Πότε θα δούμε επιτέλους τους AMD Ryzen 8000 Zen 5 στα PC μας;

Οι next gen επεξεργαστές Zen 5 της AMD μπαίνουν σε μαζική παραγωγή, σύμφωνα με φήμες, και αναμένονται μέχρι το Φθινόπωρο.

Μπορεί η AMD να μην έχει ανακοινώσει ακόμη επίσημα την αρχιτεκτονική των Zen 5 CPU, αλλά νέες αναφορές δείχνουν ότι η παραγωγή τους έχει ήδη ξεκινήσει.

Σύμφωνα με τον @kepler_L2, οι CPU Zen 5 της AMD, με την κωδική ονομασία ‘Granite Ridge‘, βρίσκονται σε μαζική παραγωγή. Αυτό δείχνει ότι η κυκλοφορία αυτών των ισχυρών επεξεργαστών βρίσκεται κοντά και ίσως τους δούμε στη φετινή Computex.

Εάν η φήμη περί μαζικής παραγωγής είναι ακριβής, η AMD είναι πιθανό να παρουσιάσει τους επεξεργαστές της σειράς Zen 5 Ryzen 8000 στην έκθεση Computex που πραγματοποιείται στην Ταϊβάν.

Αυτό θα τοποθετούσε αυτές τις νέες CPU στα ράφια των καταστημάτων κάποια στιγμή αυτό το καλοκαίρι, αλλά ρεαλιστικά, θα τις δούμε το Φθινόπωρο.

Οι επεξεργαστές Zen 5 Ryzen θα είναι συμβατοί με την πλατφόρμα μητρικών AM5 της AMD, οπότε περιμένουμε άψογη συνεργασία και με τις μητρικές με τα AMD 600 chipsets.

Η AMD έχει προηγουμένως περιγράψει τον Zen 5 ως μια ολοκαίνουργια αρχιτεκτονική, και όχι κάποιο refresh της προηγούμενης, που υπόσχεται σημαντικές βελτιώσεις τόσο στην απόδοση όσο και στην αποδοτικότητα. Αυτές οι βελτιώσεις περιμένουμε να προέλθουν από ένα ανασχεδιασμένο front-end και ένα αυξημένο issue width, καθώς και περισσότερο AI και μηχανική μάθηση στο εσωτερικό των chip.

Αυτές τις πληροφορίες τις γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, αφού η εταιρία τις έχει ήδη μοιραστεί από το 2022, και το τότε AMD Financial Analyst Day.

Αν και οι ακριβείς επιδόσεις αυτών των επεξεργαστών μένει να φανεί, η CEO της AMD Lisa Su ανέφερε ότι οι CPU Zen 5 Turin (EPYC, για την server/workstation κατηγορία) θα προσφέρουν ‘σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση και την αποδοτικότητα‘.

Ωστόσο, είναι να είστε σίγουροι ότι οι βελτιώσεις αυτές θα ποικίλλουν ανάλογα με το φόρτο εργασίας. Οι υψηλότερες ταχύτητες ρολογιού μπορούν να ωφελήσουν όλα τα workloads, αλλά οι αρχιτεκτονικές βελτιώσεις που ενισχύουν το IPC θα δώσουν με τη σειρά τους ένα σημαντικό boost στις επιδόσεις.

Η κυκλοφορία των επεξεργαστών Ryzen και EPYC με βάση τη Zen 5 θα αποτελέσει σημαντικό γεγονός για την AMD, καθώς παρέχει την ευκαιρία να εκθρονίσει και πάλι την Intel από την κορυφή των CPU -και για την ώρα- βρίσκεται σε αρκετά πλεονεκτική θέση.

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα