X670 vs B650 vs A620 vs X570 vs B550 AMD Chipsets

Συγκρίνουμε τα specs και τις δυνατότητες της κάθε πλατφόρμας, για να σε βοηθήσουμε να κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή για το σύστημά σου.

Βρισκόμαστε σε μια περίεργη, αλλά ενδιαφέρουσα στιγμή όσον αφορά τις διαθέσιμες πλατφόρμες από την AMD.

Από το 2017, με την έλευση των πρώτων επεξεργαστών Ryzen (1000), μέχρι και σήμερα, το AM4 socket ήταν αυτό που οδηγούσε κάθε νέα γενιά επεξεργαστών της AMD.

Από το τέλος του 2022, όταν και η AMD έφερε στα καταστήματα τους Ryzen 7000, η εταιρία εισήγαγε μια ολοκαίνουργια πλατφόρμα παρέα με τις μητρικές X670(E), B650(E), ενώ στο μέλλον περιμένουμε και πιο προσιτά ίσως μοντέλα, όπως τις A620.

Αυτή η νέα πλατφόρμα έφερε μαζί της και το ολόφρεσκο AM5 socket, όμως η συνολική αποδοχή της από την αγορά ήταν αργή, χωρίς ιδιαίτερες πωλήσεις, κυρίως λόγω των τιμών τους.

Αυτή τη στιγμή όμως μπορούμε να αγοράσουμε κάποιον προηγούμενης γενιάς επεξεργαστή (Ryzen 5000) καθώς και μνήμες και μητρική με χαμηλότερη τιμή, πράγμα που μας κάνει να αναρωτιόμαστε για το εάν αξίζει κάποιος να επενδύσει στη νεότερη πλατφόρμα – ή με τα features που έχει η παλιά – να μείνει εκεί και να αναβαθμίσει μερικά κομμάτια του hardware του.

Γι’ αυτόν τον λόγο φτιάξαμε αυτό το μικρό συγκριτικό, για να δούμε όλες τις λεπτομέρειες που αξίζει να έχεις, σε ένα ευπαρουσίαστο άρθρο, χωρίς πολλές περιττές πληροφορίες.

Σύγκριση: X570 vs B550 vs A520 Chipsets

Το X570 είναι ακόμα και σήμερα ένα chipset με πολλά χαρακτηριστικά, όμως δεν μπορεί να πάρει και την τελευταία γενιά επεξεργαστών της AMD, Ryzen 7000. Και αυτό γιατί βασίζεται στο AM4 socket της εταιρίας και όχι το AM5 που υπάρχει στις 600 Series μητρικές, ενώ δεν υποστηρίζει DDR5 μνήμες RAM.

Αν και για μερικούς θεωρείται περιορισμός, το B550 εφοδιάζεται και αυτό με PCIe Gen 4 συνδεσιμότητα αλλά σε λιγότερες υποδοχές όπως την πρώτη PCI Express ή την πρώτη M.2.

Σε αντίθεση με το πιο ισχυρό X570 που έχει μόνο PCIe Gen 4, οι περισσότερες θύρες και γραμμές του B550 είναι PCIe Gen 3, οπότε οι γρήγοροι SSD θα πρέπει να μπουν στις ‘γρήγορες θύρες’ της μητρικής για μέγιστες επιδόσεις. Και εδώ έχουμε απουσία του PCIe Gen 5.

Οι USB σε πολλές περιπτώσεις είναι άφθονες. Κλασικά το X570 λαμβάνει τις περισσότερες USB, ενώ έρχεται και με USB 3.2 Gen 2 έναντι Gen 1 που έχουν πολλές μητρικές με τα B550 ή και το μικρότερο A520. Θυμηθείτε ότι USB 3.2 Gen 1 είναι ίσο με το παλιό καλό USB 3.

Από πλευράς SATA, όλες έρχονται με SATA 6Gbps και διαφέρουν στον αριθμό των υποδοχών. Όλες τους έρχονται με κάποια υποστήριξη RAID 0, 1, 10.

Το overclocking υπάρχει τόσο στις X570 όσο και στις B550, όμως πολλά στοιχεία του λείπουν από τις A520. Η ενεργοποίηση του XFR 2 (eXtended Frequency Range) και του PBO (Precision Boost Overdrive) υπάρχει όμως σε όλες τις μητρικές, ωστόσο περιορίζεται από το κύκλωμα τροφοδοσίας της κάθε μητρικής και μόνο στα B550 και X570 υπάρχουν περισσότερες επιλογές για περαιτέρω αύξηση των επιδόσεων.

