Όλοι μιλούν πλέον για την ASUS!

Το θέμα των καμένων Ryzen 7000X3D έχει πάρει μια ιδιαίτερη τροπή, αφού μετά την κριτική που δέχτηκε η AMD για τα προβλήματα – η ASUS φαίνεται πως βρίσκεται στην επικαιρότητα – για ελαφρώς διαφορετικό λόγο.

Όλα ξεκίνησαν από κάποια περιστατικά καμένων AMD Ryzen 7000X3D οι οποίοι βρίσκονταν εγκατεστημένοι σε συγκεκριμένες μητρικές της αγοράς. Η οδηγία που δινόταν – και συνεχίζει να δίνεται στους χρήστες – είναι η μείωση συγκεκριμένων voltages για να αποφευχθεί μόνιμη ζημιά στο CPU μας.

Το πρόβλημα

Το πρόβλημα σύμφωνα με δοκιμές και αναλύσεις από αρκετά μέσα, εντοπίζεται στο SoC voltage, που παραδοσιακά αφορά το ρεύμα του memory controller. Τιμές πάνω από 1.35V στους X3D (και όχι μόνο) μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη ζημιά του επεξεργαστή.

Στο βίντεο μας σχετικά με τους απλούς Ryzen 7000, αναφέραμε ότι μια από τις σημαντικότερες διαφορές των X3D, είναι και η διαφορετική ανοχή που έχουν στο ρεύμα – ενώ αντίστοιχα προβλήματα είδαμε και στην αρχική κυκλοφορία των DDR4, πίσω στο μακρινό 2014 και με την μεγάλη πλατφόρμα του X99. Η ίδια πλατφόρμα, είχε τότε προβλήματα με την κορυφαία X99 μητρική της ASUS. Αντίστοιχα προβλήματα είχε και η Gigabyte το 2017, όταν πρωτο-κυκλοφόρησε το X299.

Αυτό δε σημαίνει ότι για όλα αυτά φταίνε οι DDR5, ωστόσο δεν γνωρίζουμε κατά πόσο αυτό επηρέασε την κατάσταση σε αυτή τη γενιά των CPU. Οι πληροφορίες έφτασαν μέχρι και την AMD η οποία αναγνώρισε το πρόβλημα από τη δική της πλευρά και προώθησε νέο AGESA σε όλους τους κατασκευαστές μητρικών πριν από μερικές εβδομάδες.

Το disclaimer

Ωστόσο η νεότερη προσθήκη δεν ήρθε απροβλημάτιστα και κάποια BIOS βρίσκονταν σε beta μορφή – όπως και της ASUS. Το νεότερο update της βρέθηκε στις σελίδες των μητρικών της με ένα έντονο disclaimer που ανέφερε ότι το φλασάρισμα beta BIOS μπορεί να ακυρώσει την εγγύηση της μητρικής.

Το BIOS μειώνει την μέγιστη τάση που δίνεται στο SoC voltage στα 1.3V, και κάποιοι χρήστες του Reddit φαίνεται πως βλέπουν ήδη βελτίωση – ενώ άλλοι αναφέρουν ότι τα προβλήματα υπέρτασης υπάρχουν και σε μητρικές της Gigabyte – πράγμα ανεπιβεβαίωτο ακόμα. Μετά από το backlash πολλών reviewers (Jayztwocents, GamersNexus), η ASUS άλλαξε την περιγραφή σε εκείνα τα BIOS των 600 Series μητρικών, κάτι που εντόπισαν γρήγορα χρήστες στο Reddit.

Ως εκ τούτου η ASUS εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το γεγονός, απαντώντας στην αντι-καταναλωτική πολιτική της:

2023/05/15 – We want to address the concerns that have been raised by our users about whether recent BIOS updates will impact the warranty of ASUS AM5 motherboards. We would like to reassure our customers that both beta and fully validated BIOS updates for ASUS AM5 motherboards are covered by the original manufacturer’s warranty. We would also like to confirm the following points:

The ASUS AM5 motherboard warranty also covers all AMD EXPO, Intel XMP, and DOCP memory configurations. All recent BIOS updates follow the latest AMD voltage guidelines for AMD Ryzen™ 7000 series processors. Furthermore, we would like to reiterate our commitment to supporting the AMD AM5 platform and our customers. For any further inquiries about your ASUS AM5 motherboard, please contact our customer service for support. Thank you for choosing ASUS.

Παρακάτω, ακολουθεί το beta BIOS της ίδιας μητρικής με αλλαγμένη την περιγραφή του:

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα