Σφίγγει ο κλοιός μεταξύ Nvidia και Κίνας για το AI

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, η Αμερικανική κυβέρνηση κούνησε το δάχτυλο στην Nvidia, απαγορεύοντας τις εξαγωγές των high end GPUs της προς την Κίνα, σε μια προσπάθεια να μετριαστεί η μιλιταριστική δύναμη της τελευταίας.

Ο ρόλος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να περιορίσει, ή καλύτερα να αντικρούσει, τις πιθανές εξελίξεις στο χώρο του AI, ένας τομέας όπου κερδίζει σημαντικό έδαφος τα τελευταία χρόνια. Οι κατασκευαστές καρτών γραφικών όπως η Nvidia, έχουν στη φαρέτρα τους πέρα από gaming GPU με ισχυρές AI δυνατότητες όπως και workstation/server μοντέλα όπως τις A100, A800, H100, H800.

Εδώ και αρκετό καιρό, Nvidia και AMD έχουν “παγώσει” τις εξαγωγές chips προς την Κίνα, λόγω των εντάσεων που προέκυψε για το μέλλον της Ταιβάν – όπου η Κίνα τη θεωρεί μέρος της, αλλά η Ταιβάν ισχυρίζεται ότι είναι αυτόνομη, παρά το γεγονός ότι τεχνικά χρηματοδοτείται από τη δύση.

Το βασικό ιστορικό

Πριν γίνουν όλα αυτά, το βασικό κίνητρο της Nvidia ήταν τα χρήματα – και το να έχεις την Κίνα για πελάτη είναι κάτι εξαιρετικά προσοδοφόρο. Γι’ αυτόν τον λόγο, και για να μη πληγούν οι πωλήσεις των ‘κανονικών’ data centre προϊόντων, η Nvidia δημιούργησε ‘κομμένες’ εκδόσεις των high end data centre GPUs H100 με τις ονομασίες H800s και A800s. Οι τελευταίες είναι ειδικά σχεδιασμένες για το κινέζικο κοινό.

Η επιλογή δεν έγινε τυχαία, αλλά για να μετριαστούν οι δυνατότητες των κινεζικών επιχειρήσεων (ή ο στρατός ανάλογα ποια πλευρά θα ρωτήσετε), σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, τα οποία είναι αρκετά δημοφιλή στις μέρες μας.

Τι γίνεται τώρα

Η κατάσταση τώρα γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για την Nvidia, η οποία δε θα μπορέσει να εξασφαλίσει υψηλότερα κέρδη από τις πωλήσεις της στην Κίνα, αφού οι ΗΠΑ περιορίζουν κάθε σχεδόν κίνησή της προς την Ανατολή. Αυτό, θέτει όρια στην ανάπτυξη περαιτέρω τεχνολογιών και μοντέλων περιορίζοντας μάλιστα την AI αγορά στο εσωτερικό της Κίνας η οποία θα πρέπει να βρει εναλλακτικές μεθόδους.

Αυτή τη στιγμή, πολλές από τις προσπάθειες της Κίνας για ανάπτυξη ενός αντίστοιχου AI hardware έχουν αποδειχθεί μέτριες, ωστόσο δεν αποκλείεται να δούμε αυτές τις προσπάθειες να γίνονται ολοένα και πιο πετυχημένες στο άμεσο μέλλον, ιδίως μετά από αυτή την είδηση.

Πηγή.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα