Το Linux γίνεται το 2ο δημοφιλέστερο OS στο Steam

Το Steam Deck της Valve έκανε το Linux το δεύτερο πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα στο Steam, κι αυτό δείχνει να είναι μόνο η αρχή.

Το Linux gaming σημειώνει σταθερή άνοδο, και σύμφωνα με την έρευνα Steam Hardware Survey της Valve, σχεδόν το 2% των PC gamers χρησιμοποιούν πλέον Linux. Την ίδια στιγμή το Linux ξεπερνά το macOS και ανεβαίνει για πρώτη φορά στη δεύτερη θέση, ακολουθώντας τα Windows σε δημοφιλία στην πλατφόρμα του Steam.

Ενώ τα Windows παραμένουν το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα για τους PC gamers, η δημοτικότητα του Steam Deck της Valve απέδειξε ότι το Linux έχει πολλές (gaming) δυνατότητες. Όπως επίσης απέδειξε ότι το λειτουργικό σύστημα παίζει λίγο ρόλο σε ένα gaming setup, αρκεί η συσκευή τους να έχει ένα ισχυρό UI και τα παιχνίδια να τρέχουν όπως θα έπρεπε.

Με μερίδιο αγοράς άνω του 96% (στο Steam), τα Windows παραμένουν το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα για gaming PCs, με τους περισσότερους να χρησιμοποιούν Windows 10 ή Windows 11 στα συστήματά τους.

Αν και η ‘προσπέραση’ του macOS αποτελεί τεράστιο επίτευγμα για το Linux, τα Windows παραμένει το κυρίαρχο λειτουργικό για παιχνίδια και δεν περιμένουμε να αλλάξει κάτι σύντομα.

Η αύξηση της δημοτικότητας του Linux οφείλεται κυρίως στην κυκλοφορία του Steam Deck της Valve και στη συνεχή βελτίωσης της συμβατότητας που κάνει η Valve στο Linux μέσω του Proton, ενός combatibility layer για Linux.

Αυτό είναι το διπλό χτύπημα της Valve που έδωσε στο Linux αυτό που χρειάζεται για να είναι ένα βιώσιμο λειτουργικό σύστημα για gaming, υποστήριξη παιχνιδιών και μια νέα κατηγορία προϊόντων που πρέπει να γεμίσει με προϊόντα. Το Steam Deck της Valve αποδείχτηκε μια καλή επιλογή και έχει προκαλέσει σχεδόν από μόνο του την αυξανόμενη χρήση του Linux στο Steam.

Με όλα αυτά κατά νου, το μόνο που είναι ξεκάθαρο, είναι πως η Apple έχει ακόμα κάμποσο δρόμο να διανύσει για να αποτελέσει πραγματικό αντίπαλο τόσο για το Linux όσο και για τα Windows.

Πηγή: Steam hardware survey.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα