Και η IBM στο χώρο του AI με τον νέο υπερυπολογιστή Vela

Η IBM περιγράφει στο blog της όλες τις νέες εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και των υπερυπολογιστών, και με αφορμή τις τελευταίες ειδήσεις στο χώρο, ανακοίνωσε τον Vela, έναν υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης στο cloud.

Η IBM είναι βαθιά ριζωμένη στον κόσμο των υπερυπολογιστών, έχοντας σχεδιάσει ολόκληρες γενιές συστημάτων κορυφαίων επιδόσεων που κατατάσσονται στο top 500 των κορυφαίων συστημάτων παγκοσμίως.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι Summit και Sierra, μερικοί από τους ισχυρότερους υπερυπολογιστές στον κόσμο σήμερα. Σύμφωνα με την IBM, οι “κανονικοί” υπερυπολογιστές δεν είναι βελτιστοποιημένοι για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

“Παραδοσιακά, οι υπερυπολογιστές έχουν κατασκευαστεί με γνώμονα το bear metal, προηγμένο hardware δικτύωσης, παράλληλα συστήματα αρχείων (Unix και Linux) και άλλα στοιχεία που σχετίζονται με υπολογιστές υψηλών επιδόσεων (HPC)”, αναφέρει η IBM.

Ο διαμοιρασμός της υπολογιστικής ισχύος και η εκτέλεση εφαρμογών AI μέσα σε ένα virtual machine θα καθιστούσε τα συστήματα αυτά πιο προσιτά και αποδοτικά. Η ανάγκη λοιπόν για εξισορρόπηση επιδόσεων και κόστους έκανε την IBM να δημιουργήσει το Vela, έναν cloud-based υπερυπολογιστή για πλήθος AI μοντέλων.

Κάθε κόμβος (node) διαθέτει 80GB μνήμη από τις A100 GPUs της Nvidia, 1,5 TB μνήμης RAM, 3,2 TB αποθηκευτικού χώρου NVMe και πολλαπλές 10Gbit θύρες δικτύωσης για distributed training.

Μέσω της εξαιρετικά αποδοτικού virtualization το οποίο κατάφερε η IBM, η υπολογιστική ισχύς ενός υπερυπολογιστή μπορεί να απελευθερωθεί σε AI εφαρμογές. Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους και την ενδελεχή παρουσίαση που έκανε η εταιρία στο blog της, πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη στο χώρο του AI, ενώ οι ερευνητική ομάδα που βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη θα παρέχει

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα