Clear Motion Ratio (ClearMR): Νέα πιστοποίηση για το motion blur φέρνει η VESA

Το Clear Motion Ratio θα ξεκινήσει να εμφανίζεται σε οθόνες στο μέλλον και πρόκειται να αντικαταστήσει το επίσης γνωστό και καινούργιο, Motion Picture Response Time ή MPRT.

Το motion blur είναι η “θολούρα” που προκύπτει από το περιεχόμενο σε κίνηση. Πολλές φορές το βλέπουμε και στα παιχνίδια, ενώ σαν εφέ υπάρχει για δεκαετίες, τόσο στα games, όσο και στον κινηματογράφο. Η VESA, έχοντας ιστορικό στην ανάπτυξη αντίστοιχων τεχνολογιών όπως για παράδειγμα του Adaptive Sync, ανέπτυξε το ClearMR, ως έναν οδηγό που θα αντικαταστήσει το MPRT.

Το τελευταίο αποτελεί μια μέθοδο για μείωση του motion blur με την αλλαγή του ρυθμού που “αναβοσβήνει” το backlight της οθόνης, ενώ το ClearMR θα αλλάξει τον τρόπο που κοιτάζουμε την εν λόγω πληροφορία. Το ClearMR είναι ένα ανοικτό πρότυπο και θα ενσωματωθεί σε οθόνες παντός τύπου: monitors, laptops και τηλεοράσεις, αντικαθιστώντας το MPRT, το οποίο η VESA ισχυρίζεται ότι “δεν προσφέρει επαρκείς πληροφορίες”.

Οι βαθμίδες θα ξεκινούν από το ClearMR 3000 και θα φτάνουν μέχρι το ClearMR 9000 υποδηλώνοντας τον λόγο των καθαρών pixels έναντι των “θολών”. Έτσι, το ClearMR 3000 σημαίνει ότι από τα 25-35 pixels, το ένα θα είναι θολό, δείχνοντας στην πράξη την ποιότητα του panel και όχι αναφέροντας μόνο τον χρόνο όπως στην περίπτωση του MPRT.

Πολλές εταιρίες ήδη υποστηρίζουν την πρωτοβουλία (Samsung, LG) και περιμένουμε τα πρώτα μοντέλα να το ενσωματώσουν αρκετά σύντομα, ενώ ενδεχομένως θα προστεθεί και εκ των υστέρων στα spec lists κάποιων προϊόντων.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα