Κυριολεκτικά “καυτές” οι νέες Nvidia GeForce RTX 4090 GPUs

Η πρώτη περίπτωση καμένου power adapter σε GeForce RTX 4090 ήρθε στο προσκήνιο πριν από μερικές ημέρες. Έκτοτε έχουν αναφερθεί πολλές ακόμα περιπτώσεις με καμένο power connector πράγμα που ανησυχεί τους enthusiasts που έχουν επενδύσει στην κορυφαία GPU της πράσινης.

Έρευνες από διάφορα μέσα έχουν εντοπίσει πιθανόν το πρόβλημα με τον 16-pin connector, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά φέτος με τις RTX 40, ως μια μέθοδος να μειωθούν τα πολλά καλώδια που βάζουμε στις κάρτες γραφικών. Μετά το unlaunch της RTX 4080 12GB, αυτή είναι η μεγαλύτερη είδηση του μήνα, μιας και η Nvidia έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα χωρίς πολλές ανακοινώσεις και σε συνεννόηση με τις εταιρίες, θα το διορθώσει ανακαλώντας όσες κάρτες επηρεάζονται.

Το πρόβλημα εντοπίζεται μετά από δεκάδες ώρες χρήσης στον original adapter που δίνει με πολλές κάρτες γραφικών η Nvidia, ο οποίος δίνεται για όσα τροφοδοτικά δεν υποστηρίζουν εγγενώς τη νέα σύνδεση.

Πως λειτουργεί το 16-Pin power connector της Nvidia;

Το συγκεκριμένο connector ονομάζεται επίσης Nvidia 12VHPWR adapter ή απλά PCIe Gen 5 GPU connector για πρώτη φορά από την Nvidia για να μεταφέρει τα απαιτούμενα 600W προς την κάρτα γραφικών, βασιζόμενη όμως πλήρως στο spec του ATX 3.0. Η Intel ανανέωσε το πρότυπο ATX και έτσι σιγά-σιγά θα το ακολουθήσουν όλες οι εταιρίες. Έτσι προέκυψε και το ATX 3.0, το νεότερο update στον τομέα των τροφοδοτικών που ήρθε στο φως τον Φεβρουάριο του 2022 φέρνοντας μαζί και ολοκαίνουργιες συνδέσεις όπως το ATX12VO.

Η σχεδίαση του αντάπτορα συνδυάζει τέσσερα 8-pin PCIe καλώδια σε ένα μαζί με μερικά sensing καλώδια που αντιλαμβάνονται το load της GPU. Όμως η κατασκευή του ακροδέκτη ενδέχεται να είναι η πηγή των προβλημάτων. Έρευνες διάφορων μέσων διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το διάγραμμα, αλλά με την υλοποίηση που είναι απλά, κακής ποιότητας.

Πηγή, Igor’s Lab

Ακόμα και αν λυγίσουμε τον αντάπτορα ελάχιστες φορές, στην προσπάθειά μας να φέρουμε το καλώδιο στη σωστή θέση για το τελικό κούμπωμα, τα ακριανά καλώδια ξεκολλούν από τη βάση τους. Η οριακή επαφή δεν κλείνει σωστά το κύκλωμα και αυξάνοντας τη θερμοκρασία και την αντίσταση των καλωδίων. Φυσικά οι υψηλές θερμοκρασίες λιώνουν το πλαστικό περίβλημα του connector και τα αποτελέσματα είναι γνωστά.

Χρήστης στο Reddit δείχνει το κατεστραμμένο connector και την εξίσου ταλαιπωρημένη σύνδεση στην πανάκριβη κάρτα του

Η σχεδίαση είναι το βασικότερο πρόβλημα της νέας σύνδεσης και αξίζει να αναφέρουμε ότι καλώδια από τρίτους κατασκευαστές όπως για παράδειγμα της bequiet!, Corsair και άλλων, δεν επηρεάζονται από αυτό το πρόβλημα, και οι αναβαθμισμένες με το νέο πρότυπο 12VHPWR μονάδες τους είναι ασφαλείς.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα