχονται προεγκατεστημένα για τους παραδοσιακούς PC builder.

Το γεγονός ότι τα πόδια του κουτιού κατασκευάζονται από πλαστικό έδωσε στην be quiet! την ιδέα να στήσει έναν ολόκληρο 3D printing διαγωνισμό γύρω από αυτά στο Thingiverse! Από την άλλη, αυτό είναι και η αχίλλειος πτέρνα τους, αφού δε θέλει και πολύ για να σπάσει το πλαστικό που τα συγκρατεί στο σασί. Επιπλέον, κατά την περιστροφή του case, κάποια μπορεί να κουνηθούν ελαφρώς.

Εξωτερική σχεδίαση και ποιότητα κατασκευής, αφαιρούμενα πόδια και τρεις τρόποι τοποθέτησης

Το πλαϊνό παράθυρο που καλύπτει μια μεγάλη πλευρά του κουτιού – σε στυλ fishtank – μας αφήνει να χαζέψουμε το εσωτερικό του PC μας από όποια πλευρά κι αν είμαστε – ακόμα και από την πρόσοψη. Από την άλλη, το κουτί φέρνει ξεκάθαρα στην αισθητική που έχτισε το O11 με ακόμα ένα παράθυρο στην πρόσοψη, αν και θεωρούμε ότι “υπερκαταναλώθηκε” από την κοινότητα του modding και “μπαγιάτεψε” με τον καιρό. 

Αυτό που ξεχωρίζει εδώ είναι η δυνατότητα περιστροφής του case κατά 90 ή 180 μοίρες (μόλις ασφαλίσουμε τα πόδια στην αντίθετη πλευρά), φέρνοντας έτσι το motherboard tray… ανάποδα και το γυάλινο πλαϊνό παράθυρο στη δεξιά πλευρά.

Οι φωτεινές γραμμές στην περίμετρο συνάδουν με τη νέα σχεδιαστική γραμμή της εταιρίας και επιβεβαιώνουν τις πιο αυστηρές γωνίες και το πιο τετραγωνισμένο look. 

Αυτές οι γραμμές που στεγάζουν τα 77 ARGB LED είναι πλαστικές (με πλαστικό γαλακτερό διαχύτη φωτός) και δένουν όμορφα πάνω στον ατσάλινο σκελετό από SGCC του κουτιού αλλά και τα υπόλοιπα μεταλλικά στοιχεία του κουτιού όπως τα αφαιρούμενα panel. Αυτό γενικά αυξάνει και το συνολικό βάρος του κουτιού στα 12kg!

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι το case έρχεται σε δύο χρώματα, λευκό και μαύρο. Επιπλέον, η έκδοση που έχουμε είναι η LX που έρχεται με 4 ARGB ανεμιστήρες Light Wings με μέγεθος 120mm, ενώ η DX έρχεται “σκέτη” με χαμηλότερο κόστος, χρήσιμο στην περίπτωση που οι ανεμιστήρες υπάρχουν και θα μεταφερθούν από το προηγούμενο σύστημα. 

Οι τρεις από αυτούς τους ανεμιστήρες είναι reversed και μεγέθους 120mm που σημαίνει ότι η φτερωτή είναι αντεστραμμένη προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να δείχνει όμορφο όσο οι ανεμιστήρες φέρνουν φρέσκο αέρα στο εσωτερικό του κουτιού. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα μεγάλο και ευρύχωρο case για ό,τι hardware αποφασίσουμε να βάλουμε μέσα του. 

Τα πάνω και κάτω panel συγκρατούνται με μία βίδα το καθένα στο πίσω μέρος τους και δίνουν πρόσβαση στους ανεμιστήρες ή τα ψυγεία υδρόψυξης που μπορεί να εγκαταστήσουμε εκεί. Σε καθένα από αυτά υπάρχει και ένα φίλτρο σκόνης που δεν είναι αφαιρούμενο αλλά κολλημένο.

Το κάλυμμα του πίσω μέρος είναι διάτρητο και διαθέτει το δικό του, αφαιρούμενο ευτυχώς, φίλτρο σκόνης που έρχεται με ένα πλαστικό περίβλημα-σκελετό που κλειδώνει στο μεταλλικό κάλυμμα.

Θύρες πρόσοψης και άλλα χαρακτηριστικά

Το Light Base 600 LX φέρει στην πρόσοψη δύο USB 3.2 Gen 1 Type-A και μια USB 3.2 Gen 2 Type-C δίνοντας άφθονες επιλογές σύνδεσης περιφερειακών – σίγουρα καλύτερες από αυτές του Pure Base 500 που είχαμε δει παλιά. Οι επιπλέον θύρες είναι πάντοτε χρήσιμες και χαιρόμαστε που η γερμανική εταιρία τις προσθέτει στο νέο της κουτί.

Επιπλέον, έχουμε πρόσβαση και σε ένα κουμπί για έλεγχο του ARGB controller που κρύβεται στο εσωτερικό και προσφέρει 12 συνδέσεις για ανεμιστήρες – περισσότερα παρακάτω.

Μαζί με αυτές τις υποδοχές και κουμπιά, στην ίδια θέση θα βρούμε και το φωτιζόμενο power button αλλά και μία combo υποδοχή 3.5mm για ήχο και μικρόφωνο. Το πλήκτρο έχει μικρή διαδρομή και η αίσθησή του είναι γλυκιά και μαλακή που μας κάνει να αναφωνήσουμε “επιτέλους” – αν και τα κουμπιά των υπόλοιπων κουτιών της εταιρίας είχαν πάνω-κάτω τα ίδια χαρακτηριστικά. Το κουμπί δεν έχει τη σκληρότητα των κουτιών όπως του Pure Base 500 ή του Shadow Base 800.

Φωτισμός, αισθητική, παρεχόμενοι ανεμιστήρες 

Η τεράστια ταινία φωτισμού των 77 LED στην περίμετρο του κουτιού είναι εξαιρετική και για τους φίλους του χρώματος, το τελικό αποτέλεσμα σίγουρα θα τους ανταμείψει, ειδικά με το φωτιζόμενο λογότυπο της be quiet! Ο φωτισμός είναι κάτι που έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε από το λογισμικό της μητρικής, αρκεί όμως να συνδέσουμε το σχετικό καλώδιο ARGB σε κάποιο διαθέσιμο header της μητρικής.

Οι ανεμιστήρες είναι οι Light Wings LX – οι ίδιοι που πλαισιώνουν τις υδροψύξεις Light Loop – φέρουν πλήρη “γαλακτερή” φτερωτή αφήνοντας τον πλούσιο φωτισμό να ξεχυθεί στο εσωτερικό του case. Οι ανεμιστήρες είναι από τους πιο ήσυχους που έχουμε δοκιμάσει από τη be quiet! 

Εσωτερικό: Υποστήριξη hardware, σχεδίαση με δύο χωρίσματα (dual chamber design)

Περνώντας στο εσωτερικό, το Light Base 600 LX επιβεβαιώνουμε πως το κουτί διαθέτει πληθώρα χώρων για hardware, πολλές ανέσεις για εγκατάσταση ψυγείων υδρόψυξης και τις απολύτως απαραίτητες για τακτοποίηση των καλωδίων στην πλάτη της μητρικής. 

Επιπλέον, έχουμε και αρκετά ανοίγματα για να περάσουμε τα καλώδια ακόμα και μητρικών που φέρουν αντεστραμμένες συνδέσεις τροφοδοσίας όπως η B650E Stealth Ice της Gigabyte. Το κρύψιμο των καλωδίων σε αυτή την περίπτωση θα είναι μία δύσκολη διαδικασία μιας και ο χώρος είναι περιορισμένος στο σημείο, πίσω από τη μητρική. 

Η πιο πλατιά σχεδίαση του motherboard tray επιτρέπει την εγκατάσταση και E-ATX μητρικών, ψηλών αεροψυκτρών έως 170mm αλλά και μεγάλων σε μέγεθος ψυγείων υδρόψυξης.

Το airflow με τους τρεις ανεμιστήρες εισαγωγής Light Wings LX είναι δοκιμασμένο από το O11 και λειτουργεί πολύ καλά και στην περίπτωση του Light Base 600 LX. Αξίζει να αναφέρουμε πως η κάτω και η πάνω πλευρά του κουτιού δείχνουν αρκετά “αέρινες” με μοναδικό αρνητικό ίσως το μη αφαιρούμενο φίλτρο σκόνης που θα μας αναγκάσει να βγάλουμε το καπάκι και να το καθαρίσουμε. 

Το case όπως προείπαμε χωρίζεται σε δύο τμήματα όπου το ένα στεγάζει το hardware και το άλλο το τροφοδοτικό καθώς και την καλωδίωσή του. Ο βασικότερος λόγος όμως για τον διαχωρισμό είναι το πιο αποτελεσματικό airflow, η σωστή ροή του αέρα προς το πολύτιμο hardware μας, εκεί που η be quiet! κάνει καλή δουλειά, αν και θα μπορούσε καλύτερα. Ο βασικότερος λόγος βέβαια είναι η εμφάνιση. Το PC μας θα δείχνει πολύ πιο όμορφο όταν τα καλώδια είναι τακτοποιημένα σε άλλο σημείο.

Τα προ-δρομολογημένα καλώδια στην πλάτη της μητρικής δε βοηθάνε όσο θα θέλαμε, αλλά τίποτα που δεν μπορούν να λύσουν τα δεματικά που βρίσκονται μέσα στη συσκευασία. Φροντίστε βέβαια να έχετε και δικά σας δεματικά πρόχειρα.

Αυτός ο εναλλακτικός τρόπος στησίματος μας ανοίγει το μυαλό και μας επιτρέπει να σκεφτούμε out of the box (pun intended) για τις αναμονές των καλωδίων, την εγκατάσταση του fan/ARGB controller/hub της υδρόψυξης που είχαμε κατά τη διάρκεια των δοκιμών αλλά και τις αναμονές για τα έξτρα καλώδια τροφοδοσίας PCIe του τροφοδοτικού.

Υποστήριξη υδροψύξεων μεγέθους 360mm & 240mm

Οι χώροι είναι αρκετοί στο Light Base 600 LX, και εάν δεν ζητάμε τρελά πράγματα δε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με περίεργους περιορισμούς. Στο πάνω και κάτω μέρος θα μπουν ψυγεία υδρόψυξης μέχρι 360mm, ενώ στο πλάι, εκεί όπου ζουν ήδη οι 3 reversed Light Wings LX, υπάρχει χώρος για ψυγείο έως 240mm. Όλα αυτά ταυτόχρονα, οπότε για custom υδρόψυξη κρίνεται κατάλληλο και παίρνει σχεδόν άριστα!

Όσον αφορά επιπλέον ανεμιστήρες που ίσως θέλουμε να εγκαταστήσουμε, η be quiet! μας δίνει δύο fan και ARGB hubs για να φέρουμε όλους τους ανεμιστήρες σε μία υποδοχή της μητρικής μας. 

Και επειδή είναι δύο, μπορούμε εύκολα να χωρίσουμε σε δύο “ζώνες” την ψύξη του PC μας, πχ: 

  • Mία για την ψύκτρα του επεξεργαστή.
  • Μία ένα για τον έλεγχο των case fans. 

Πολύ καλή ιδέα!

Τα hubs απαιτούν μία SATA power για να λειτουργήσουν, κυρίως για να δουλέψει ο φωτισμός και βρίσκονται αντίθετα τοποθετημένα, το ένα στην οροφή και το άλλο στο πάτωμα του Light Base 600 LX.

Επίλογος: Συναρμολόγηση συστήματος στο Light Base 600 LX

Η διαδικασία του στησίματος δεν είναι γρήγορη με το Light Base 600 LX, αλλά το τελικό αποτέλεσμα σίγουρα μας ανταμείβει. Το στήσιμο του μπροστινού μέρους δε θα μας πάρει πολλή ώρα, αλλά η τακτοποίηση των καλωδίων στο πίσω μέρος θα χρειαστεί πιο πολύ χρόνο. 

Δεν είναι μόνο αυτό, όμως. 

Τα προδρομολογημένα καλώδια – και κάποια επιπλέον πράγματα όπως το μεταλλικό στοιχείο που συγκρατεί το τροφοδοτικό θα πρέπει να τα βιδώσουμε εμείς, που σημαίνει έξτρα χρόνος από τη συναρμολόγηση. Αν και το αποτέλεσμα δείχνει στιλάτο, αντιλαμβανόμαστε πως η be quiet! “ξέμεινε” από χρόνο κατά τη σχεδίαση του κουτιού σε κάποια σημεία και ήθελε να προλάβει την συνεχώς μεταβαλλόμενη αγορά.

Οι διαστάσεις του είναι κάτι που θα πρέπει να έχετε υπόψη αφού θα πιάσει όλη τη μια πλευρά εάν τοποθετηθεί πάνω σε ένα τυπικών διαστάσεων γραφείο. Γενικά, είναι φτιαγμένο για να φαίνεται, οπότε εάν μπει κάτω, θα “χαραμιστεί”.Η τιμή του παίζει μεταξύ 180 και 200 ευρώ στην Ελλάδα, που δυσκολεύει την κατάσταση. Με αυτά τα χρήματα ο ανταγωνισμός είναι αδυσώπητος και αξίζει μόνο εάν θέλουμε το κάτι διαφορετικό, μιας και το Light Base 600 LX δείχνει να το έχει.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Αποτελέσματα

Χαρακτηριστικά
90 %
Υποστήριξη hardware
95 %
Ποιότητα κατασκευής
90 %
Ευκολία συναρμολόγησης συστήματος
75 %
Τιμή
75 %

Περισσότερα:

Σχετικά Άρθρα

Τα testbenches, κοινώς τα cases τα οποία είχαν το hardware όπως τη μητρική τοποθετημένη παράλληλα με την επιφάνεια του γραφείου, είναι πολύ πρακτικά καθώς επιτρέπουν την εύκολη αλλαγή των εξαρτημάτων ενός υπολογιστή με λίγες κινήσεις και κόπο. Στο παρελθόν, τέτοια κουτιά ήταν τα πιο...Be quiet! Light Base 600 LX Review: Dual‑Chamber κουτί με ARGB