Η Intel επιστρέφει στο HEDT με τους Xeon W3400 & W2400 workstation CPUs

Η Intel ανακοίνωσε σήμερα τους νέους desktop workstation επεξεργαστές Intel Xeon W-3400 και Intel Xeon W-2400 (με την κωδική ονομασία Sapphire Rapids), με κορυφαίο τον Intel Xeon w9-3495X, τον ισχυρότερο επεξεργαστή desktop workstation που έχει σχεδιαστεί ποτέ από την Intel.

Κατασκευασμένοι για επαγγελματίες, οι νέοι επεξεργαστές Xeon παρέχουν υψηλές επιδόσεις, έρχονται με νέο chipset και socket και επαναφέρουν την Intel στην HEDT αγορά επεξεργαστών.

Η αρχιτεκτονική βασίζεται στους Alder Lake επεξεργαστές Core 12ης γενιάς, όμως οι πυρήνες είναι σημαντικά ταχύτεροι από τους προηγούμενους Xeon, ενώ διαθέτουν και τη νέα σχεδίαση πολλαπλών chiplets (Embedded Multi-die Interconnect Bridge EMIB).

Οι επεξεργαστές των σειρών Xeon W-3400 και Xeon W-2400 επιτρέπουν αυξημένες επιδόσεις με υποστήριξη πολλών νέων τεχνολογιών όπως πολλές PCIe Gen 5, άφθονη cache, ECC μνήμες DDR5, AVX-512 και advanced matrix extensions (AMX), μεταξύ μερικών ακόμα.

Οι νέοι Xeon W θα αντικαταστήσουν μια μείξη διαφορετικών γενιών επεξεργαστών Xeon από την Intel. Αν και η Intel κυκλοφόρησε κάποια μοντέλα Xeon με βάση την αρχιτεκτονική Ice Lake το 2021 – τους Xeon W-3300 – αυτοί ήταν ένα συμπληρωματικοί για τη σειρά Xeon της Intel, για συγκεκριμένους πελάτες που χρειάζονταν τους επιπλέον πυρήνες ή το bandwidth στις PCIe.

Για όλους τους υπόλοιπους, η Xeon W-3200 και W-2200 (2019), βασίστηκαν στους Cascade Lake της Intel – η οποία ήταν ακόμα μια παραλλαγή των Skylake της Intel, μια αρχιτεκτονική που μετρά ούτε λίγο ούτε πολύ 8 χρόνια στην αγορά.

Επομένως, η σημασία της τωρινής σειράς Xeon W-3400/2400 για workstations είναι τεράστια: πρόκειται για μια σημαντική αναβάθμιση των Xeon της Intel με χαρακτηριστικά που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μέχρι και τους τωρινούς AMD Ryzen Threadripper. Οι τελευταίοι έχουν εδώ και καιρό πάψει να κυκλοφορούν ως καταναλωτικό προϊόν και πωλούνται αποκλειστικά ως μέρος έτοιμων workstations στην αγορά.

Επιπλέον, η νέα γενιά θα περιλαμβάνει και ξεκλείδωτα μοντέλα για ελεύθερο overclocking, στη νέα πλατφόρμα που έχει ετοιμάσει η Intel για αυτή την κυκλοφορία.

Intel W790 Chipset για τους Xeon W-3400 και W-2400

Όλα τα μοντέλα των σειρών Xeon W-3400 και W-2400 της Intel επωφελούνται από τις τεχνολογίες Intel vPro και Standard Manageability (ISM) της Intel.

Και οι δύο οικογένειες Xeon W-2400 και W-3400 υποστηρίζονται από το νέο chipset W790, αλλά μερικά ειδικά χαρακτηριστικά εξαρτώνται από τον ίδιο τον επεξεργαστή, όπως ο αριθμός των καναλιών μνήμης και των διαθέσιμων λωρίδων PCIe.

Περισσότερα στο επίσημο newsroom της Intel.

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα