Τι νέο φέρνει η Zen 4 αρχιτεκτονική και οι Ryzen 7000 CPUs της AMD;

Όλοι μας κοιτάζουμε μοντέλα επεξεργαστών και βλέπουμε αριθμούς, specs και γράμματα. Στην αγορά κυκλοφορεί ήδη η Zen 3 αρχιτεκτονική για τους Ryzen της AMD, όμως προ των πυλών έχουμε τη Zen 4 η οποία θα κυκλοφορήσει μέσα στο έτος φέρνοντας μαζί πολλά νέα χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το άρθρο βλέπουμε μαζί τι νέο φέρνει η Zen 4 αρχιτεκτονική στους επερχόμενους επεξεργαστές της AMD.

Πριν ξεκινήσουμε, ας πούμε μερικά για τη νέα γενιά με κωδική ονομασία Raphael. Η AMD ανακοίνωσε στην περασμένη Computex ότι αφήνει πίσω της το πεπαλαιωμένο socket AM4.

Αφού τήρησε την υπόσχεσή της φέρνοντας τέσσερις γενιές επεξεργαστών στο AM4 έκανε περιττή την αναβάθμισης μητρικής σε πολλές περιπτώσεις. Υπάρχουν παραδείγματα καινούργιων (2020) Ryzen 5000 να τρέχουν απροβλημάτιστα σε μητρικές του 2017 που φέρουν το B350 και το X370 Chipset.

Αυτά είναι μερικά από τα features των AMD Ryzen 7000, όπως θα ονομάζεται η νέα σειρά και επίσημα.

Για εσάς που μπορεί να μην είστε up to date σε όλα, η AMD προχωρά φέτος με το AM5, ένα socket το οποίο ακολουθεί τη συνταγή της Intel έχοντας 1718 pins (ή pads αν θέλετε) επάνω στη μητρική και όχι στον επεξεργαστή.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο είναι συμβατό με το AM4 όσον αφορά τις ψύκτρες, ωστόσο έχουμε πολλά brackets που θα κυκλοφορήσουν από τις εταιρίες για να μη μείνει κανένας παραπονεμένος.

Η Zen 4 αρχιτεκτονική των νέων Ryzen 7000

Τονίζει επίσης ότι οι πρώτοι Zen 4-based επεξεργαστές θα έρχονται στα 5nm, ενώ στην πορεία, εκτός από τους Ryzen 7000, θα δούμε αργότερα μοντέλα με 3D V-Cache, ενώ για τους επαγγελματίες η AMD επιφυλάσσει μερικούς Zen 4-based Threadripper για να “τονώσει” την αγορά που μοιάζει σαν να είναι κομμένη και ραμμένη για τους OEMs.

Στον αγώνα για τον “πρώτο 5nm PC επεξεργαστή”, η AMD υποσχέθηκε αρκετά. Οι συχνότητες των Ryzen 7000 θα ξεπερνούν τα 5.5GHz, αναφερμένη στο single core frequency και για ελάχιστο χρονικό διάστημα, θα ενσωματώνουν το συμπληρωματικό I/O die αυτή τη φορά στα 6nm, δύο DDR5 controllers και φυσικά υποστήριξη για το PCIe 5.0 interface. Μητρικές με DDR4 ακούγεται ότι θα υπάρξουν, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τι εν τέλει θα ισχύσει.

Στον πυρήνα βλέπουμε να κερδίζει περίπου ~10% σε single thread σενάρια από την προηγούμενη γενιά, ένα αρκετά εντυπωσιακό ποσοστό – αν και θέλουμε να μάθουμε, πόσο από αυτό απορρέει από την αυξημένη συχνότητα και τη βελτιωμένη λιθογραφία στα 5nm. Οι γενικές επιδόσεις αυξάνονται κατά 35% σε multithread σενάρια, ενώ οι επιδόσεις ανά watt θα δείχνουν κατά 25% βελτιωμένες. Ωστόσο, με μια πρόχειρη ματιά που μας έδωσε η εταιρία, φέτος θα δούμε μοντέλα με 170W TDP και κατανάλωση που θα αγγίζει και τα 230W.

Το τελευταίο θα μας απασχολήσει φέτος, αφού και οι δύο εταιρίες ψάχνουν με κάθε τρόπο να ανταγωνιστούν τόσο η μία την άλλη, όσο και την Apple που κυκλοφορεί προϊόντα όπως το MacBook Pro, αρκεί οι επιδόσεις του SSD του να είναι όπως πρέπει.

Στην Zen 4 θα δούμε να έρχονται και τα AVX-512 instructions που είδαμε να χρησιμοποιούνται από επαγγελματικές εφαρμογές και ένα μεγάλο πλεονέκτημα των Intel στις high end πλατφόρμες τους.

Όλοι οι Ryzen 7000 ωστόσο θα συνοδεύονται και από μια GPU στο εσωτερικό και εδώ η AMD μας λέει ξεκάθαρα ότι θα δούμε (επιτέλους) ένα chip βασισμένο στην RDNA 2 αρχιτεκτονική. Παρόλο που υπήρξαν πριν από λίγες ημέρες αποτελέσματα, τα οποία έχουν σήμερα διαγραφεί, οι επιδόσεις αναμένονται βασικές – κανένα παράπονο μιας και βασικές θεωρούνται και οι επιδόσεις των αντίστοιχων Intel CPUs.

Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα δούμε φέτος και APUs από την αμερικάνικη εταιρία. Το αντίθετο, αφού APUs με βάση την Zen 4 υπάρχουν και θα εμφανιστούν στο μέλλον, ενώ με το AMD SmartShift ο επεξεργαστή ρυθμίζει δυναμικά την κατανάλωση του CPU και της GPU σεβόμενος το συνολικό TDP της πλατφόρμας, κάτι που εφαρμόζεται κυρίως για laptops.

X670E Extreme, X670 και B650 Chipsets για όλες τις χρήσεις

Τα chipsets της AMD προορίζονται για κάθε σύστημα. Τα πολύ προσιτά chipsets όπως το A620 για παράδειγμα, δε θα τα δούμε ακόμα και στη θέση του “πιο φτηνού”, θα έχουμε το B650 που ξεκινά τη νέα κατηγορία.

Με τον γενικό πληθωρισμό στο πλάνο, τα κόστη των νέων μητρικών τα περιμένουμε στα ίδια και ίσως υψηλότερα επίπεδα, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται και για το “έξτρα” X670 chipset, μια φθηνότερη έκδοση με λιγότερες νέες τεχνολογίες όπως το PCIe 5.0, το οποίο θα υπάρχει μόνο στην M.2, είτε σε ένα από τα δύο PCIe slots για κάρτες γραφικών.

Το X670E, εκ του Extreme, θα διαθέτει δύο PCIe 5.0 για τις κάρτες γραφικών και μια ακόμα στην M.2 για NVMe drives που θα δούμε αργότερα μέσα στο έτος. Εννοείται φυσικά ότι τα PCIe 5.0 slots είναι προς τα πίσω συμβατά και με τωρινούς SSDs, ή και με ακόμα παλιότερους.

Το μικρό B650 θα έρχεται και αυτό με συνδεσιμότητα PCIe 5.0, όμως μόνο στην M.2 υποδοχή, και “μεταξύ μας”, μοιάζει μια από τις καλύτερες επιλογές για όσους δε χρειάζονται πολλά από την πλατφόρμα και δεν προβούν στην αγορά κάποιου πολύ ακριβού και ενεργοβόρου επεξεργαστή.

Μητρικές με το socket AM5 θα δουν συνολικά έως 24 PCIe 5.0 lanes, έως 14 SuperSpeed USB των 20Gbps μαζί με κάποιες Type-C αλλά και κάμποσες USB 4 τις οποίες θα τοποθετούν οι κατασκευαστές ανάλογα με το μοντέλο. Θεωρούμε ότι τουλάχιστον οι X670 και οι X670E θα έχουν USB 4, ενώ ίσως δούμε και κάποιες B650 με αυτή τη συνδεσιμότητα.

Με αυτά κατά νου, κάποιες από τις φετινές μητρικές αναμένονται πολυτελείς και πολύπλοκες, αφού σε κάποιες περιπτώσεις θα δούμε να υπάρχουν μέχρι και δύο chipsets onboard, όπως έχουν δείξει πολλές αναφορές και διαρροές.

Πριν κλείσουμε ας δούμε μερικά highlights της νέας πλατφόρμας:

  • AMD Ryzen 7000 CPUs
  • RDNA 2 iGPU (2 CUs, 2200MHz Core Clock)
  • Πάνω από 5.5GHz single thread frequency
  • Socket AM5, LGA1718
  • Chipsets: B650, X670, X670E Extreme
  • DDR5 support με ελεγκτή δύο καναλιών και πιθανόν DDR4 σε κάποιες μητρικές
  • Έως 24 PCIe 5.0 lanes
  • Έως 14 SuperSpeed USB των 20 Gbps
  • Έως 4 θύρες HDMI 2.1 & DisplayPort 2
  • Αρκετές μητρικές με WiFi 6E με DBS και Bluetooth LE 5.2

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα