AMD Zen 5 και Zen 6 στον ορίζοντα, τι περιμένουμε;

Εξαιρετικά νέα για τους gamers φέρνει στην επιφάνεια leak από σχετικά έγκυρη πηγή. Βέβαια εμείς δε θα πιστέψουμε κάτι έως ότου τους δούμε από κοντά.

Οι Zen 5 και Zen 6 της AMD αχνοφαίνονται στον ορίζοντα και σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρο leaker, θα προσφέρουν σημαντική αύξηση των επιδόσεων και νέα χαρακτηριστικά.

Zen 5

Οι Zen 5 αναμένεται να προσφέρουν αύξηση του IPC κατά 10 με 15% από την τωρινή γενιά, ενώ οι Zen 6 στοχεύουν σε ένα 10% ή και περισσότερο, σε σχέση με τους Zen 5. Οι Zen 5 θα βασίζονται σε μια λιθογραφία των 4nm ή 3nm, ενώ οι Zen 6 στα 3nm ή 2nm.

Η εξέλιξη που υπάρχει στον τομέα των λιθογραφιών είναι μπόλικη, αφού η TSMC πρόσφατα ανακοίνωσε ότι έχει στα σκαριά δύο βελτιωμένες εκδόσεις των 3nm της και περιμένουμε να στολίσουν όλο και περισσότερες αρχιτεκτονικές τα επόμενα δύο τουλάχιστον χρόνια. Όσον αφορά τους Zen 5, περιμένουμε επίσης μεγαλύτερη data cache καθώς και νέα μονάδα για υπολογισμούς FP-512.

Zen 6

Σύμφωνα με την ίδια διαρροή, στους Zen 6, η AMD ενδέχεται να πραγματοποιήσει stacking μονάδων στο I/O die, γεγονός που θα μείωνε δραματικά το latency. Εάν αυτό βγει αληθινό, τότε η AMD συνεχίζει το σερί των chiplets, το οποίο έρχεται με αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα παραδοσιακά μονολιθικά σχέδια.

Αυτή η διαρροή σημαίνει ότι η AMD σχεδιάζει δύο νέες αρχιτεκτονικές CPU τα επόμενα χρόνια. Η Zen 5 αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2024, ενώ η Zen 6 αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2025.

Για τους gamers και άλλους που χρειάζονται την καλύτερη δυνατή απόδοση, αυτά είναι τουλάχιστον συναρπαστικά νέα. Οι CPU Zen της AMD ήταν πολύ ανταγωνιστικές τα τελευταία χρόνια και φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να είναι έτσι και στο μέλλον.

Πηγή.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα