Οι καλύτερες φορητές gaming κονσόλες [2024]

Το φορητό gaming έχει έρθει με μεγάλη φόρα, ιδίως όσο το PC hardware γίνεται όλο και πιο αποδοτικό. Πλατφόρμες από τις δύο τρανές εταιρίες του χώρου, AMD και Intel, μπορούν πλέον και με ελάχιστο TDP και κατανάλωση να δείξουν εξαιρετικές επιδόσεις σε πλήθος παιχνιδιών.

Για χρόνια, είχαμε την αγορά των handheld κονσολών, φορητών συστημάτων που έμοιαζαν στο κλασικό Sony PSP, αλλά έρχονταν από άγνωστες μέχρι σήμερα εταιρίες, βασισμένες σε πλατφόρμες που είχαν αρχικά σχεδιαστεί για φορητούς υπολογιστές χαμηλής κατανάλωσης.

Κάπως έτσι, το λήμμα “the best handheld consoles” άρχισε να ανεβαίνει στα trends των μηχανών αναζήτησης, και πλέον μεγάλες εταιρίες του χώρου, στρέφονται πιο ζωηρά σε αυτή την κατηγορία.

Την αρχή την έκανε το Steam Deck. Έπειτα είχαμε την ανακοίνωση του Sony Project Q που μας έκανε να αναρωτιώμαστε τον λόγο ύπαρξής του, ενώ η ASUS φαίνεται να παρέχει μια πιο τελειοποιημένη εκδοχή με το ROG Ally που θα λατρέψουν όσοι θέλουν Windows στην κονσόλα τους.

Κορυφαίες φορητές κονσόλες για απεριόριστο gaming


1. ASUS ROG Ally

Τιμή: 800€ (Z1 Extreme)

Μετά την επιτυχία του Steam Deck, η AMD ανανέωσε την φορητή πλατφόρμα της με τη Zen 4 αρχιτεκτονική των 4nm και με RDNA 3 γραφικά, φέρνοντας υψηλές επιδόσεις με το απαραίτητο “premium” στην τιμή.

Το ROG Ally της ASUS ήρθε μέσα στο 2023 σε δύο εκδόσεις, με τον Ryzen Z1 Extreme και τον Ryzen Z1 οι οποίοι λειτουργούν από τα 9W (silent mode) έως και τα 30W όταν η κονσόλα συνδεθεί σε dock για gaming στη μεγάλη οθόνη.

Η ASUS δημιούργησε ένα ολόκληρο οικοσύστημα γύρω από το ROG Ally και έστησε την πλατφόρμα της στα Windows 11 παρέα με ειδικές τροποποιήσεις χάρη στο Armoury Crate SE – την εφαρμογή που έχει και στις μητρικές – με πλήθος ρυθμίσεων και παραμετροποιήσεις.

Σε αντίθεση με το Steam Deck, το ROG Ally δε χρειάζεται κάποιο compatibility framework και μπορεί να παίξει εγγενώς κάθε τίτλο που κυκλοφορεί στην αγορά, κάτι που όμως κοστίζει έξτρα, αφού η ASUS ‘δε λυπήθηκε τα έξοδα’.

ΘετικάΑρνητικά
✅ Εξαιρετική οθόνη
✅ Μελετημένη σχεδίαση
✅ Έχει Windows 11!
✅ Υποστηρίζει πολλά παιχνίδια out-of-the-box
❌ Μικρή αυτονομία συγκριτικά με άλλα

2. Steam Deck OLED

Τιμή: Από 419€ (64GB eMMC)

Το Steam Deck μας δίνει συντροφιά από τον Φεβρουάριο του 2022 – που σημαίνει ότι οι ανταγωνιστές του αυτή τη στιγμή είχαν αρκετό χρόνο για να απαντήσουν. Το 2023 η εταιρία μας έδειξε και την OLED έκδοση με ακόμα ταχύτερο SoC και οθόνη τεχνολογίας OLED.

Η συγκεκριμένη κονσόλα, σε αντίθεση με το ROG Ally, έρχεται με το SteamOS, ένα λειτουργικό βασισμένο στο Debian που είναι κομμένο και ραμμένο για το hardware της Valve.

Η κονσόλα έρχεται σε τρεις βασικές εκδόσεις. Όλες τους έχουν σαν βάση έναν custom AMD επεξεργαστή τύπου APU (max 15W, 6nm) της AMD με Zen 2 πυρήνες (4C/8T @2.4-3.5GHz) και κάρτα γραφικών RDNA 2 αρχιτεκτονικής.

Η βιβλιοθήκη των διαθέσιμων παιχνιδιών αυξάνεται συνεχώς, και χάρη στο compatibility layer με το όνομα Proton, πολλά Windows-based παιχνίδια έρχονται σχεδόν αμέσως στο Linux. Υπάρχουν φυσικά games που δεν τρέχουν όπως θα έπρεπε, γι’ αυτό και θα πρέπει να συμβουλευτείτε την επίσημη σελίδα συμβατότητας.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα, η κονσόλα έχει σχετικά μέτρια αυτονομία που μετριέται στις 4 ώρες, ενώ και η OLED οθόνη των 7 ιντσών και 1280 x 800 pixels τρέχει στα 90Hz.

ΘετικάΑρνητικά
✅ Υποστήριξη Windows games στο Linux
✅ Αρκετά άνετο στη χρήση
✅ Γρήγορο λειτουργικό SteamOS
✅ Οθόνη τύπου OLED στα 90Hz
❌ Κάποια παιχνίδια χρειάζονται ‘πείραγμα’ για να τρέξουν
❌ Κάποια παιχνίδια δεν υποστηρίζονται

3. ONEXPLAYER 2 Pro (Ryzen 7 7840U)

Τιμή: $1,259 (έκδοση 32GB LPDDR5X RAM & 1TB NVMe SSD)

Τον Μάιο του 2023 η AMD ανακοίνωσε τον οκταπύρηνο AMD Ryzen 7 7840U, ο οποίος βασίζεται στην Zen 4 αρχιτεκτονική και έχει εφάμιλλες επιδόσεις με τον επεξεργαστή του ROG Ally.

Σχεδόν άμεσα, εταιρίες που ειδικεύονται για καιρό στις φορητές κονσόλες, όπως η ONEXPLAYER, παρουσίασε τη δική της και έτσι γεννήθηκε το ONEXPLAYER 2 Pro.

Μπορεί η εργονομία του να μην είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά η εταιρία προσφέρει ίσως την πιο κορυφαία κονσόλα και παρέα με την Radeon 780M GPU μπορεί να χτυπήσει και entry level laptops από πλευράς επιδόσεων.

Όπως και στην περίπτωση του Nintendo Switch, έτσι και εδώ, τα controller αφαιρούνται πλήρως, ενώ η οθόνη των 8.4 ιντσών είναι ένα μεγαθήριο ποιότητας με ανάλυση τα εκπληκτικά 2560 x 1600 pixels και φωτεινότητα που φτάνει τα 350 nits.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα υπερπλήρες σύστημα με βασικό στοιχείο τη φορητότητα. Όλα αυτά όμως θα σας βάλουν πίσω κατά $1259, όσα και η τιμή του από το επίσημο site.

ΘετικάΑρνητικά
✅ Επιδόσεις κοντά με το ROG Ally
✅ Άφθονος SSD και μνήμη RAM
✅ Αφαιρούμενα χειριστήρια α λα Switch
✅ Επιπλέον πρόσθετα όπως πληκτρολόγιο
✅ Φωτεινή και ζωντανή οθόνη
❌ Πολύ υψηλή τιμή
❌ Η οθόνη του είναι 60Hz

4. Nintendo Switch OLED

Τιμή: ~350+€

Όταν η Nintendo έκανε σαφείς τις προθέσεις της στην mobile gaming αγορά, ξέραμε τι θα επακολουθήσει. Το Nintendo Switch είχε ένα γνωστό μειονέκτημα – αυτό της οθόνης και έτσι το 2021 ήρθε για να το ‘διορθώσει’ με την κυκλοφορία της OLED έκδοσης.

Το Switch, ακόμα και στην αρχική του εκδοχή, τρέχει χάρη σε ένα custom Nvidia Tegra chip που αρκεί για framerates που αγγίζουν τα 60FPS σε πολλές περιπτώσεις, ενώ υπάρχει δυνατότητα για ανάλυση 1080p μόλις βρεθεί συνδεδεμένο στο dock του και στην τηλεόραση.

Πέρα από τις κλασικές συνδέσεις που έχουν οι περισσότερες κονσόλες όπως USB-C, microSD card slot και HDMI, στο Switch έχουμε ένα πιο κλειστό οικοσύστημα που συνοδεύεται από μια πλούσια γκάμα παιχνιδιών. Mario και Zelda είναι μεταξύ των κορυφαίων που έχουν κυκλοφορήσει για την μικρή φορητή κονσόλα της Nintendo.

Η OLED έκδοση κάνει τη διαφορά, ενώ μαζί της έρχονται και μικρές βελτιώσεις σε ορισμένα πλήκτρα αλλά και η λευκή έκδοση. Για όσους δεν έχουν το απαιτούμενο ποσό των 350+€ που κοστίζει στην Ελλάδα, υπάρχει η Lite έκδοση με ~249€ με αρκετούς περιορισμούς όπως το γεγονός ότι δε μπορούμε να μεταφέρουμε τα saves από το απλό Switch – γεγονός ανήκουστο για τα δεδομένα του PC ή και άλλων κονσολών.