Σύγκριση: X670 vs B650 vs A620 Chipsets

Το X670 σηματοδοτεί και την έλευση ενός νέου socket, ειδικά σχεδιασμένο για τους Ryzen 7000 της AMD. Αυτό σημαίνει ότι συμβατότητα με τους προηγούμενους επεξεργαστές της εταιρίας δεν υπάρχει.

Μαζί με τις ‘απλές’ X670, η AMD λανσάρει και τις X670E με πιο πλούσια συνδεσιμότητα PCIe Gen 5 σε όλες τις υποδοχές καθώς και ‘extreme overclocking’, πράγμα που ενδεχομένως αναφέρεται στο κύκλωμα τροφοδοσίας, και ίσως σε κάποιες επιπλέον ρυθμίσεις στο BIOS και αποτελούν μια αχρείαστη αναβάθμιση για τους πιο πολλούς enthusiasts εκεί έξω.

Παράλληλα, απαιτείται και η αγορά μνημών, αφού η νέα πλατφόρμα υποστηρίζει μόνο DDR5 και όχι συνδυασμό DDR4 και DDR5 όπως γίνεται στην πλευρά της Intel. Πρακτικά δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε το γρήγορο kit από την παλιά μας μητρική και θα πρέπει να αγοράσουμε νέο.

Με τα 600 series chipsets η AMD προσφέρει ακόμα ταχύτερη συνδεσιμότητα με διαύλους PCIe Gen 5 αλλά και USB 3.2 Gen 2×2, αφήνοντας στο παρελθόν τα παλαιότερα πρότυπα.

Την ίδια στιγμή η πλούσια συνδεσιμότητα μέσω WiFi και Bluetooth υπάρχει, ενώ από πλευράς SATA συναντάμε τον ίδιο αριθμό με το X570, μιας και δεν υπάρχει πλέον λόγος για περισσότερες τέτοιες συνδέσεις.

Το μικρότερο B650 έχει περιορισμούς κατά περιπτώσεις, και η AMD αναφέρει ότι θα υπάρξουν και εδώ δύο εκδόσεις μητρικών, B650 και B650E, με το δεύτερο να φέρει μόνο PCIe Gen 5 συνδεσιμότητα.

Όσον αφορά το PCIe Gen 5, πολλές μητρικές δε θα το υποστηρίζουν για να διατηρήσουν το κόστος χαμηλά, όμως διατηρούν τις περισσότερες overclocking δυνατότητες των πιο ‘ισχυρών’ chipsets όπως του X670.

Overclocking και tweaking, όπως και PCIe Gen 5 θα λείπει από το ακόμα πιο προσιτό A620, το οποίο ακόμα και τώρα δεν έχει ανακοινωθεί.

X570 vs X670: Συγκρίνοντας τα κορυφαία chipsets από κάθε γενιά

Εάν βγάλουμε από τη μέση το γεγονός ότι το X570 τρέχει στο AM4 και με DDR4 μνήμες, ενώ το X670 εφοδιάζεται με το AM5 socket και απαιτεί DDR5 μνήμες, μένει να συγκρίνουμε την υπόλοιπη πλατφόρμα.

Ο δίαυλος PCIe Gen 5 των X670 υπόσχεται υψηλότερες ταχύτητες, όμως για την ώρα περιμένουμε μόνο SSDs βασισμένους σε αυτό το πρότυπο, με θεωρητικό μέγιστο τα 12GB/s (PCIe Gen 5 x4). Υπάρχουν αρκετοί εκεί έξω που θεωρούν ότι οι Gen 4 SSDs έχουν αρκετά υψηλές επιδόσεις για καθημερινές εργασίες, αλλά και για ένα ισχυρό σύστημα.

Και με τις επιδόσεις να οριοθετούνται από τους επεξεργαστές και τις νεότερες μνήμες τύπου DDR5, το X570 παρέα με τον εξαιρετικό ακόμα και το 2023 Ryzen 7 5800X3D, είναι μια καλή επιλογή εάν θέλετε να γλιτώσετε μερικά χρήματα.

Αντίστοιχα, η επιλογή ενός Ryzen 5 7600X μπορεί να φαντάζει καλή, εάν είστε στα πρόθυρα αναβάθμισης της πλατφόρμας σας από έναν 2700X ή 3700X/3900X (όχι κάποιον Ryzen 5000 φερ’ ειπείν).

Αυτό δε σημαίνει ότι εάν προέρχεστε από την πλευρά της Intel (9η γενιά Core για παράδειγμα), η αναβάθμιση δε θα είχε ενδιαφέρον, αφού ο 7600X δείχνει ένας δυνατός επεξεργαστής, πόσο μάλλον εάν κάνουμε το step-up σε κάποιον 7000X3D.

Η τιμολόγηση των δύο πλατφορμών έχει επίσης ενδιαφέρον. Οι X570 βρίσκονται με περίπου 220-300+€. Για μια αντίστοιχη X670 θα ξεκινήσουμε από τα 300+€ και μπορεί να ξεπεράσουμε τα 400€ εύκολα.

Επίλογος και Λέξεις Κλειδιά

  • PCIe lanes: Με τον δίαυλο PCI Express είναι συνδεδεμένες οι υποδοχές της κάρτας γραφικών και κάποιων M.2, με εξαίρεση όσων M.2 είναι δρομολογημένες από τις SATA του chipset. Οι διαθέσιμες γραμμές PCI Express που τρέχουν από τον επεξεργαστή ή το chipset. Η μητρική διαθέτει και αυτή τις δικές της γραμμές, αλλά θα πρέπει να εξετάσουμε την κάθε μητρική για να δούμε πως τις δρομολογεί και να δούμε εάν οι M.2 ή η GPU μας ενδεχομένως θα περιορίζονται σε επιδόσεις.
  • CPU Cache: Μικρή μνήμη κοντά στους πυρήνες του επεξεργαστή, που διατηρεί συχνά χρησιμοποιούμενα δεδομένα για άμεση και πιο γρήγορη πρόσβαση. Όσο μεγαλύτερη τόσο το καλύτερο, συνήθως, οπότε οι εταιρίες φροντίζουν να προσθέτουν μπόλικη cache για βελτιωμένες επιδόσεις σε περιεχόμενο όπως games, και επαγγελματικές εφαρμογές.
  • TDP (Thermal Design Power): Με απλά λόγια, αναφέρεται στην ποσότητα θερμότητας (σε Watt) που εκλύεται από ένα εξάρτημα όταν λειτουργεί σε πλήρες φορτίο. Στους υπολογιστές, το TDP αφορά συνήθως τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών, καθώς αυτά είναι τα εξαρτήματα που καταναλώνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας στο εσωτερικό του υπολογιστή. Οι εταιρίες συνήθως μετρούν το TDP στο base clock των προϊόντων τους.
  • AMD CPU to PCH connection: Είναι η σύνδεση του CPU με το chipset (PCH). Για χρόνια η Intel το ονομάζει DMI. Η σύνδεση του PCH με το CPU γίνεται για να υπάρχει άμεση επικοινωνία με τους υπόλοιπους controllers που βρίσκονται στο chipset, όπως τις επιπλέον PCI Express υποδοχές της μητρικής (είτε PCIe slot είτε M.2), των USB, που μπορεί να υπάρχουν σαν headers στη μητρική ή στο πίσω I/O panel, και των SATA 6Gbps στις οποίες συνδέουμε σκληρούς δίσκους.
  • Memory Channel (RAM): Το κανάλι μνήμης είναι ουσιαστικά μια οδός επικοινωνίας μεταξύ του επεξεργαστή και των μνημών. Οι σύγχρονοι επεξεργαστές έχουν δύο κανάλια μνήμης, ενώ οι Ryzen 7000 – όπως και αρκετοί HEDT τόσο από την AMD όσο και από την Intel – διαθέτουν υποστήριξη quad channel. Αυτό σημαίνει ότι ο επεξεργαστής μπορεί να μιλάει ταυτόχρονα με δύο ή και τέσσερις μνήμες, αυξάνοντας το bandwidth και θεωρητικά τις επιδόσεις σε συγκεκριμένες εφαρμογές. Να σημειώσουμε ότι στην mainstream αγορά, οι Ryzen 7000 έρχονται με quad channel ελεγκτή μνημών με εύρος 128-bit, έναντι των 64-bit που βρίσκουμε συνήθως στις καταναλωτικές σειρές επεξεργαστών.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα