Ο πόλεμος των GPU: Nvidia vs AMD στην midrange αγορά

Μπορούμε να πούμε με σιγουριά, ότι πλέον υπάρχουν αρκετές κάρτες στην αγορά, ιδίως μετά από φαινόμενα όπως το crypto mining και τις ελλείψεις που προκλήθηκαν από τον κορονοιό – είτε πλασματικές είτε πραγματικές.

Με την Intel να βρίσκεται στη γωνία με τις φθηνές, και ομολογουμένως, καλές κάρτες της, το δίδυμο AMD και Nvidia παίζει τη δική του μπάλα. Μετά τις RTX 4060 (Ti), ήρθε η AMD για να λανσάρει τις RDNA 3-based RX 7600 – και ο πόλεμος καλά κρατεί.

Εδώ παρατηρούμε και μια σημαντική διαφορά.

Η Nvidia αποκάλυψε από νωρίς τα χαρτιά της και κυκλοφόρησε την RTX 4060 Ti πριν από τις non-Ti εκδόσεις. Η 4060 Ti βρίσκεται πιο κοντά σε επιδόσεις με το υπόλοιπο lineup της σειράς RTX 40, ενώ η AMD δημιουργεί με την RX 7600 ένα κενό μεταξύ αυτής και της 7900 XT, 7900 XTX που βρίσκεται ήδη στην αγορά.

Η διαφοροποίηση αυτή σημαίνει ότι οι gamers με πολύ σφικτό budget έχουν στ’ αλήθεια μια και μοναδική επιλογή όταν αγοράζουν κάρτα γραφικών για το PC τους.

Η αγορά περιλαμβάνει πλέον μερικές επιλογές στην κλίμακα τιμών μέχρι και τα 400 ευρώ – και σύντομα η RX 6700 XT θα κοστίζει τόσο. Οι gamers που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το ray tracing και τις AI δυνατότητες της GPU – πχ, ενδιαφέρονται για το παραδοσιακό rasterized rendering – έχουν μπόλικες επιλογές.

Πέρα από την 6700 XT, η Intel έρχεται δεύτερη με προτάσεις όπως την εξαιρετική για την τιμή της, Arc A750, η οποία να σημειωθεί ότι έρχεται πλέον με τιμή περί τα 260-280€ στην Ευρώπη. Φήμες λένε μάλιστα, ότι με τις πρόσφατες κυκλοφορίες από AMD και Nvidia, η Intel θα ρίξει τις τιμές των Arc A750 μέχρι και τα 200 δολάρια, και αυτό ίσως μεταφραστεί σε κάτι λίγο περισσότερο από 200€.

Η Arc A750 είναι ένα μικρό διαμάντι για όσους δε θέλουν να χαλάσουν πολλά χρήματα, αλλά έρχεται με μερικούς περιορισμούς.

Αυτή η GPU όμως δεν είναι ό,τι καλύτερο για όλους μιας και παρουσιάζει περίεργη συμπεριφορά σε μερικούς τίτλους, ιδίως σε όσους βασίζονται σε απαρχαιωμένα για σήμερα APIs όπως το DirectX 9 – αλλά η Intel έχει βελτιωθεί αισθητά σε αυτόν τον τομέα.

Σύμφωνα με πληθώρα reviews online, η RX 7600 δείχνει να είναι η καλύτερη επιλογή, εφάμιλλη με την RX 6600 XT – αν και εξακολουθεί να είναι ακριβή, ενώ από πλευράς καινούργιων χαρακτηριστικών δε φέρνει κάτι συνταρακτικά καινούργιο.

Επίσης, η AMD έριξε την προτεινόμενη τιμή της κατά 50 δολάρια λίγο πριν τα reviews, ανταποκρινόμενη στην κυκλοφορία της 4060 Ti.

Ας μη ξεχνάμε ότι σε όλο αυτό, η Nvidia θα φέρει τον Ιούλιο και την non-Ti εκδοχή της RTX 4060, και περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί στην midrange αγορά.

Οπότε που οδηγούμαστε;

Η αγορά δείχνει ότι οδηγούμαστε σε ολοένα και μεγαλύτερες τιμές σε σχεδόν όλα τα μοντέλα. Να θυμίσω ότι το “τιμολογιακό πείραμα των Titan”, δείχνει να πετυχαίνει και η Nvidia πουλάει GPUs όπως την RTX 4090 με υπερβολικά υψηλές τιμές με την αγορά να μην “παραπονιέται” αρκετά.

Το μόνο καλό είναι πως αντίστοιχα ακριβές κάρτες από την mainstream αγορά, όπως οι RTX 3060 για παράδειγμα, φαίνεται πως επιστρέφουν σε πιο λογικά επίπεδα, αλλά όχι στις “παλιές καλές τιμές” του παρελθόντος.

Το γεγονός ότι μια κάρτα γραφικών για 1080p gaming σε υψηλές ρυθμίσεις κοστίζει πλέον 300+ Ευρώ, σε κάνει να αναρωτιέσαι που πηγαίνει αυτή η αγορά. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει μονάχα στο πεδίο των υπολογιστών, αλλά βλέπουμε πολλές αγορές να ακολουθούν αντίστοιχη γραμμή πλεύσης.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα