Τεράστια η πτώση στις πωλήσεις PC φέτος

Διψήφιος είναι ο αριθμός που παρατηρούν οι μεγάλες εταιρίες του χώρου όπως η Lenovo και η HP και οι ειδικοί “τα ρίχνουν” στο πρόσφατο lockdown στη Σαγκάη.

Οι πωλήσεις PC και ιδίως φορητών συστημάτων άγγιξαν την κορυφή κατά τη διάρκεια της πανδημίας και όταν τα πρώτα lockdowns τέθηκαν σε ισχύ. Χιλιάδες ήταν αυτοί που έσπευσαν να προμηθευτούν ένα laptop ή έναν σταθερό υπολογιστή για να εργαστούν από το σπίτι, σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους για την ανθρωπότητα.

Η ανάγκη αυτή αύξησε θεαματικά τις πωλήσεις σε PCs και laptops το 2020 και το 2021, ωστόσο τώρα, με την πανδημία και τα lockdowns να φρενάρουν, το ίδιο παρατηρείται και στις πωλήσεις PC που έπεσαν με διψήφιο αριθμό αυτό το τρίμηνο.

Σε αντίθεση με τα “κακώς κείμενα” (σσ. στ’ αλήθεια κακογραμμένα κείμενα) που μπορεί να διαβάζετε, η αγορά των Chromebooks δείχνει δυνατή, ενώ ο μεγάλος χαμένος είναι η HP με πτώση 27%, όπως σημειώνουν πηγές, ένα τεράστιο νούμερο και τεράστια ζημιά για την εταιρία. Η πτώση για τη Dell ήταν το 5%, για την Lenovo στο 12%, ενώ Acer και Apple είδαν πτώση 20% και 22.5% αντίστοιχα.

Ειδικοί της αγοράς αποδίδουν την πτώση αρχικά στο ότι το 2020-2021 ήταν απλά χρονιές-ρεκόρ που δύσκολα θα επαναληφθούν, υποδηλώνοντας ότι ο μέσος όρος μετατοπίστηκε (προς τα πάνω), λόγω της πανδημίας και της κατά πολύ αυξημένης ζήτησης που προέκυψε.

Δεύτερον, η πτώση αποδίδεται και στο πιο πρόσφατο lockdown στη Σαγκάη, που έκλεισε για μερικές ημέρες πολλά εργοστάσια στην Κίνα, καθυστερώντας έτσι πολλές αποστολές προϊόντων.

Το θετικό σε όλο αυτό, είναι πως με το PC hardware να επιστρέφει σιγά σιγά σε πιο κανονικές τιμές, ευελπιστούμε το DIY να μην επηρεαστεί το ίδιο, όμως στην Ευρώπη και σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου, έχουμε να ασχοληθούμε και με άλλα πράγματα όπως τον τεράστιο πληθωρισμό.

Φωτογραφία: Kari Shea, Unsplash.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα