Intel Lunar Lake CPU: Efficiency, efficiency, efficiency, το Q3!

Η Intel παρουσιάζει τους Lunar Lake για laptops με ενσωματωμένη μνήμη και τριπλάσια επεξεργαστική ισχύ AI, γιατί είναι trendy!

Με έμφαση στο efficiency και το AI, η Intel κάνει αρκετές αλλαγές στο εσωτερικό των νέων Lunar Lake και η σειρά αναμένεται να κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο σε πολλά φορητά συστήματα. Οι επεξεργαστές θα έρχονται υπό την ονομασία Core Ultra 200V.

Μετά την είσοδο των Meteor Lake που μας έδωσαν τη νέα ονοματολογία της Intel, Core Ultra, η εταιρία προχωράει ένα βήμα παραπέρα με τους Lunar Lake. Η αγορά των x86 ‘βλέπει’ την απειλή των ARM-based συστημάτων και βλέποντας το πόσο αποδοτικοί είναι οι επεξεργαστές της Qualcomm και της Apple, είναι απολύτως λογικό να θέλει να αποκτήσει ένα ‘μαξιλαράκι’.

Τι νέο φέρνουν οι Intel Lunar Lake;

Κοντολογίς, οι νέοι Lunar Lake φέρνουν τα παρακάτω, τα οποία θα τα αναλύσουμε.

  • Αύξηση επιδόσεων CPU έως και 14% σε σύγκριση με τους Meteor Lake με τον ίδιο χρονισμό.
  • Βελτιωμένη απόδοση γραφικών κατά 50% χάρη στα ενσωματωμένα γραφικά Xe2.
  • Αυξημένη διάρκεια ζωής μπαταρίας έως και 60% χάρη σε μια σειρά από βελτιώσεις σχεδιασμού.
  • Τριπλασιασμός της επεξεργαστικής ισχύος AI χάρη στον ενισχυμένο επεξεργαστή νευρωνικών δικτύων (NPU).

Ο Rob Hallock, technical marketer στην Intel αναφέρει σχετικά: “Είναι το x86 όπως δεν το έχετε ξαναδεί”, επιβεβαιώνοντας πως η Intel έχει αλλάξει σχεδόν κάθε πιθανή σπιθαμή των chip και σίγουρα πολλά χαρακτηριστικά θα βρουν το δρόμο τους προς το desktop.

Η Intel σταματάει το HyperThreading

Η Intel εγκατέλειψε την τεχνολογία HyperThreading καθώς θεωρεί ότι οι νέοι E-cores Skymont είναι αρκετά ισχυροί και αποδοτικοί ώστε να μην είναι απαραίτητη. Οι επεξεργαστές Lunar Lake διαθέτουν 4 πυρήνες υψηλής απόδοσης (Lion Cove) και 4 πυρήνες χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας (Skymont).

Το HyperThreading αποτελούσε ένα σημαντικό στοιχείο των επεξεργαστών της Intel και ο λόγος που αφαιρείται από τα τωρινά chips είναι σαν ένα νόμισμα με δύο όψεις.

Ο ένας αφορά την κατανάλωση των chip, αφού για να ενσωματωθεί το HyperThreading απαιτούνται επιπλέον μονάδες οι οποίες καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια. Οι φορητές συσκευές που προορίζονται οι Lunar Lake νοιάζονται για τη μεγαλύτερη αυτονομία της μπαταρίας. Ο ακόμα σημαντικότερος λόγος για πολλούς είναι τα θέματα ασφαλείας που είχε η τεχνολογία των 20+ χρόνων και το HyperThreading είχε ‘νερφαριστεί’ πριν μερικά χρόνια για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Το παράδειγμα του Microsoft Teams και οι βελτιώσεις των Lunar Lake

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Lunar Lake δεν έχουν πλέον ούτε τους low power E-cores των Meteor Lake και η Intel μας δείχνει ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα με το εργαλείο Microsoft Teams.

Η εφαρμογή μεταπηδούσε συχνά μεταξύ των τριών core clusters αυξάνοντας την κατανάλωση ενέργειας αφού η εφαρμογή θα έπρεπε να ‘κουβαλάει’ κάποια δεδομένα μεταξύ των cache, ίσως μια από τις πιο απαιτητικές εργασίες στο εσωτερικό ενός σύγχρονου επεξεργαστή.

Με τον νέο thread director, τα Windows θα μπορούν να καταλάβουν καλύτερη τη φύση του workload Και έτσι πλέον το Teams μένει στους Efficiency cores βελτιώνοντας την αυτονομία κατά 35% χωρίς να δίνονται περισσότερες πληροφορίες.

RAM τέλος!

Η πιο σημαντική αλλαγή είναι ότι τα laptops Lunar Lake δεν θα διαθέτουν ξεχωριστές μονάδες μνήμης RAM ούτε θα υποστηρίζουν επέκταση μέσω SO-DIMM.

Οι Intel Lunar Lake θα ενσωματώνουν μνήμες τύπου LPDDR5X χωρητικότητας 16 ή 32GB επάνω στο package, χωρίς δυνατότητα προσθήκης επιπλέον μνήμης. Σύμφωνα με την Intel, αυτή η αλλαγή μειώνει την κατανάλωση ενέργειας κατά τη μεταφορά δεδομένων κατά περίπου 40%.

Xe 2: 1.5 φορές ταχύτερα γραφικά

Όσον αφορά τα γραφικά, η Intel δηλώνει ότι η GPU Xe2 προσφέρει 1,5 φορές την απόδοση γραφικών του Meteor Lake στο μετροπρόγραμμα 3DMark Time Spy. Διαθέτει τον ίδιο αριθμό πυρήνων (8) και άλλες λειτουργικές μονάδες, αλλά με διάφορες βελτιώσεις στην απόδοση και την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Η Xe2 GPU υπόσχεται αύξηση άνω του 80% στις gaming επιδόσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά, ενώ στο δεύτερο chart παρακάτω, βλέπουμε την Intel να δανείζεται κάποια από τα χαρακτηριστικά που έχουμε γνωρίσει στα charts της Nvidia.

Η Intel παρουσιάζει τον επαναστατικό επεξεργαστή Lunar Lake για laptops με ενσωματωμένη μνήμη και τριπλάσια επεξεργαστική ισχύ AI, γιατί είναι trendy!

Περισσότερα στο επίσημο fact sheet της Intel.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα