AMD και NVIDIA ετοιμάζουν νέες GPUs, αλλά εμείς κρατάμε μικρό καλάθι

Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών έχουν περιοριστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια και παρόλο που πλέον νιώθουμε με το ένα πόδι “έξω” από τον κορονοϊό, ο πληθωρισμός επηρεάζει τους πάντες, όπως και τις AMD NVIDIA.

Οι δύο κολοσσοί ετοιμάζουν σωρεία καρτών γραφικών για φέτος, όμως όπως όλα δείχνουν δεν έχουν φοβερές απαιτήσεις από τους πελάτες τους και έχουν περιορίσει τις παραγγελίες από την TSMC, την εταιρία που προμηθεύει τα chips σε πολλές εταιρίες μεταξύ των οποίων η Apple αλλά και η Intel τα τελευταία χρόνια.

Ο χώρος του PC hardware είναι μόνο ένας από τους τομείς που βλέπουν μεγάλη μείωση στη ζήτηση κόβοντας έτσι μεγάλους αριθμούς προϊόντων από την παραγωγή. Οι μεγάλες εταιρίες του χώρου αναθεωρούν τους στόχους τους και “αδειάζουν” τις κατασκευάστριες chips όπως την TSMC που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αυτή τη στιγμή στα καταναλωτικά προϊόντα των δημοφιλών κατασκευαστών όπως Apple, AMD και NVIDIA.

Η επιβράδυνση βέβαια δημιουργείται και σε άλλους τομείς όπως την αυτοκίνηση και γενικότερα όλη την αγορά των καταναλωτικών ηλεκτρονικών, μια επιβράδυνση που ξεκίνησε από την αρχή του COVID-19, περισσότερο από 2 χρόνια τώρα.

Από πληροφορίες του έγκυρου DigiTimes έχουμε κάποια βασικά σημεία που πρέπει να κρατήσουμε.

  1. Η AMD περιορίζει τα wafers που αφορούν chips στα 6 και 7nm για το Q4 22 και το Q1 23, ωστόσο wafers των 5nm που θα κατασκευάζονται για παράδειγμα οι νέοι επεξεργαστές Zen 4 (Ryzen 7000) και πιθανόν οι καινούργιες κάρτες γραφικών θα παραμείνουν ως έχουν.
  2. Η NVIDIA έχει προ-πληρώσει σύμφωνα με πληροφορίες την TSMC για “κρατήσεις wafers”, έχοντας αφήσει τη Samsung για την επόμενη γενιά GPUs, ωστόσο τα κύματα μεταχειρισμένων καρτών των miners που αρχίζουν να πλημμυρίζουν την αγορά θα δημιουργήσουν πρόβλημα.
  3. Η παραγωγή των iPhone 14 έχει ξεκινήσει ωστόσο η Apple αναμένεται να μειώσει τον όγκο των smartphones κατά 10% λόγω χαμηλής ζήτησης.
  4. Όλα τα παραπάνω θα έχουν ως αποτέλεσμα η TSMC να αναθεωρήσει τους στόχους της για φέτος, εκτός εάν αλλάξει κάτι δραματικά μέχρι το τέλος του έτους.

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα