Nvidia: Οι απίστευτες τεχνολογίες της στην Computex 2024

Η παρουσία της Nvidia στην Computex 2024 ήταν πραγματικά πρωτοποριακή. Ο Jensen Huang, Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, παρουσίασε μια σειρά από καινοτομίες που ξεπερνούν τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης (προφανώς), της ισχύος επεξεργασίας και των εμπειριών παιχνιδιού.

Η Nvidia εστιάζει πλήρως στο AI και όπως είδαμε από το keynote πριν την αρχή της Computex – και δεν υπήρξε καμία αναφορά στις gaming GPU, ωστόσο ο CEO της Nvidia ‘πέταξε’ τα καρφιά του προς την gaming κοινότητα που δε σταματά να ‘απαιτεί’.

Ακολουθεί μια περίληψη των βασικών ανακοινώσεων της Nvidia στην Computex 2024.

Nvidia Grace Blackwell Super Chips και NVLink στην Computex 2024

Η Nvidia παρουσίασε το νέο της chip, το Grace Blackwell Super Chip, το οποίο συνδυάζει δύο GPU Nvidia B200 και μια CPU Nvidia Grace 72 πυρήνων σε ένα ενιαίο πακέτο.

Αυτό που κάνει τα chip πραγματικά ξεχωριστά είναι η τεχνολογία NVLink της Nvidia, η οποία επιτρέπει τη σύνδεση πολλών Super Chips μεταξύ τους για τη δημιουργία ενός ακόμη πιο ισχυρού συστήματος. Μπορεί το SLI να θεωρείται τεχνολογία του παρελθόντος για τους gamer, ωστόσο εξακολουθεί και χρησιμοποιείται ενεργά στο high-performance computing.

Σύμφωνα με την Nvidia, ένα rack που αποτελείται από 18 Blackwell clusters, μπορεί να προσφέρει έως και 720 petaflops σε FP8 που είναι 30 φορές περισσότερα από την προηγούμενη γενιά Nvidia HGX H100.

  • Επεξεργασία FP8: 720 petaflops (30x ταχύτερη από την προηγούμενη γενιά)
  • Μνήμη: 132 TB HBM3E
  • Ισχύς: 2700 Watts ανά Super Chip (το συνολικό rack μπορεί να φτάσει τα 48.600 Watts)

Nvidia MGX H100

Όσο το Grace Blackwell Super Chip προορίζεται για χρήση σε rack υψηλής πυκνότητας η Nvidia παρουσίασε και το MGX H100, ένα σύστημα που διαθέτει οκτώ GPU Nvidia B200. Μπορεί να συνδεθεί σε υπάρχοντα συστήματα δεδομένων για να παρέχει έως και 72 petaflops FP8.

  • Επεξεργασία FP8: 72 petaflops
  • Μνήμη: 1.44 TB GPU
  • Ισχύς: περίπου 10.000 Watts

Νέα προϊόντα δικτύωσης με τη στάμπα της Nvidia

Η Nvidia παρουσίασε επίσης μια σειρά από προϊόντα δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου ενός Ethernet switch, ικανό για ταχύτητες μεταγωγής 50 terabit ανά δευτερόλεπτο.

Αυτά τα προϊόντα δικτύωσης έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στη σύνδεση των ισχυρών νέων συστημάτων της Nvidia μεταξύ τους. Αυτό αφορά εταιρίες που δεν έχουν το χώρο ή τα χρήματα για μεγάλα data centers και σκέφτονται να αναβαθμίσουν με περισσότερα συστήματα στην πορεία. Η γρήγορη δικτύωση θα κάνει τη σύνδεση πολλών τέτοιων συστημάτων πολύ πιο γρήγορη και απρόσκοπτη.

Εφαρμογές Nvidia AI εμφανίζονται στην Computex 2024

Η Nvidia επιδείκνυε επίσης μια σειρά από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που τρέχουν στα νέα της συστήματα. Αυτές οι εφαρμογές περιλαμβάνουν:

  • Εργαλεία που χρησιμοποιούν μηχανική μάθηση για την ταχύτερη ανάπτυξη φαρμάκων.
  • Εργαλεία που βοηθούν τους γιατρούς να αναλύσουν με ακρίβεια υπερηχογραφήματα.
  • Προσομοιώσεις υψηλής ανάλυσης του κλίματος και του καιρού της Γης (Nvidia Earth-2).
  • Εκπαιδευμένα μοντέλα AI που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη παιχνιδιών και άλλων εφαρμογών.

Το Project G-Assist της Nvidia και το μέλλον του gaming

Πέρα από τις βελτιώσεις στα γραφικά και τους χρόνους φόρτωσης, η Nvidia παρουσίασε επίσης το Project G-Assist, μια τεχνολογική επίδειξη που δείχνει πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που παίζουμε παιχνίδια.

Τι είναι το Project G-Assist;

Το Project G-Assist είναι ένας εικονικός βοηθός που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να σας παρέχει βοήθεια εντός του παιχνιδιού.

Λειτουργεί λαμβάνοντας φωνητικές ή εντολές κειμένου από τον παίκτη, καθώς και ένα screenshot του παιχνιδιού. Το στιγμιότυπο αυτό τροφοδοτείται σε μοντέλα machine vision που παρέχουν επίγνωση περιβάλλοντος για να καταλάβουν ακριβώς τι βλέπουν.

Η εφαρμογή έπειτα χρησιμοποιεί ένα Μεγάλο Μοντέλο Γλώσσας (Large Language Model ή LLM), το οποίο είναι συνδεδεμένο σε τη γνωσιακή βάση του παιχνιδιού, όπως ένα wiki.

Το αποτέλεσμα του LLM είναι μια ξεκάθαρη και εξατομικευμένη απάντηση – είτε με κείμενο είτε με ομιλία από την τεχνητή νοημοσύνη – βασισμένη σε αυτό που συμβαίνει μέσα στο παιχνίδι και στην αρχική ερώτηση του παίκτη.

Πώς λειτουργεί το Project G-Assist;

Η Nvidia συνεργάστηκε με την Studio Wildcard για να παρουσιάσει την τεχνολογία στο ARK: Survival Evolved. Η Nvidia είχε ήδη ετοιμάσει λειτουργικό demo στη φετινή Computex 2024.

Το Project G-Assist μπορεί να σας βοηθήσει να απαντήσετε σε ερωτήσεις σχετικά με πλάσματα, αποστολές, αντικείμενα, το στόρι, δύσκολα bosses κλπ. Επειδή το Project G-Assist διαθέτει επίγνωση του περιβάλλοντος προσαρμόζει τις απαντήσεις του στον τρόπο παιχνιδιού του χρήστη.

Επιπλέον, το Project G-Assist μπορεί να αξιολογήσει την απόδοση του συστήματός και και να τροποποιήσει τις ρυθμίσεις γραφικών για βέλτιστη εμπειρία.

Επίσης, μπορεί να ενεργοποιήσει τον Performance Tuning για να εφαρμόσει ένα ασφαλές overclock στην κάρτα γραφικών, να ενεργοποιήσει το Nvidia Reflex για να μειώσει την καθυστέρηση του συστήματος για πιο γρήγορο παιχνίδι και πολλά άλλα.

Λεπτομέρειες θα βρείτε στο σχετικό άρθρο στο Nvidia blog.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα