Facebook και Instagram παρακολουθούν την κάθε μας κίνηση μέσω των “in-app browsers”

Πρώην μηχανικός της Google ανακάλυψε και επιβεβαίωσε τους φόβους όλων, πως μέσω των “in-app browsers” στις παραπάνω εφαρμογές, η ιδιοκτήτρια Meta παρακολουθεί κάθε μας κίνηση.

Πολλές φορές έχει τύχει να ανοίξουμε κάποιο link μέσα από τις εφαρμογές Facebook και Instagram, όμως πόσες από αυτές χρησιμοποιήσαμε τον ενσωματωμένο browser στις εφαρμογές αυτές;

Ο προγραμματιστής και πρώην μηχανικός της Google και του Twitter, Felix Krause σε έρευνα που έκανε αποκαλύπτει πως η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή και η Meta, η μητρική εταιρία των Facebook και Instagram καταπατά την ιδιωτικότητα των χρηστών.

Πιο ειδικά, βλέποντας το πως λειτουργούν οι εκδόσεις των εφαρμογών σε iOS, εντόπισε ότι με τη χρήση των “in-app browsers”, η εταιρία έχει τη δυνατότητα να καταγράφει το τι κάνουν οι χρήστες και εισάγει το δικό της tracking code τη στιγμή που ανοίξει ένα site στον ενσωματωμένο browser.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό, τόσο για το Facebook, όσο και για την Apple, η οποία θέλει να σταματήσει τέτοιου είδους τακτικές, ήδη από την έκδοση iOS 14.5 κάτι που βρίσκει αντίθετο το Facebook που ισχυρίζεται ότι χάνει εκατομμύρια δολάρια με τέτοιους “περιορισμούς”.

Για αυτή την τακτική το Facebook έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν όμως η εταιρία ισχυρίζεται ότι τέτοιες “τακτικές” είναι απαραίτητες για να συνεχίσει να είναι δωρεάν η υπηρεσία!

Η εκτέλεση custom scripts στο session εφαρμογών τρίτων είναι η βασικότερη μέθοδος που λειτουργούν οι κυβερνοεπιθέσεις, τοποθετώντας έτσι την Meta σε αυτή την κατηγορία, παρόλο που η παρακολούθηση γίνεται, όπως αναφέρει, χωρίς κακόβουλο σκοπό.

Η λύση, εν μέρει, είναι να ενεργοποιήσουμε το άνοιγμα των link εξωτερικά, όπως στον Chrome ή στον Safari, ενώ εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τις web εκδόσεις του κάθε social media.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα