Στον ‘πάγο’ το Recall της Microsoft που περνάει όλη την οθόνη σε screenshots

Η Microsoft παρουσίασε πρόσφατα ένα νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που ονομάζεται “Recall” και προορίζεται για τους υπολογιστές Copilot+.

Το Recall έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί σαν μια “φωτογραφική μνήμη” για τον χρήστη, λαμβάνοντας συνεχώς στιγμιότυπα οθόνης (screenshots) κάθε λίγα δευτερόλεπτα. Αυτά τα screenshots στη συνέχεια αναλύονται από ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης, επιτρέποντας στους χρήστες να αναζητήσουν لاحτερα πράγματα που έχουν δει στην οθόνη τους, ανεξάρτητα από την εφαρμογή, τον ιστότοπο ή το έγγραφο που τα είδαν.

Ας δούμε όμως τι έχει προκαλέσει συζητήσεις γύρω από το Recall:

Τι είναι το Microsoft Recall και πως λειτουργεί;

Σύμφωνα με τη Microsoft, το Recall λειτουργεί σαν μια τοπική μηχανή αναζήτησης που δεν βασίζεται σε λέξεις-κλειδιά όπως οι σημερινές μηχανές αναζήτησης, αλλά σε “σημασιολογική αναζήτηση” (semantic search) παίρνοντας σαν δείγμα ολόκληρο το ιστορικό χρήσης του υπολογιστή.

Αυτό επιτυγχάνεται με τη λήψη συνεχών screenshots και την ανάλυσή τους από την τεχνητή νοημοσύνη. Για παράδειγμα, μπορείτε να αναζητήσετε “μπλε μοτοσυκλέτα” και το Recall θα εμφανίσει στιγμιότυπα οθόνης από την ημέρα που ψάχνατε για μπλε μοτοσυκλέτες στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των ιστοσελίδων που επισκεφθήκατε.

Ανησυχίες για την ιδιωτικότητα

Το Recall έχει προφανώς εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ιδιωτικότητα των χρηστών. Επειδή τα screenshots μπορεί να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και ευαίσθητες πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης ή/και τραπεζικά στοιχεία, η συνεχής λήψη τους έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ειδικούς ασφάλειας και απορρήτου.

Επιπλέον, το γεγονός ότι όλα τα δεδομένα αποθηκεύονται στη συσκευή του χρήστη εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πιθανότητα κακόβουλης πρόσβασης από τρίτους.

Στον ‘πάγο’ το Microsoft Recall

Μπορεί η Microsoft να μας έχει ήδη δείξει πως να χρησιμοποιήσουμε το Recall στα συστήματά μας στο σχετικό της άρθρο, ωστόσο η σκληρή αλήθεια είναι πως το feature δεν έχει κερδίσει τους χρήστες σε παγκόσμιο επίπεδο με πολλούς να αναφέρουν πως πρόκειται για σημαντικό ζήτημα ιδιωτικότητας.

Λόγω των ανησυχιών για την ιδιωτικότητα λοιπόν η Microsoft αναβάλει την ευρεία κυκλοφορία του Recall. Κάποια μέσα μίλησαν εύστοχα για Total Recall! Αντί για την αρχική κυκλοφορία του με τα Windows 11 τον Ιούνιο του 2024, η Microsoft θα διαθέσει το Recall μόνο στο Windows Insider Program, για να λάβει περαιτέρω σχόλια και να διασφαλίσει την ασφαλή και αξιόπιστη χρήση του εργαλείου.

Η ‘ασφάλεια’ είναι η προτεραιότητα της Microsoft

Η Microsoft δήλωσε ότι έχει λάβει υπόψη τις ανησυχίες για την ασφάλεια και έχει δεσμευτεί να διορθώσει όλα τα ζητήματα γύρω από το αμφιλεγόμενο χαρακτηριστικό Recall.

Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα προστατευθούν τα ευαίσθητα δεδομένα που αποθηκεύονται στα screenshots, ούτε εάν θα συλλέγονται από τρίτους – το πιο πιθανό καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις ‘κάποιος’ θα πρέπει να είναι το προϊόν.

Το Recall της Microsoft είναι σίγουρα μια φιλόδοξη τεχνολογία που υπόσχεται να δώσει μια νέα διάσταση στον τρόπο που αναζητάμε πληροφορίες στα PC μας. Ωστόσο τα σοβαρά ζητήματα ιδιωτικότητας που εγείρει οδήγησαν στην αναβολή της κυκλοφορίας του. Μένει να δούμε πώς θα χειριστεί η Microsoft τις ανησυχίες αυτές και αν τελικά το Recall θα γίνει διαθέσιμο στο ευρύ κοινό.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα