Πότε θα δούμε τους AMD Ryzen 8000 Zen 5 στα PC μας;

Οι next gen επεξεργαστές Zen 5 της AMD μπαίνουν σε παραγωγή, σύμφωνα με φήμες, και αναμένονται μέχρι το Φθινόπωρο. Αυτό σημαίνει ότι θα μάθουμε περισσότερα μέσα στο καλοκαίρι, στην έκθεση Computex 2024.

Μπορεί η AMD να μην έχει ανακοινώσει ακόμη επίσημα την αρχιτεκτονική των Zen 5 CPU, αλλά νέα στοιχεία δείχνουν ότι η παραγωγή τους έχει ήδη ξεκινήσει. Φυσικά αναφερόμαστε στην ελεγχόμενη παραγωγή επεξεργαστών τόσο για την αγορά όσο και για λόγω ελέγχου ποιότητας, κάτι που γίνεται προτού προχωρήσουν σε μαζική παραγωγή.

Σύμφωνα με τον @kepler_L2, οι CPU Zen 5 της AMD, με την κωδική ονομασία ‘Granite Ridge‘, βρίσκονται σε μαζική παραγωγή. Αυτό δείχνει ότι η κυκλοφορία αυτών των ισχυρών επεξεργαστών βρίσκεται κοντά και ίσως τους δούμε στη φετινή Computex.

Η Lisa Su, CEO της AMD ετοιμάζει keynote στις 4 Ιουλίου στην Computex 2024 το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει και πληροφορίες για τους νέους Ryzen 8000 της desktop πλατφόρμας.

Εάν η φήμη περί μαζικής παραγωγής είναι ακριβής, η AMD είναι πιθανό να παρουσιάσει τους επεξεργαστές της σειράς Ryzen 8000 (Zen 5) στην έκθεση Computex που πραγματοποιείται στην Ταϊβάν κάθε χρόνο.

Αυτό θα τοποθετούσε τους νέους CPU στα ράφια των καταστημάτων κάποια στιγμή αυτό το καλοκαίρι, αλλά ρεαλιστικά, θα τις δούμε το Φθινόπωρο.

Οι επεξεργαστές Zen 5 Ryzen θα είναι συμβατοί με την πλατφόρμα μητρικών AM5 της AMD, οπότε περιμένουμε άψογη συνεργασία και με τις μητρικές με τα AMD 600 chipsets.

Η AMD έχει προηγουμένως περιγράψει τον Zen 5 ως μια ολοκαίνουργια αρχιτεκτονική, και όχι κάποιο refresh της προηγούμενης, που υπόσχεται σημαντικές βελτιώσεις τόσο στην απόδοση όσο και στην αποδοτικότητα. Αυτές οι βελτιώσεις περιμένουμε να προέλθουν από ένα ανασχεδιασμένο front-end και ένα αυξημένο issue width, καθώς και περισσότερο AI και μηχανική μάθηση στο εσωτερικό των chip.

Αυτές τις πληροφορίες τις γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, αφού η εταιρία τις έχει ήδη μοιραστεί από το 2022, και το τότε AMD Financial Analyst Day.

Αν και οι ακριβείς επιδόσεις αυτών των επεξεργαστών μένει να επιβεβαιωθούν στην πορεία, η CEO της AMD Lisa Su ανέφερε ότι οι Zen 5 Turin CPU (EPYC, για την server/workstation κατηγορία) θα προσφέρουν ‘σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση και την αποδοτικότητα‘.

Ωστόσο να είστε σίγουροι ότι οι βελτιώσεις αυτές θα ποικίλλουν ανάλογα με το φόρτο των επεξεργαστών. Οι μεγαλύτεροι χρονισμοί βοηθούν σε όλα τα workloads αλλά οι αρχιτεκτονικές βελτιώσεις που θα ενισχύσουν το IPC θα δώσουν το σημαντικότερο boost στις επιδόσεις.

Η κυκλοφορία των επεξεργαστών Ryzen και EPYC με βάση την αρχιτεκτονική Zen 5 θα αποτελέσει σημαντικό γεγονός για την AMD, καθώς παρέχει την ευκαιρία να εκθρονίσει και πάλι την Intel από την κορυφή των CPU – και για την ώρα – βρίσκεται σε αρκετά πλεονεκτική θέση.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα