Φήμη: Η Qualcomm ετοιμάζει (επιτέλους) το αντίπαλο δέος των Apple M SoC

Η Qualcomm εργάζεται εδώ και αρκετό καιρό πάνω στα Snapdragon SoCs (System on Chip), με τεράστια επιτυχία στο χώρο των κινητών τηλεφώνων.

Ωστόσο, οι επεξεργαστές αυτοί δεν φαίνεται να προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αγορά των laptops, εκεί όπου υπάρχει ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Qualcomm, η Apple.

Αυτή τη στιγμή, πέρα από την κλασική x86 πλατφόρμα που βλέπουμε να κυριαρχεί σε desktop και laptop, οι μόνες εναπομείνασες εναλλακτικές λύσεις με υψηλές επιδόσεις είναι οι επεξεργαστές M, που βρίσκονται όμως μόνο στα συστήματα της Apple.

Το 2021 η Qualcomm αγόρασε την ομάδα Nuvia που ανέπτυσσε ένα αποδοτικό και υψηλής απόδοσης IP για φορητούς υπολογιστές, παρόμοιο με τους επεξεργαστές M1 και M2 της Apple. Σύμφωνα με διαρροή προερχόμενη από το Twitter, έχουμε κάποιες πιθανές πληροφορίες σχετικά με το επερχόμενο SoC της Qualcomm το οποίο ίσως χτυπήσει την Apple στο ευαίσθητο σημείο της.

Πρόκειται για τους επεξεργαστές Hamoa της Qualcomm αποτελούν μέρος της πλατφόρμας Snapdragon 8xc Gen 4 – από την ελαφρώς αποτυχημένη προσπάθεια της Qualcomm να μπει στην αγορά των laptop – και διαθέτουν έως και οκτώ πυρήνες (performance) υψηλής απόδοσης και τέσσερις πυρήνες (efficiency) χαμηλής κατανάλωσης, όλοι βασισμένοι στο IP της Nuvia.

Λέγεται ότι οι πυρήνες P θα τρέχουν στα 3,4 GHz, ενώ οι πυρήνες E στα 2,5 GHz. Το SoC χωρίζει τους πυρήνες της CPU σε μπλοκ, καθένα από τα οποία είναι μια ομάδα τεσσάρων πυρήνων με 12 MB κοινής κρυφής μνήμης L2.

Υπάρχει επίσης και κρυφή μνήμη L3 μεγέθους 8 MB – πρέπει να διευκρινιστεί αν είναι ανά μπλοκ πυρήνων ή για ολόκληρο το SoC. Το τσιπ χρησιμοποιεί 12 MB κρυφή μνήμη σε επίπεδο συστήματος, με 4 MB μνήμης για εργασίες που σχετίζονται με τα γραφικά και τις οποίες χειρίζεται η iGPU. Η iGPU του συγκεκριμένου μοντέλου θα είναι η Adreno 740, με υποστήριξη όλων των σύγχρονων API.

Οι λύσεις αποκλειστικών γραφικών θα υποστηρίζονται από όλα τα κορυφαίες μοντέλα, οι οποίες επιτρέπουν 8x lanes PCIe 4.0 lanes να κατευθύνονται προς την dGPU, μαζί με επιπλέον 4x PCIe 4.0 lanes για NVMe SSD, οπότε η σύνθεση ενός ισχυρού συστήματος είναι δυνατή και μένει να δούμε τι επεξεργαστικές επιδόσεις θα έχει.

Για τη μνήμη RAM, το SoC θα χρησιμοποιεί, σύμφωνα με τη διαρροή, έως και 64 GB μνήμης LPDDR5X οκτώ καναλιών με ταχύτητες έως 4,2 GHz. Οι δυνατότητες πολυμέσων του τσιπ είναι δομημένες ώστε να υποστηρίζουν αποκωδικοποίηση έως 4K120FPS αλλά και κωδικοποίηση βίντεο έως 4K60 με το AV1 CODEC.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα