bequiet! Silent Wings Pro 4 White Fans Review: Fanταστικοί;

Στο PC build που κάναμε στο Shadow Base 800 FX ξέραμε ότι κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα για να ταιριάξουν με το theme του συστήματος μας. Γι’ αυτό και στα χέρια μας έχουμε τους Silent Wings Pro 4 White από τη bequiet!

Αρχικά, αυτό που θα θέλαμε να πούμε σε όσους σκέφτονται την αγορά του κουτιού που δοκιμάσαμε πριν από λίγο καιρό, είναι πως το να βάλετε την κάρτα γραφικών σας όρθια είναι λίγο δύσκολο. Και πάνω απ’ όλα, θα πρέπει να αγοράσετε το PCIe riser εσείς.

Το σημαντικότερο είναι ότι το κατσαβίδι σας θα ‘βρίσκει’ στον πίσω ανεμιστήρα όσο προσπαθείτε να βιδώσετε τη κάρτα γραφικών κρατώντας τη με το άλλο χέρι. Πέρα από τα ακροβατικά βέβαια – η δουλειά γίνεται – και με το παραπάνω. Για τη σωστή τοποθέτηση της GPU παράλληλα με τη μητρική, αρκεί να αφαιρέσετε τον πίσω ανεμιστήρα.

Πίσω στο θέμα μας! Το πλαϊνό παράθυρο των κουτιών κρύβουν συνήθως το μοναδικό πράγμα που ίσως δείχνει παράταιρο στο καλοστημένο σύστημα ενός gamer.

Όπως την υδρόψυξη. Βέβαια στο δικό μας σύστημα πέρα από την υδρόψυξη, η μητρική είναι ένα ακόμα εξάρτημα που δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία κατά την αγορά του. Συνήθως είναι σκουρόχρωμο.

Όσοι όμως δίνουν το κάτι παραπάνω για λευκά setups χρειάζονται και λευκούς ανεμιστήρες, μεταξύ άλλων parts. Και εκεί έρχονται να βοηθήσουν οι λευκοί Silent Wings Pro 4 White.

Σας τους κρατούσαμε από τότε που δοκιμάσαμε το Shadow Base 800 FX και οι λευκοί Light Wings που είχε αυτό το case στο εσωτερικό του μας έκαναν να θέλουμε λευκά fans παντού στο build. Και η αλήθεια είναι ότι ταιριάζουν γάντι.

Πόσο καλοί είναι λοιπόν οι Silent Wings Pro 4 White; Πάνω στην 360mm έκδοση της Pure Loop 2 φαίνονται υπέροχα. Τη συγκεκριμένη τη μετρήσαμε πριν από μερικές εβδομάδες και διαθέτει τους εξίσου καλούς ανεμιστήρες Pure Wings 3. Με λίγα λόγια, οι Pure Wings 3 έχουν PWM σχεδίαση με το γνωστό 4-pin connector, τρέχουν έως και τις 2100 rpm και έχουν αρκετά στιβαρό πλαίσιο. Περισσότερα όμως αργότερα.

Βίντεο

Σύστημα δοκιμών

Κάναμε τις δοκιμές μας στην πλατφόρμα του X570 στη μητρική AORUS Elite και με τον Ryzen 7 5700X ως το βασικό load tester! Η ψύκτρα που αποφασίσαμε να μετρήσουμε ήταν η Pure Loop 2 360mm την οποία και δοκιμάσαμε σε προηγούμενο review. 

Πρόκειται για μια λύση που θα κρατήσει ακόμα και ισχυρούς οκταπύρηνους επεξεργαστές σαν και τον 5700X, σε θερμοκρασίες κάτω των 80 βαθμών σε φορτίο με το Precision Boost Overdrive ενεργό.

Silent Wings Pro 4 White: Τεχνικά χαρακτηριστικά

Οι Silent Wings Pro 4 White δανείζονται τα ίδια χαρακτηριστικά με τους μαύρους ανεμιστήρες που έχουν φιγουράρει στις ηλεκτρονικές σελίδες του 8Bitz παλιότερα.

Πιο συγκεκριμένα έχουμε:

  • Ταχύτητα έως 3000 rpm
  • Airflow έως 83.9 CFM, περισσότερα γι’ αυτό αργότερα
  • 4-pin PWM σύνδεση
  • Πλεκτό και ποιοτικό καλώδιο με μακρύ τελείωμα για εύκολη σύνδεση στη μητρική ή στον fan controller 
  • 5-ετή εγγύηση

Η εταιρία λέει ότι είναι συμβατοί με κουτιά, υδροψύξεις και αερόψυκτρες – οπότε καλύπτουν ενα ευρύ φάσμα σεναρίων και αυτό το αντιλαμβανόμαστε από το μέγεθος του airflow που υπόσχονται, αλλά και από τα συνοδευτικά.

Η μεγάλη συμβατότητα επιτυγχάνεται χάρη στις εναλλάξιμες γωνίες των ανεμιστήρων. Βάζοντας τις πιο κλειστού τύπου, που δεν αφήνουν δηλαδή τον αέρα να ξεφύγει από τα τοιχώματα, η εταιρία μας λέει ότι αυξάνεται η στατική πίεση, ιδανικό για όταν θέλουμε να τους χρησιμοποιήσουμε σαν ανεμιστήρες υδρόψυξης ή αερόψυξης.

Το πλεκτό καλώδιο έχει ένα πιο έντονο ‘πάνινο’ φινίρισμα και είναι αρκετά πιο εύκαμπτο από ένα τυπικό καλώδιο ανεμιστήρα. Το πλαστικό κέλυφος του 4-pin connector από την άλλη είναι πιο ψηλό και έτσι δε θα χρειάζεται να κάνουμε μεγάλες μανούβρες για να το συνδέσουμε στη μητρική ή τον fan controller.

Δυστυχώς όμως οι Silent Wings Pro 4 White δεν πωλούνται σε πακέτο των 3 και σε καλύτερη τιμή για να διευκολύνουν την αναβάθμιση όσων έχουν πιο basic fans στο σύστημά τους.

Οι επιδόσεις των Silent Wings Pro 4 White

Οι ανεμιστήρες έχουν αρκετή ισχύ και τους νιώθεις ακόμα και όταν βρίσκονται αρκετά μακριά. Το ανεμόμετρο έδειξε 22 CFM στο ψυγείο στις 1400 rpm. 

Θυμηθείτε ότι οι ανεμιστήρες από το ανεμόμετρο είχαν κάμποσα εμπόδια αφού πρέπει να πουσάρουν τον αέρα τόσο μέσα από τα fins του ψυγείου, όσο και μέσα από το mesh του Shadow Base 800 FX.

Σημειώνουμε ότι οι ανεμιστήρες μετρήθηκαν στο μεσαίο (high-speed) mode, όπως φανταζόμαστε ότι θα τους έχετε ρυθμισμένους και εσείς στα PC σας.

Χωρίς κανένα εμπόδιο, οι ανεμιστήρες πουσάρουν 40 με 44 CFM αέρα, την ίδια στιγμή που οι απλοί Pure Wings 3 ωθούσαν μόλις 22 με 25 CFM.

Η bequiet αναφέρει σχεδόν 84 CFM στα specs. Η απάντηση στο ‘που πήγαν τα υπόλοιπα CFM’ είναι σε ‘πλήρη ταχύτητα‘. Όταν οι ανεμιστήρες τρέχουν στο τέρμα, τότε επιτυγχάνουμε και την καλύτερη απόδοση αλλά προφανώς όλα αυτά γίνονται με μεγαλύτερο θόρυβο και σε βάρος της ψυχικής υγείας μας.

Τα επίπεδα θορύβου των ανεμιστήρων θα λέγαμε ότι είναι… εντυπωσιακά. Στη μέτρια ρύθμιση ταχύτητας (high speed) έχουμε πολύ καλό airflow και θόρυβο που μετά βίας φτάνει τα 60 dB στις πιο ζωηρές στιγμές τους. 

Ακόμα και στις χαμηλές στροφές έχουν τη δυνατότητα να ωθήσουν άφθονο αέρα γι’ αυτό και η bequiet! μας τους προσφέρει για PC case αλλά και για ψύκτρες – και αυτό είναι που μας ενδιαφέρει εδώ.

Τα αξεσουάρ είναι χρήσιμα και εδώ βλέπουμε ότι στη λευκή έκδοση, η bequiet! έχει βελτιώσει κάπως την κατασκευή από τους απλούς Silent Wings Pro 4 κυρίως στο πως μπαίνουν οι γωνίες των fans. Πλέον αφαιρούνται και τοποθετούνται πολύ πιο εύκολα. Σε κάθε περίπτωση βλέπουμε ότι οι στιβαρές και τετράγωνες γωνίες είναι η καλύτερη επιλογή για υψηλές επιδόσεις.

Επίσης, κάθονται τόσο καλά πάνω στο σασί των ανεμιστήρων που πραγματικά νομίζουμε ότι και οι γωνίες είναι μέρος του και δεν αφαιρούνται.

Επίλογος

Τώρα, το κόστος για έναν και μόνο ανεμιστήρα είναι αυξημένο και τα 30 ευρώ περίπου που ζητάει ο καθένας είναι… δύσπεπτα. 

Ένα τέτοιο ποσό θα δώσουν αυτοί που στήνουν συστήματα με custom υδρόψυξη, αφού μόνο εκεί πιστεύουμε ότι αξίζει η επένδυση σε τόσο καλά fans, τόσο από άποψης ποιότητας όσο και επιδόσεων. Το airflow είναι εκεί για αυτούς τους entusiast που δε σκέφτονται τίποτα και θέλουν top performance και φυσικά ένα καλό look.

Μπορείτε επίσης να τους τοποθετήσετε και σαν intake επάνω στην υδρόψυξη αφού έτσι δε θα κάνετε καλλιέργεια σκόνης στο εσωτερικό του case και θα απολαύσετε τα υπόλοιπα θετικά τους.

Η σχεδόν overbuilt κατασκευή τους και το εξαιρετικής απόδοσης μοτέρ τύπου fluid dynamic bearing δεν μας ανησυχεί και δεν επηρεάζει την ηρεμία μας με περίεργους κραδασμούς. Και το μεγάλο κέντρο μας θυμίζει τους καλούς ανεμιστήρες της ‘καφέ’, προφανώς. 

Αυτοί που δεν αισθάνονται Ωνάσηδες θα στραφούν σε δοκιμασμένες λύσεις όπως τους Light Wings όπου με 70 ευρώ παίρνουμε το triple pack (24€ ο ανεμιστήρας), με λιγο ARGB (το οποίο κλείνει) και την υπογραφή της bequiet.

Την ίδια στιγμή οι Pure Wings 3 είναι ίσως η πιο ισορροπημένη εναλλακτική – αν και με λίγο περισσότερο θόρυβο – και με ένα πλαίσιο που μοιάζει αρκετά στιβαρό για χρήση τόσο σε case όσο και σε ψύκτρες.

Τους ανεμιστήρες μπορείτε να τους βρείτε στο επίσημο site της bequiet.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα