Η πτωτική πορεία των επεξεργαστών x86, ενός από τα πιο βασικά στοιχεία των σύγχρονων υπολογιστών, σημείωσε πρόσφατα τη μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων των τελευταίων 30 ετών, σύμφωνα με αναφορές.
Αυτή η σημαντική μείωση έχει προκαλέσει ανησυχίες στους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι προσπαθούν να προσεγγίσουν τις αιτίες που κρύβονται πίσω από αυτή την ύφεση και τι σημαίνει για το μέλλον της τεχνολογίας. Η ύφεση που παρατηρείται επηρεάζει πλέον και τις AMD – Intel, οι οποίες στέκονται σε τεντωμένο σχοινί.
Μετά την άνθηση ακολουθεί η ύφεση
Το τέταρτο τρίμηνο του 2022, η ποσότητα των x86 CPUs που διατέθηκαν παγκοσμίως μειώθηκε κατά 34% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2022, η μείωση ήταν 19%. Και στις δύο περιπτώσεις, πρόκειται για την πιο απότομη πτώση των πωλήσεων τα τελευταία 30 χρόνια, από την αρχή των αρχείων της Mercury Research, όπως σημειώνουν πηγές.
Ο λόγος που αναφέρεται είναι η επίμονα αδύναμη ζήτηση για υπολογιστές, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε υψηλά αποθέματα στους προμηθευτές και τα καταστήματα λιανικής. Υπάρχει απλά μικρή ανάγκη να παραγγείλουν νέους επεξεργαστές από την AMD και την Intel. Ο λόγος είναι από τη μία πλευρά η εξομάλυνση της αγοράς μετά από μια πραγματική έκρηξη των PC σε περιόδους πανδημίας και από την άλλη η οικονομική ύφεση και τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού.
Η AMD έχει το πάνω χέρι μέχρι στιγμής
Η AMD και η Intel μοιράζονται την αγορά των επεξεργαστών x86. Αυτές είναι δύσκολες εποχές και για τις δύο εταιρίες, αλλά παρά τη μείωση των πωλήσεων των επεξεργαστών Ryzen για PC στο μισό, η AMD κατάφερε να αποτρέψει την καταστροφή στα τελευταία τριμηνιαία στοιχεία χάρη στους επεξεργαστές Epyc για servers και το νέο κλάδο με τις αγορασμένες ενσωματωμένες λύσεις από την Xilinx.
Στην Intel, όχι μόνο το τμήμα PC κατρακύλησε, αλλά και οι επεξεργαστές Xeon για servers σημείωσαν πολύ χαμηλές πωλήσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα τρίτο – μειωμένες πωλήσεις και απώλειες εκατομμυρίων αντί για τα συνήθη κέρδη δισεκατομμυρίων.
Το γεγονός ότι η AMD μπόρεσε μέχρι στιγμής να αντέξει καλύτερα στους καιρούς της κρίσης των PC φαίνεται πλέον και στα μερίδια αγοράς. Όπως αναφέρει το Reuters, η Mercury Research διαπίστωσε ότι η AMD είχε μερίδιο αγοράς 31,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Ένα χρόνο πριν ήταν 28,5%. Αντίθετα, το μερίδιο της Intel έπεσε στο 68,7%.
ARM CPUs για υπολογιστές
Επίσης, υπάρχουν στοιχεία και για το ποσοστό των επεξεργαστών με αρχιτεκτονική Arm σε PC, όπως αυτοί που βρίσκονται στα Mac και τα MacBooks της Apple. Σύμφωνα με αυτά, οι ARM έχουν πλέον μερίδιο 13,3%, δηλαδή 3 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2022, όταν ακόμη ήταν 14,6%, υποχώρησε κάπως, αλλά αυτό δείχνει την “εναλλακτική” εικόνα που μπορεί να επικρατήσει στο χώρο.
Η υποχώρηση των πωλήσεων στους επεξεργαστές x86 αποτελεί μείζον ζήτημα για τους δύο μεγαλύτερους παίκτες – AMD και Intel, με σημαντικές επιπτώσεις τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές.
Για να αντιμετωπιστεί αυτή η πτώση, είναι απαραίτητο να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές, να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη, να βελτιώσουμε την ενεργειακή απόδοση και την ευελιξία και να υποστηρίξουμε εναλλακτικές αρχιτεκτονικές. Με αυτές τις προσπάθειες, μπορούμε να συμβάλουμε στη διασφάλιση της συνεχιζόμενης ανάπτυξης και επιτυχίας της τεχνολογικής βιομηχανίας.