Οι AMD & Nvidia απειλούν την κυριαρχία της Intel αλλά ο CEO της πιστεύει το αντίθετο

Πηγές αναφέρουν ότι Nvidia και AMD θα κατασκευάσουν επεξεργαστές για PC με βάση την αρχιτεκτονική ARM, απειλώντας την κυριαρχία της Intel.

Η Nvidia, η AMD σχεδιάζουν να κατασκευάσουν επεξεργαστές με βάση την αρχιτεκτονική ARM για PC τα οποία θα τρέχουν Windows. Το γεγονός θα μπορούσε να ταρακουνήσει τη βιομηχανία PC, στην οποία κυριαρχεί εδώ και καιρό η Intel. Τα ARM chips είναι γνωστά για την αποδοτικότητα και την αυτονομία της μπαταρίας τους για αυτό και χρησιμοποιούνται ήδη σε πολλά smartphones και tablets.

Από πλευράς επιδόσεων, τα ARM chips έδειχναν ότι ακολουθούσαν την οικογένεια των x86 χωρίς να αποτελούν σημαντική απειλή, ωστόσο αυτό άλλαξε με την είσοδο πολλών ισχυρών SoC σε κινητά και τους υπολογιστές της Apple, οι οποίοι βασίζονται στην πλατφόρμα των M1, M2 και πλέον M3.

Η Microsoft ενθαρρύνει αυτή την κίνηση, μιας και θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από την Intel. Η εταιρεία ενδιαφέρεται επίσης για τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης των τσιπ της ARM, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση χαρακτηριστικών των Windows, όπως το Copilot.

Πριν από μερικές ώρες, ο CEO της Intel, Pat Gelsinger, αντικρούει τις φήμες ότι επεξεργαστές βασισμένοι στην αρχιτεκτονική ARM θα αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για την κυριαρχία της εταιρίας, η οποία μάλιστα σημείωσε και υψηλότερα έσοδα, παρά τις πιέσεις που εξακολουθεί να δέχεται η αγορά των PC.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν προτού οι υπολογιστές που βασίζονται στην ARM γίνουν mainstream. Το λογισμικό που αναπτύσσεται πρέπει να προσαρμόσει τον κώδικά του στο ARM και η Intel αναπτύσσει επίσης νέα τσιπ με χαρακτηριστικά AI.

Πάντως, αν η Nvidia, η AMD και η Qualcomm μπορέσουν να φέρουν με επιτυχία στην αγορά υπολογιστές με βάση το ARM, θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό πλήγμα στην κυριαρχία της Intel.

Φωτό άρθρου: Wikipedia. Πηγή: Reuters.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα