NVIDIA-AMD: Οι ΗΠΑ “παγώνουν” τις εξαγωγές AI chips στην Κίνα

Με στόχο τον περιορισμό των ερευνών της Κινεζικής κυβέρνησης, οι ΗΠΑ έκαναν ξεκάθαρη γραμμή στην NVIDIA να σταματήσει τις πωλήσεις AI chips στην Κίνα, παρόλο που όλα τα chips της κατασκευάζονται στην Ταιβάν, από την TSMC.

Η ανακοίνωση έρχεται με σκοπό τον εμπορικό αποκλεισμό της Κίνας από τις ΗΠΑ, καθώς οι εντάσεις για το μέλλον της Ταιβάν – μια χώρα στην οποία κατασκευάζεται πλήθος chips αμερικανικών συμφερόντων όπως της AMD αλλά και της NVIDIA.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση η μετοχή της NVIDIA σημείωσε βουτιά άνω του 6.5%, και οι τροποποιήσεις στα εμπορεύματα φαίνεται ότι επηρεάζουν μόνο τις A100 και H100, δύο ισχυρά AI accelerators της “πράσινης”.

Οι δύο αυτές κάρτες – επιταχυντές είναι ιδιόμορφα χαρακτηριστικά και δεν είναι οι “καθημερινές μας GPUs”, και έχουν τη δυνατότητα να επιταχύνουν σημαντικά εργασίες machine learning, τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν οι κινέζοι για “στρατιωτικούς σκοπούς”, όπως αφέθηκε να εννοηθεί.

Στο ίδιο μονοπάτι βρίσκεται και η AMD, αν και εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε ότι παρόλο που θα υπάρξει εμπάργκο στις MI250 για την Κινεζική αγορά, άλλα προϊόντα όπως οι MI100 δε θα επηρεαστούν.

Υπενθυμίζεται ότι η NVIDIA, παρόλη την αναταραχή, έχει έναν λόγο να χαρεί αφού ετοιμάζει πυρετωδώς την επόμενη γενιά καρτών γραφικών, RTX 40, που θα βάλει για τα καλά την “πράσινη” ξανά στο προσκήνιο της gaming αγοράς.

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα