Οι 4ης γενιάς AMD EPYC CPUs έρχονται με έως και 96 πυρήνες!

Η εταιρία ανανέωσε την οικογένεια επεξεργαστών EPYC και η τέταρτη γενιά είναι έτοιμη για την αγορά του High Performance Computing.

Αν και όλοι μας γνωρίζουμε τους επεξεργαστές Ryzen που κοσμούν δεκάδες gaming PCs, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τους EPYC, τους επεξεργαστές που βρίσκονται σε servers και άλλα ισχυρά συστήματα όπως workstations. Η AMD ανακοίνωσε προ λίγων ημερών την τέταρτη γενιά των επεξεργαστών EPYC Genoa, πλευράς specs φέρνουν την φρέσκια Zen 4 αρχιτεκτονική και μέχρι 96 πυρήνες.

Οι EPYC Genoa προορίζονται, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρία, για να καλύψουν σύγχρονες ανάγκες όπως τη μειωμένη κατανάλωση, αλλά και τις υψηλές επιδόσεις που αυξάνονται χρόνο με το χρόνο σχεδόν εκθετικά.

Αυτό που υπόσχεται η AMD και φαίνεται από τα γραφήματα, είναι 2.8 φορές υψηλότερες επιδόσεις και έως 54% μειωμένη κατανάλωση από τον ανταγωνισμό αυτή τη στιγμή, κοιτάζοντας κατάματα την Intel και τους 3ης γενιάς Intel Xeon Platinum.

Όσον αφορά τα μεγέθη των συστημάτων, η AMD μας δείχνει ότι σε σχέση με την πλατφόρμα της Intel και τους Xeon, μπορεί να πετύχει αντίστοιχες επιδόσεις χρησιμοποιώντας λιγότερα συστήματα – και με την πιο “πυκνή” αρχιτεκτονική Zen 4 φέρνει έως και 96 πυρήνες στο επίκεντρο.

Από γενιά σε γενιά, η AMD μας δείχνει μια αύξηση 14% ελαφρώς λιγότερη απ’ ότι είδαμε στους Ryzen 7000 (περίπου 19%), τους πρώτους Zen 4 που κυκλοφόρησαν για την desktop αγορά. Τα μοντέλα της τελευταίας φωτογραφίας αναμένονται τον Ιανουάριο του 2023 στην αγορά.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα