Επίσημο: Οι AMD Ryzen 7000 στα χέρια μας στις 27 Σεπτεμβρίου!

Η AMD αποκάλυψε μόλις πριν από λίγες ώρες τους νέους Ryzen 7000, τους νεότερους επεξεργαστές που θα έρχονται με το νέο AM5 socket και θα φέρουν πολλά νέα χαρακτηριστικά και βελτιωμένες επιδόσεις.

Πριν πούμε για τους επεξεργαστές, πρέπει να αναφέρουμε ότι το socket AM5 θα συνοδεύσει την AMD για τουλάχιστον 3 χρόνια ακόμα, και η εταιρία ανέφερε ότι θα το δούμε τουλάχιστον μέχρι το 2025 στην αγορά. Το socket είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος από το AM4 και ενσωματώνει περισσότερα pins.

amd-zen4-cpu-architecture-2

Το “PC Innovation” που ακούσαμε πολύ συχνά στην πρεμιέρα, ήταν ο βασικός στόχος της AMD, οπότε τα κύρια στοιχεία των επεξεργαστών είναι η νέα λιθογραφία των 5nm, η υποστήριξη για μνήμες DDR5 και τον δίαυλο PCIe Gen 5 χάρη στις νέες μητρικές που θα δούμε άμεσα στην αγορά.

Στο επίκεντρο είναι η Zen 4 αρχιτεκτονική για την οποία είχαμε αναφέρει όλα τα σημαντικά στοιχεία σε παλιότερο άρθρο μας. Προτείνουμε να του ρίξετε μια ματιά για να μάθετε όλα τα χαρακτηριστικά της πλατφόρμας.

Σχετικά άρθρα:

Αν και το αρχικό IPC (instruction per clock) αναμενόταν κοντά στο 10% όσον αφορά το single thread performance, οι μηχανικοί κατάφεραν να αυξήσουν τις συχνότητες, όπως θα δούμε και αργότερα, οδηγώντας σε μια αύξηση 13% IPC και συνολικά 29% αύξηση στο single thread performance. Όπως είναι φυσικό, η αύξηση θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από μετρήσεις σε πραγματικά benchmarks.

Μετά από αυτή την εισαγωγή, ας δούμε τα πρώτα μοντέλα της σειράς. Οι τιμές των επεξεργαστών εξέπληξαν όσους περίμεναν αυξήσεις λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ταιβάν και του πληθωρισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, και έτσι, είναι αρκετά παραπλήσιες με τους Ryzen 5000 του 2020.

Ο φθηνότερος Ryzen 7000 θα έχει προτεινόμενη τιμή που ξεκινάει από τα $299, και ανάλογα με τις τιμές των μητρικών, είναι μια αρκετά ελκυστική τιμή για το εξαπύρηνο μοντέλο. Ο κορυφαίος 7950X, από την άλλη, θα μας κάνει να βάλουμε κατά $699 το χέρι στην τσέπη, όχι τόσο βαθιά για κάποιον που ψάχνει τον επόμενο workstation CPU του.

Οι φήμες έναν μήνα πριν επιβεβαιώθηκαν, και έτσι ήδη γνωρίζουμε τα πρώτα 4 μοντέλα ξεκινώντας από τον μικρό 6-πύρηνο Ryzen 5 7600X, περνώντας στον 8-πύρηνο Ryzen 7 7700X, έπειτα στον 12-πύρηνο Ryzen 9 7900X και κλείνοντας με τον 16-πύρηνο Ryzen 9 7950X.

Η AMD αρκέστηκε στο να μας δείξει τις επιδόσεις του ισχυρότερου 16-πύρηνου, ο οποίος θεωρητικά διαθέτει ταχύτερους πυρήνες συγκριτικά με τον Ryzen 5. Εκεί τον θέτει απέναντι από τον προηγούμενης γενιάς Ryzen 9 5950X, επίσης 16-πύρηνο με τη Zen 3 αρχιτεκτονική, και βλέπουμε αυξημένες επιδόσεις από 6% έως και 48% σε επιλεγμένα παιχνίδια και επαγγελματικές εφαρμογές όπως σχέδιο, V-Ray και προγράμματα όπως το Arnold.

Αργότερα η AMD μοιράστηκε και τις επιδόσεις του κορυφαίου Ryzen 7 7950X με το τωρινό αντίπαλο δέος που ακούει στο όνομα Intel Core i9 12900K (8 performance cores με HT + 8 efficiency cores) και τα αποτελέσματα τον δείχνουν έως και 57% ταχύτερο στο Chaos V-Ray plugin – αισθητά ταχύτερος δηλαδή.

Η Intel όμως έχει ήδη στα σκαριά την επόμενη γενιά, ονόματι Raptor Lake και την περιμένουμε κάποια στιγμή προς το τέλος του έτους. Η ομάδα των “μπλε” βρίσκεται σε επαγρύπνηση και ετοιμάζει αγωνιωδώς την επόμενη γενιά με στόχο να κρατήσει τα σκήπτρα του ταχύτερου επεξεργαστή, ιδίως στην gaming αγορά, που είναι και ο βασικός στόχος της, ενώ δευτερεύοντα ρόλο φαίνεται πως παίζουν ακόμα οι workstation και επαγγελματικές εφαρμογές.

Gaming Επιδόσεις: Ισχυρότεροι οι AMD στις πρώτες μετρήσεις

Η AMD έκανε και μια μικρή επίδειξη δύναμης με τον “μικρό” Ryzen 5 7600X, ο οποίος τέθηκε απέναντι από τον κορυφαίο της Intel, 12900K. Στις δοκιμές σε μερικά ενδιαφέροντα παιχνίδια, ο 6-πύρηνος Ryzen έδειξε να χάνει μόνο στο “περίεργο” από πλευράς σταθερότητας GTA V, ενώ έδειξε μέχρι και 17% αύξηση σε games όπως το Rainbow Six Siege της Ubisoft.

Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένοι επεξεργαστές δε φέρουν την 3D V-Cache τεχνολογία που είδαμε στον οκταπύρηνο Ryzen 7 5800X3D, οπότε μπορούμε μόνο να φανταστούμε τι θα συμβεί με την κυκλοφορία ενός τέτοιου μοντέλου στην αγορά, κάτι το οποίο έχει ήδη υποσχεθεί η AMD.

Με τις τιμές τους να βρίσκονται σε αρκετά ΟΚ επίπεδα, μένει να δούμε σε τι κατάσταση θα κινηθούν τιμολογιακά και οι πρώτες μητρικές, ενώ υπενθυμίζεται ότι οι Ryzen 7000 θα βρίσκονται στα χέρια μας στις 27 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα