Η Galax GeForce RTX 4090 ‘φτάνει’ το HDMI σε άλλο επίπεδο

Η νεότερη RTX 4090 της Galax έρχεται να λύσει ένα ιδιαίτερο, αλλά για κάποιους πολύ σημαντικό ζήτημα του μέγιστου μήκους των καλωδίων.

Τα καλώδια εικόνας στα σύγχρονα setups έρχονται σε συγκεκριμένα μεγέθη – και τις περισσότερες φορές δεν ξεπερνούν τα 2 με 3 μέτρα. Και γι’ αυτό υπάρχει λόγος.

Ψηφιακά σήματα όπως αυτά που περνούν μέσα από το HDMI ή το DisplayPort έχουν συγκεκριμένες ανοχές και το σήμα φθίνει εάν αυξήσουμε κατά πολύ το μήκος του καλωδίου με αντάπτορες ή περίεργες προεκτάσεις. Για gamers που έχουν τα συστήματά τους στο σαλόνι, ή όσους θέλουν να συνδέσουν τον υπολογιστή τους με την τηλεόραση, όμως τους χωρίζει αρκετή απόσταση.

Τη λύση σε αυτό έρχονται να δώσουν τα retimers και στα PCs βρίσκονται σε πολλές εκδοχές. Μερικοί ίσως τα γνωρίζετε από τα PCIe retimers που υπάρχουν επάνω στις μητρικές – κάτι μακρόστενα ICs μεταξύ των θυρών PCIe – και σκοπός τους να αναμεταδώσουν το σήμα χωρίς να προστεθούν παρεμβολές ή διάφορα άλλα ψηφιακά ‘σκουπίδια’.

Η Galax έβαλε σε μια RTX 4090 της ακριβώς αυτό, έναν Parade PS8419 HDMI retimer με πλήρη υποστήριξη HDMI 2.1 κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε κάρτα γραφικών της σειράς RTX 40, ενώ δε θυμόμαστε άλλη GPU γενικότερα που έφερε ένα τέτοιο chip onboard.

Αντίστοιχες τεχνικές διαθέτουν κάποια high end laptops αλλά και οι σύγχρονες κονσόλες παιχνιδιών.

Η GPU ονομάζεται Galax GeForce RTX 4090 20th Anniversary Edition και τρέχει στα 2,595 MHz.

Πηγή: TechSpot.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα