Άφθονο… throttling στο πιο πρόσφατο Apple MacBook Air M2

Ο Apple M2 αποτελεί κόσμημα για την αμερικάνικη εταιρία ωστόσο η επιτυχία του δεν έχει χωρίς προβλήματα, όπως αναφέρει το iFixit.

Το γνωστό αμερικανικό κανάλι που δραστηριοποιείται σε κάθε λογής teardown, δείχνει πως το νεότερο και αρκετά λεπτό Apple MacBook Air με το M2 chip μπορεί να είναι αρκετά γρηγορότερο από το προηγούμενης γενιάς Air με το M1 chip, ωστόσο το προβάδισμα εξαφανίζεται σε σενάρια παρατεταμένης χρήσης, όπου χάνει σε χρονισμούς και πέφτει χαμηλότερα από την έκδοση με το M1 chip.

Το φαινόμενο ονομάζεται throttling και είναι κάτι που συναντάμε τόσο στα laptops, όσο και στα desktops, ωστόσο οι enthusiasts με τις μεγάλες αερόψυκτρες και υδροψύξεις δε φαίνεται να επηρεάζονται από το φαινόμενο, τόσο πολύ. Ουσιαστικά το σύστημα αντιλαμβάνεται τη θερμοκρασία που αναπτύσσουν τα υποσυστήματα του επεξεργαστή και προσαρμόζουν ανάλογα τη συχνότητα λειτουργίας του chip, για να μειωθούν οι θερμοκρασίες. Όπως καταλαβαίνετε, η μείωση στα clocks ισούται και μείωση στις επιδόσεις, και εντοπίζεται πιο εύκολα όταν τρέχουμε βαριά και “μεγάλα” workloads όπως επεξεργασία βίντεο και εικόνας.

Πηγές εστιάζουν όμως και στην ψύξη του νέο MacBook Air με το επεξεργαστή M2, λέγοντας πως η Apple χρησιμοποιεί ένα φιλμ για την παθητική ψύξη του αρκετά πιο ισχυρού και ενεργοβόρου chip (σε σχέση με το M1), όμως ακόμα και αυτό δεν είναι αρκετό για να κρατήσει το laptop σε χαμηλές θερμοκρασίες. Κάτω από το φιλμ συναντάμε τη μητρική, όπως φαίνεται στη φωτογραφία του άρθρου. Ανεπίσημα mods δείχνουν πως με τη χρήση thermal pads επιτυγχάνεται σοβαρή μείωση των θερμοκρασιών μέχρι και 11 βαθμούς Κελσίου, από τους 108 στους 97!

Με τη σχεδίαση του MacBook Air M2 να παραμένει ίδια με το περσυνό MacBook Air M1, το οποίο με τη σειρά του διατηρεί τη σχεδίαση των προηγούμενων μοντέλων, καταλαβαίνουμε ότι η Apple παρέβλεψε το κομμάτι της ψύξης στη νέα γενιά. Αυτό οδηγεί πολλές φορές σε επιδόσεις χαμηλότερες και από τον M1, οπότε η Apple θα μπορούσε να βελτιώσει την ψύξη διατηρώντας και την παθητική μέθοδο ψύξης που είναι βασικό γνώρισμα των MacBook Air εδώ και πολλά χρόνια.

Αυτό είναι το νεότερο “πρόβλημα” που έχουν οι χρήστες με τη νέα σειρά MacBook, αφού πριν λίγες εβδομάδες, το MacBook Pro 256GB με το M2 chip έρχεται με “κομμένο” SSD και επιδόσεις χαμηλότερες από αυτές του περσυνού MacBook Pro με το M1.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα