Οι 49 ίντσες μπορεί να φαίνονται πολλές, όμως για την περίπτωση της AOC AGON AG493UCX, είναι ό,τι πρέπει για gaming που σε βιδώνει στην καρέκλα.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι οι οθόνες για PCs έχουν προχωρήσει τρομερά τα τελευταία χρόνια, και έχουμε δει εξαιρετικά μοντέλα να κυκλοφορούν από πολλές εταιρίες. Η AOC μένει σταθερά μια από τις top επιλογές για gaming monitors και για όλες τις τιμές – από curved και gaming, μέχρι επαγγελματικές ή μοντέρνες οθόνες με την υπογραφή της Porsche.
Τελευταία έχουν έρθει στο προσκήνιο πολλές gaming οθόνες με OLED panels, οι οποίες πλέον συναντώνται όλο και περισσότερο στην καταναλωτική αγορά των PC monitors, και δεν αποτελούν προνόμιο μόνο των τηλεοράσεων.
Βέβαια, υπάρχουν ακόμα ενδιαφέρουσες οθόνες και με πιο “καθημερινά” panels όπως οι VA με WLED backlight που προσφέρουν καλές επιδόσεις προσφέροντας ένα καλό mix gaming και εργασίας.
Η AOC AGON AG493UCX που θα δούμε σήμερα είναι σίγουρα για λίγα πορτοφόλια. Πολύ λίγα πορτοφόλια! Ωστόσο θα μάθουμε πολλά για τα χαρακτηριστικά και θα αναφερθούμε στην ποιότητα της εικόνας μεταξύ άλλων λεπτομερειών.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά και Παρελκόμενα
Η AGON AG493UCX έρχεται με διαγώνιο 49 ίντσες, και ανάλυση τα άφθονα 5120 x 1440 pixels και στα 120Hz.
Ο συνδυασμός προορίζεται για gamers που τα θέλουν όλα, όμως τα specs είναι ιδανικά και για εργασία από το σπίτι, αφού μπορούμε να έχουμε όλα τα παράθυρα ανοικτά το ένα δίπλα στο άλλο, βελτιώνοντας θεωρητικά την παραγωγικότητα. Και λέω θεωρητικά, αφού κάποιοι μπορεί να μη βολεύονται και πάλι!
Το VA panel στο επίκεντρο είναι κοίλο κατά 1800R και κατασκευασμένο από τη γνωστή μας Samsung. Έχει contrast 3000:1, όπως οι περισσότερες VA οθόνες ενώ τρέχει στο 1ms (MPRT) με γωνίες θέασης που αγγίζουν τις 178 μοίρες. Όπως είναι φυσικό παρατηρούμε το γνωστό ‘ξεθώριασμα’ (ή ‘σβήσιμο’) των χρωμάτων όταν την κοιτάζουμε από τα πλάγια και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καθόμαστε ακριβώς μπροστά για την τέλεια εμπειρία.
Εάν πιστεύετε όμως ότι η Samsung έχει δώσει ένα χαμηλής ποιότητας panel που κανονικά θα έμπαινε σε κάποια Odyssey, πιθανόν να έχετε δίκιο, αλλά όχι 100%. Η ποιότητα της εικόνας που θα δούμε είναι κάλλιστα αντάξια ενός “αληθινού” monitor της Samsung και η AOC έχει κάνει την καλύτερη επιλογή σε αυτό το μοντέλο με ένα panel που έχει μηδαμινό bleeding.
Πίσω από το VA panel κρύβεται ο WLED φωτισμός και όσον αφορά την φωτεινότητα, αυτή φαίνεται πως φτάνει τα 550 nits επομένως έχουμε υποστήριξη για το πρότυπο VESA DisplayHDR 400 για περιεχόμενο όπως παιχνίδι και ταινίες. Από την πρώτη στιγμή που την άνοιξα, η υψηλή φωτεινότητα ήταν το πρώτο πράγμα που μου κίνησε το ενδιαφέρον και έτσι δεν χρειάστηκε να περάσω το 30% στις δοκιμές, το οποίο και πάλι θεωρούνταν για μένα υπεραρκετό.
Μιας και τα features της είναι μπόλικα, όπως και το μέγεθός της, η οθόνη έρχεται και με ενσωματωμένα ηχεία 5W για να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη σε αυτό το κομμάτι. Η ποιότητα είναι βασική, με πολλές μεσαίες συχνότητες, αλλά αρκεί για τις περισσότερες δουλειές εάν στο γραφείο δεν έχουμε άλλο χώρο για επιπλέον ηχεία. Σίγουρα το κομμάτι της χωροταξίας θα μας απασχολήσει, καθώς το γραφείο που θα χρειαστούμε θα πρέπει να έχει μεγάλο βάθος για να υποστηρίξει τη μεγάλη βάση της οθόνης.
Στο κουτί θα βρούμε και ένα τηλεχειριστήριο, με βασικά πλην όμως εξαιρετικά χρήσιμα κουμπιά για ρύθμιση της φωτεινότητας, του ήχου και της εισόδου. Από τα ρυθμιστικά, θα ήθελα ο ήχος να μπορεί να ρυθμιστεί πιο γρήγορα, μιας και χρειάζεται αρκετή ώρα για να μειώσω την ένταση όταν χρειαστεί. Με τα υπόλοιπα πλήκτρα πλοήγησης πλοηγούμαστε σε ολόκληρο το μενού της οθόνης χωρίς τη χρήση των onboard πλήκτρων, που χρειάζονται έναν βαθμό συνήθειας.
Συνδέσεις
Η μοντέρνα συνδεσμολογία δε λείπει από την ultrawide οθόνη της AOC. Από το κάτω μέρος της συναντάμε όλες τις συνδέσεις για το σύστημά μας και την κονσόλα μας, όπως δύο DisplayPort 1.4 που υποστηρίζουν την μέγιστη ανάλυση 5120 x 1440 pixels στα 120Hz, δύο HDMI 2.0 και μια USB-C 3.2 από την οποία μπορούμε να περάσουμε δεδομένα DisplayPort και να συνδέσουμε συσκευές όπως ποντίκια ή πληκτρολόγια.
Η USB-C αποτελεί τη θύρα που μπορούμε να συνδέσουμε κάποιο MacBook ή άλλο σύστημα που υποστηρίζει έξοδο εικόνας μέσω USB-C. Και αυτό, προσφέρει την εγγενή ανάλυση των 5120 x 1440 pixels στον μέγιστο ρυθμό ανανέωσης.
Μαζί με τις συνδέσεις εικόνας έχουμε και ένα USB hub που προσφέρει τρεις USB 3.2, ενώ στα θετικά της είναι και η ύπαρξη KVM για να συνδέσουμε και να χρησιμοποιήσουμε δύο συστήματα με ένα σετ πληκτρολόγιο/ποντίκι.
Συνδυασμός αρκετά χρήσιμος για work from home σενάρια.
FreeSync Premium Pro
Ένα ακόμα βασικό συστατικό της οθόνης είναι η ύπαρξη του AMD FreeSync Premium Pro.
Αυτό ουσιαστικά αποτελεί ακόμα μια επιβεβαίωση των gaming δυνατοτήτων με τον μεταβλητό ρυθμό ανανέωσης που ξεκινάει από τα 48Hz, φτάνοντας έως τα 144Hz (τα 120Hz στη συγκεκριμένη) υποστηρίζοντας φυσικά και το variable refresh rate.
Στην Pro έκδοση, η AMD προσθέτει περιεχόμενο HDR σε παιχνίδια – που σημαίνει ότι εφόσον και το παιχνίδι μας υποστηρίζει FreeSync Premium Pro, βλέπουμε πιο λεπτομερή γραφικά, όσον αφορά την χρωματική απόδοση σε σχέση με το standard mode.
Φυσικά τέτοιες οθόνες για PCs τείνουν να είναι ακριβότερες από τις κλασικές FreeSync ή ακόμα τις standard dynamic range οθόνες, ωστόσο υπάρχουν πολλές επιλογές για όλους τους ενδιαφερόμενους.
Συν ότι το πρότυπο υπάρχει πλέον και σε πολλές τηλεοράσεις, οπότε αξίζει τον κόπο για κάποιον που θέλει να μετατρέψει το σαλόνι του σε κέντρο ψυχαγωγίας!
Ποιότητα Εικόνας – Ρυθμιστικά
Επιστρέφοντας στην οθόνη της AOC, η ύπαρξη του VA panel γίνεται εμφανής άμεσα όταν τη βλέπω από απόσταση 50cm. Αρχικά, βάλτε την οθόνη τουλάχιστον σε βάθος 60cm και άνω εάν θέλετε να βλέπετε για τα επόμενα χρόνια.
Η φωτεινότητα είναι το πρώτο βασικό πράγμα που βλέπουμε από τη στιγμή που θα ανοίξουμε την οθόνη για πρώτη φορά. Τα 550 nits που υπόσχεται δεν μπορούμε με ευκολία να τα εντοπίσουμε λόγω έλλειψης αντίστοιχου εξοπλισμού, ωστόσο έχοντας δίπλα μια οθόνη ενός MacBook Pro με μέγιστη φωτεινότητα περίπου 480-500 “μετρημένα” nits, οπότε έχω ένα καλό reference για να σας μεταφέρω.
Τα ανύπαρκτα δεδομένα μου όμως δε σημαίνουν ότι δεν μπορώ να μεταφέρω μια σαφή άποψη για την οθόνη. Το γρήγορο panel δεν έχει ούτε μια υποψία ghosting και άλλων περίεργων φαινομένων, και υποστηρίζει όλα τα καλούδια όπως
Οι επιδόσεις είναι αρκετά υψηλές, χωρίς σχεδόν καθόλου backlight bleeding, κάτι ευχάριστο αφού είναι κάτι που ταλαιπωρεί δεκάδες VA και IPS panels. Ο φωτισμός λοιπόν είναι προσεγμένη υπόθεση στη συγκεκριμένη και σίγουρα θα περάσει ακόμα και από τους πιο απαιτητικούς gamers.
Τα 120Hz δε, εντυπωσιακά, και αρκετά καθηλωτικά σε πολλά παιχνίδια όπως το F1 22, MotoGP αλλά και τρίτου προσώπου, εκεί όπου η 49 άρα της AOC δείχνει τον καλύτερό της εαυτό.
Επίλογος
Τι είναι αυτό που μας κάνει να κολλήσουμε στην AOC AG493UCX; Είναι σίγουρα η ανάλυση την οποία δεν χορταίνω προσωπικά και με βολεύει σε όλες μου τις δουλειές. Το 40% του χρόνου, η οθόνη το πέρασε γράφοντας κείμενα, ανοίγοντας δεκάδες χιλιάδες tabs (κάτι που το συνηθίζω), αλλά και κάνοντας edit σε πολλές φωτογραφίες.
Το άλλο 60% το πέρασε σε lobbies και σε άφθονο gaming, εκεί όπου η RTX 2080 Ti έπιασε επιτέλους τόπο και έδειξε τον καλύτερό της εαυτό. Το gaming σε αυτή την υπερ-τεράστια ανάλυση σε βιδώνει στην καρέκλα, όπως ανέφερα για λίγο στην αρχή, και είναι στην τελική αυτό που ζητάει η ψυχή σου. Που δεν ήξερες ότι το ήθελες, μέχρι που το δοκίμασες – και πιστέψτε με, υπάρχουν πολλά τέτοια ιδιαίτερα πράγματα στην καθημερινότητα ενός gamer.
Από πλευράς ποιότητας και ρυθμιστικών, η οθόνη είναι άψογη, με μόνη παρατήρηση τον χειρισμό, ο οποίο όμως γίνεται καλύτερος με το παρεχόμενο χειριστήριο. Σε εντελώς σκοτεινό δωμάτιο, έτρεξα την οθόνη με τη φωτεινότητα στο 20% και σε αυτά τα χαμηλά νούμερα δεν υπάρχει καμία ανομοιομορφία σε φωτεινά φόντα, αλλά ούτε και σε σκουρόχρωμα, οπότε αυτό που μένει είναι να την βάλουμε στο καλάθι μας.
Τα ενσωματωμένα ηχεία είναι ένα μικρό plus, όπως και το KVM που μας γλιτώνει από πολλά εκατοστά περιττών καλωδίων, όμως αν είχα να επιλέξω ένα θετικό από τα τόσα, αυτό θα ήταν η USB-C που επιτρέπει εύκολα να συνδέσουμε το laptop μας, και οποιαδήποτε συσκευή με USB για φόρτιση και μεταφορά εικόνας βίντεο. Πραγματικά μας λύνει τα χέρια.
Όμως ας μη προτρέχουμε. Μπορεί η ποιότητα κατασκευής να είναι υποδειγματική, και η κατανάλωση να μην ξεπερνά τα 60W στις περισσότερες περιπτώσεις (ναι, πλέον παίζει ρόλο και αυτό), αλλά η οθόνη κοστίζει αρκετά.
Πόσο αρκετά; 1015€ με τα μεταφορικά στο σπίτι σας. Και για την 165Hz έκδοση θα χρειαστείτε 1600+ ευρώ για να την απολαύσετε. Και είπαμε, χρειάζεται και τον κατάλληλο χώρο, αφού θα είναι
Αλλά η υψηλή ποιότητα έχει και ένα τίμημα, που στην περίπτωση της AG493UCX είναι απλά αρκετό. Το καλό με την περίπτωση της AOC, είναι ότι αντίστοιχη εμφάνιση σε οθόνη μπορούμε να βρούμε και σε τιμές πιο λογικές, όπως τα 430€ που ζητάει η WQHD CU34G2X η οποία φοράει panel της Samsung και της TP Vision, μιας εταιρίας στενά συνδεδεμένης με τη Philips.
Έκαστος στο είδος του λοιπόν.