ΘετικάΑρνητικά
✅ Δυνατότητα dock στη τηλεόραση
✅ Εξαιρετική οθόνη OLED
✅ Αφαιρούμενα χειριστήρια Joy-cons
❌ Πολύ υψηλή τιμή
❌ Κλειδωμένοι στο ‘οικοσύστημα’ της Nintendo

5. AYANEO Pocket AIR

Τιμή: 279€ (6/128GB) σε προπαραγγελία από Indiegogo.

Η AYANEO είναι μια νέα εταιρία (2020) με αρκετές φιλοδοξίες. Η σημαντικότερη; Να φέρει το (retro) και φορητό gaming και πάλι στο προσκήνιο. Όταν η Sony παράτησε το PSP, το κενό στην αγορά συμπληρώθηκε με την απόλυτη κυριαρχία της Nintendo, και τώρα, το handheld gaming πάει να σπάσει τη ροή αυτού του χειμάρρου.

Το μόνο αρνητικό και ο βασικός λόγος που πέφτει στην κατάταξή μας, είναι το ότι οι κονσόλες της AYANEO βρίσκονται σε προπαραγγελία ενώ πολύ λίγες είναι διαθέσιμες μέσα από το eshop της. Αυτά που είναι διαθέσιμα, είναι κυρίως παλιότερα μοντέλα, ενώ το AYANEO AIR Plus με τον AMD 6800U είναι διαθέσιμο έναντι $1,049.

Όπως συμβαίνει στις περισσότερες κονσόλες της, το AYNEO OS βασίζεται στο Linux και τρέχει κατά τα πρότυπα του SteamOS, οπότε βλέπουμε και αντίστοιχη συμβατότητα χάρη στο Proton framework, το οποίο μπορεί να τρέξει σε πολλές διανομές Linux, ακόμα και σε desktops.

Η τελευταία προσθήκη στη φαρέτρα της AYANEO, το Pocket AIR με Android έρχεται στο Indiegogo με ρετρό σχεδίαση και τρέχει χάρη στο MTK Dimensity D1200 της MediaTek, ενώ διαθέτει οθόνη 5.5 ιντσών ανάλυσης 1080p AMOLED. Η κονσόλα ξεκινάει από τα εκπληκτικά 279€ για την έκδοση των 6/128GB, ενώ με 373€ παίρνουμε την 12/512GB έκδοση για πιο αυξημένες επιδόσεις.

ΘετικάΑρνητικά
✅ Προσιτό για τους λάτρεις του on-the-go gaming
✅ Η AMOLED οθόνη είναι πολλά υποσχόμενη
❌ Το Android είναι περιοριστικό
❌ Μετριασμένες επιδόσεις
❌ Δύσκολο να το αγοράσουμε, όχι ετοιμοπαράδοτο

Συμπεράσματα και Εναλλακτικές

Η επιλογή της σωστής κονσόλας για gaming στο δρόμο είναι πρωτίστως κάτι που αφορά τα παιχνίδια που παίζετε. Με το Steam Deck, η Valve έθεσε ψηλά τον πήχη όσον αφορά τη συμβατότητα και την άνεση από μια τόσο μικροσκοπική συσκευή όπου κατέστησε όλες τις μικρότερες εταιρίες παρωχημένες.

Το γεγονός ότι το Linux έκανε μια τόσο σημαντική πρόοδο, χάρη στη Valve, με την ανάπτυξη του μεταφραστικού επιπέδου Proton, που επιτρέπει εκτέλεση Windows games στο Linux, δείχνει ότι μπορούμε να περιμένουμε πολλά ακόμα από τον ‘πιγκουίνο’.

Η ASUS από την άλλη, μας έδειξε το πόσο καλά μπορεί να ανταποκριθεί μια φορητή πλατφόρμα με Windows, το λειτουργικό σύστημα που παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεων για τους gamers, πάρα την κατακόρυφη άνοδο που σημειώνει το Linux αυτή την περίοδο.

Μερικές εναλλακτικές στη λίστα μας, θα ήταν σίγουρα κάποια άλλη, ετοιμοπαράδοτη κονσόλα της AYANEO αντί για το Pocket AIR, ενώ αξίζει να ρίξουμε και μια ματιά στην GPD, μια ακόμα εταιρία με μακρά πορεία στο Indiegogo με πρωτότυπα μοντέλα σε πολλά σχέδια και διαρρυθμίσεις.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτές οι δύο εταιρίες ‘δοκιμάζουν’ πράγματα, ενώ η ASUS με την Valve έφεραν ένα πρακτικά έτοιμο προϊόν στην αγορά. Το GPD Win 4 είναι το νεότερο μοντέλο που έρχεται με επεξεργαστές AMD Ryzen 7 7840U ή Ryzen 5 7640U και την ισχυρή AMD Radeon 780M για PC-grade επιδόσεις.

Οι top επιλογές που μπορούμε να κρατήσουμε στα χέρια μας, είναι μετρημένες, οπότε επιλέγουμε στρατόπεδο με βάση τη βιβλιοθήκη που έχουμε και τα games που εν τέλει θέλουμε να παίξουμε.

Λ.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα