Η Seagate στο δρόμο για δίσκους 50TB

Η εξάπλωση του φθηνού αποθηκευτικού χώρου με τη μορφή των SSD έχει σίγουρα καταστήσει τους μηχανικούς δίσκους μια παρωχημένη για το σήμερα. Αλλά είναι έτσι τα πράγματα;

Αλλά όταν χρειάζεται να αποθηκεύσουμε άφθονα δεδομένα σε έναν μικρό σχετικά χώρο όπως μια μονάδα 2.5 ή 3.5 ιντσών, η λύση των μηχανικών δίσκων παραμένει ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων.

Η Seagate μόλις άρχισε να αποστέλλει τους πρώτους δίσκους HAMR με χωρητικότητα 32TB και με τις ανανεωμένες τεχνικές της, υπάρχει η δυνατότητα αύξησης της χωρητικότητας στα 50TB.

Τι είναι το HAMR; Σημαίνει Heat-Assisted Magnetic Recording (μαγνητική εγγραφή με υποβοήθηση θερμότητας). Ουσιαστικά, υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους αυξάνουμε τη χωρητικότητα ενός σκληρού δίσκου: είτε προσθέτοντας περισσότερες πλάκες (platters) -τους μαγνητικούς δίσκους στο εσωτερικό του δίσκου – είτε αυξάνοντας την πυκνότητά τους.

Η Seagate διαθέτει σήμερα σκληρούς δίσκους με 10 platters εδώ και αρκετό καιρό, οπότε το μόνο που μένει είναι να αυξηθεί η πυκνότητα των bit.

Το πρόβλημα είναι ότι, όταν αυξάνεται η πυκνότητα, δημιουργούνται άλλα ζητήματα. Το βασικότερο, η μαγνητική κατάσταση των bits αρχίζει να επηρεάζει τα bits γύρω από αυτά, ιδίως όταν η περιοχή ζεσταίνεται. Η Seagate φαίνεται πως το έλυσε αυτό με την τοποθέτηση ενός υλικού που παραμένει σταθερό ακόμα και σε υψηλότερες θερμοκρασίες και έτσι περιμένουμε δίσκους μεγαλύτερης πυκνότητας να έρθουν το προσκήνιο αρκετά σύντομα.

Η εταιρία, με τον Dave Mosley στο τιμόνι ως CEO, αναφέρει ότι θα δούμε αυξημένη παραγωγή από τέτοιους δίσκους στις αρχές του επόμενου έτους, οπότε μέχρι τότε, υπομονή!

Πηγή.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα