Apple M4: Το νέο SoC έρχεται μόλις λίγους μήνες μετά τον M3!

Μόλις έξι μήνες μετά την κυκλοφορία των πρώτων MacBook Pro με M3 και λιγότερο από δύο μήνες μετά την ενημέρωση του MacBook Air με M3 – η Apple ανακοίνωσε τον επόμενο M4.

Η Apple αναφέρει ότι το M4 διαθέτει ‘έως’ 4 high-performance πυρήνες, 6 efficiency πυρήνες και μια GPU 10 πυρήνων και βρίσκονται στο εσωτερικό των ολόφρεσκων iPad Pro.

Οι εκτιμήσεις της Apple για την απόδοση δείχνουν ότι ο M4 έχει 50% ταχύτερη απόδοση σε CPU σενάρια και τέσσερις φορές υψηλότερες στο κομμάτι των γραφικών. Όπως και η GPU στο M3, έτσι και το M4 υποστηρίζει την επιτάχυνση της ανίχνευσης ακτίνων (ray tracing) για πιο προηγμένα εφέ φωτισμού σε παιχνίδια και άλλες εφαρμογές.

Χάρη στη ‘δεύτερης γενιάς’ μέθοδο κατασκευής στα 3nm η Apple δηλώνει ότι ο M4 μπορεί να φτάσει την απόδοση του M2 με τη μισή κατανάλωση.

Όπως συμβαίνει με πολλά άλλα chips στο χώρο αυτή τη στιγμή, ο M4 εστιάζει στην Τεχνητή Νοημοσύνη με αποκλειστικό hardware στο εσωτερικό. Η Apple ενίσχυσε την Neural Engine των 16 πυρήνων (το αντίστοιχο της Neural Processing Unit – NPU – που προωθούν εταιρίες όπως η Qualcomm, η Intel, η AMD και η Microsoft).

Η Apple αναφέρει ότι το M4 εκτελεί έως και 38 τρισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο (TOPS), αρκετά περισσότερες από την πλατφόρμα Meteor Lake της Intel, ή ελαφρώς χαμηλότερα από τα 45 TOPS που υπόσχεται η Qualcomm με τη σειρά Snapdragon X Elite και Plus.

Ο Neural Engine του M3 είναι ικανός για μόλις 18 TOPS, οπότε αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για το hardware της Apple.

Οι επεξεργαστές της Apple από το 2017 περιλαμβάνουν κάποιας μορφής Neural Engine και μέχρι σήμερα αυτές οι μονάδες χρησιμοποιούνται κυρίως για τη βελτίωση και την κατηγοριοποίηση φωτογραφιών, την οπτική αναγνώριση χαρακτήρων, την ενεργοποίηση υπαγόρευσης χωρίς σύνδεση και άλλες εργασίες που επωφελούνται από αυτού του είδους το acceleration.

Η κυκλοφορία του M4 αυτή τη στιγμή γεννά μερικά ερωτήματα. Αρχικά ο M3 που μόλις ήρθε στην αγορά σε συστήματα όπως το MacBook Pro και το MacBook Air ενδέχεται να έχει πολύ μικρή διάρκεια ζωής.

Από την άλλη, η κυκλοφορία του M4 τόσο κοντά σε αυτή του M3 ίσως σημαίνει ότι αυτά τα δύο chips θα συνυπάρξουν για κάμποσο διάστημα. Σημειώνεται ότι το SoC βρίσκεται στο εσωτερικό των νεότερων iPad Pro τα οποία ανακοινώθηκαν πριν από μερικά 24ωρα.

Με πληροφορίες από την Apple.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα