Το κόστος των AMD Ryzen 9000: Τιμές, reviews και το άτσαλο ξεκίνημα

Με την αρχιτεκτονική Zen 5 η AMD φέρνει στην αγορά τη νέα γενιά Ryzen 9000 για desktop και επισφραγίζει μια καλή θέση ψηλά στην κατάταξη έχοντας το υψηλότερο IPC από όλους. Όλα αυτά έρχονται, προφανώς, με κάποιους αστερίσκους στα reviews των Ryzen 9000.

Από εδώ και στο εξής, ο AMD Ryzen 9 9700X παίρνει τα σκήπτρα του ταχύτερου στις δοκιμές με έναν πυρήνα (single thread), μέχρι να ακολουθήσουν οι ταχύτεροι επεξεργαστές την επόμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι στις 7 Αυγούστου, η AMD κυκλοφόρησε μόνο τους Ryzen 5 9600X και Ryzen 7 9700X.

Η AMD παραδίδει ακριβώς αυτό που υποσχέθηκε, όπως επίσης και support για το AM5 που θα φτάσει μέχρι και το 2027. Την ίδια στιγμή πλασάρει στην αγορά και μερικά ακόμα chips για το AM4, 7 χρόνια μετά την αρχική κυκλοφορία του το 2017.

Η αποδοτικότητα των νέων μοντέλων αυξάνεται εξίσου και τα reviews αναφέρονται σε επεξεργαστές που δίνονται στο κοινό με ‘μαζεμένο’ TDP και συγκρατημένα clocks.

Η πειθώ της AMD ολοκληρώνεται με την τιμολογιακή πολιτική της. O Ryzen 5 9600X θα κοστίζει ελαφρώς περισσότερο από τον αντίστοιχο 7700X στην αρχική κυκλοφορία του (300€), και θα βρεθεί στα ράφια στα 309€. Ο Ryzen 7 9700X

Σχετικά με τον AMD Ryzen 7 9700X

Ο AMD Ryzen 7 9700X, όπως δείχνουν τα reviews, είναι ένας πολύ ενδιαφέρον οκταπύρηνος επεξεργαστής που, εκτός από την καλύτερη μονοπύρηνη απόδοση, βελτιώνεται και σε άλλους τομείς και λειτουργεί πιο αποδοτικά από τα προηγούμενα μοντέλα με την ίδια κατανάλωση.

Η επιδόσεις του και το TDP των 65W παραπέμπουν περισσότερο στον Ryzen 7 7700 και όχι στον Ryzen 7 7700X (105W), ενώ αυτό επιβεβαιώνεται από τις μετρήσεις πολλών μέσων. Επιπλέον, όταν ο 9700X τεθεί στο ίδιο TDP με τον 7700X, οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες, οι επιδόσεις ελαφρώς αυξημένες αλλά η κατανάλωση παραμένει ίδια.

Οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι η AMD έδωσε προτεραιότητα σε άλλους τομείς – όπως το βελτιωμένο prefetch και τη δυνατότητα μεγαλύτερης πρόβλεψης των εντολών που ‘έρχονται’ προς την ουρά επεξεργασίας. Αυτό το αναφέραμε στο deep dive στην αρχιτεκτονική Zen 5 πριν από μερικές εβδομάδες.

Παρά την ατυχή του ονομασία που μπορεί να μπερδέψει κάποιους αγοραστές, ο 9700X δεν περιμένουμε να διεισδύσει στους κατόχους Ryzen 7000, παρόλο που υποστηρίζεται από το ίδιο socket AM5. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλά σημεία υπερτερεί των Ryzen 7000 – με μικρό αλλά υπαρκτό προβάδισμα σε συγκεκριμένες εφαρμογές.

Ο ‘μικρός’ AMD Ryzen 5 9600X

Ο AMD Ryzen 5 9600X, σύμφωνα με reviews, διαθέτει επίσης πολύ καλή μονοπύρηνη απόδοση (single thread performance). Με ταχύτητα ρολογιού 5,4 GHz ξεπερνά ακόμη και τους Intel Core i9 και αφήνει πίσω τους πρώην κορυφαίους CPU της κατηγορίας. Αυτό οφείλεται στο πολύ υψηλό IPC της νέας αρχιτεκτονικής Zen 5.

Με τους έξι πυρήνες του μπορεί να λειτουργήσει με το ίδιο TDP/PPT όπως ο Ryzen 7 9700X (65W), αλλά πολύ καλύτερα λόγω των λιγότερων πυρήνων που δεν φτάνουν στο όριο που έχει θέσει ο κατασκευαστής. Οι μέσες ταχύτητες ρολογιού μετρούνται σε πολλά μέσα περίπου 500MHz υψηλότερες όταν όλοι οι πυρήνες βρίσκονται σε φορτίο – και αυτό εκτιμάται τόσο από τις εφαρμογές αλλά από τα παιχνίδια.

Αυτό τον φέρνει πολύ κοντά στον Ryzen 7, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σταθεί απέναντι σε οποιονδήποτε προκάτοχο των κανονικών Ryzen 7000.

Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε και τα διάφορα προβλήματα αστάθειας που αντιμετώπισαν τα πρώτα media που δοκίμασαν τους επεξεργαστές.

Αξιόλογα κανάλια στο YouTube ανέφεραν αντίστοιχα προβλήματα τα οποία ήδη έχουν κάνει το γύρο του διαδικτύου. Τα προβλήματα σταθερότητας πιθανόν να οφείλονται σε πρώιμο BIOS παρά το γεγονός ότι είναι η δεύτερη γενιά στο ίδιο socket και θεωρητικά αυτού του είδους τα προβλήματα θεωρούνται λυμένα.

Συμπεράσματα και Reviews

Η κυκλοφορία των δύο πρώτων AMD Ryzen 9000 για desktop υπολογιστές ήταν μια από τις πιο δύσκολες για την AMD εδώ και πολλά χρόνια.

Όχι μόνο η επίσημη ανάκληση, αλλά και οι αναταραχές πίσω από τα παρασκήνια ανάγκασαν τους κατασκευαστές μητρικών να δουλεύουν ‘υπερωρίες’ για να ενσωματώσουν τις ενημερώσεις στα BIOS τους.

Τα προβλήματα με τις μνήμες και την αστάθεια συνεχίζονται και σε αυτή τη γενιά και όλα δείχνουν ότι η κυκλοφορία ήταν βιαστική. Ωστόσο με τις νέες ανακαλύψεις, υπάρχει μια μεγαλύτερη αισιοδοξία για τους δύο μεγάλους επεξεργαστές της σειράς Ryzen 9000 που έρχονται αργότερα το καλοκαίρι.

Παρά τις αρχικές δυσκολίες, η AMD κατάφερε να παραδώσει έναν επεξεργαστή με βελτιωμένη αποδοτικότητα και καλύτερη απόδοση. Η κατάσταση αναμένεται να εξομαλυνθεί, ιδίως μετά τις αποκαλύψεις, αρκεί να συνεχιστούν οι βελτιώσεις και να μειωθούν οι τιμές.

  • Ryzen 5 9600X: 309€ προτεινόμενη τιμή
  • Ryzen 7 9700X: 399€ προτεινόμενη τιμή

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα