Το US export ban και η ‘κινέζικη’ Nvidia GeForce RTX 4090D

Η Nvidia ανακοίνωσε τη διαθεσιμότητα της RTX 4090D στην κινέζικη αγορά, μένοντας πιστή στους περιοριστικούς όρους που έχει θέσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Το μοντέλο θα έχει σημαντικές διαφορές και περιορισμούς στις επιδόσεις σε AI εφαρμογές, θέλοντας έτσι να περιορίσει τις δυνατότητες σε τέτοιο περιεχόμενο.

Ακόμα και έτσι, η RTX 4090D αποτελεί δείγμα μιας high end κάρτας γραφικών με 14592 CUDA cores, ελάχιστα λιγότερους από το κανονικό μοντέλο (16384), αλλά και 24GB μνήμη GDDR6X που συνδέονται με έναν δίαυλο 384-bit.

Ο βασικός περιορισμός εντοπίζεται τόσο στο σφικτό εύρος μνήμης της GPU, αλλά και στους Tensor cores που συρρικνώνονται στους 456, από 512 του αρχικού μοντέλου. Το TDP έρχεται εξίσου ‘πιεσμένο’ στα 425W, έναντι των 450W της κανονικής RTX 4090. Η διαφορά προκύπτει από τους μειωμένους CUDA cores που υπάρχουν στην 4090D.

Για την ώρα, δεν ανακοινώθηκαν μοντέλα τρίτων κατασκευαστών για την κινεζική αγορά και έτσι δε μπορούμε να ξέρουμε εάν οι κάρτες θα έχουν παρόμοιο PCB με τις αρχικές εκδόσεις τους. Το μόνο εμφανές, είναι πως οι εμπορικοί περιορισμοί των ΗΠΑ γίνονται ολοένα και πιο πιεστικοί για την αγορά της Ασίας η οποία με τη σειρά της, ετοιμάζει με μικρά και σταθερά βήματα, δικό της hardware που θα μπορεί να ανταγωνιστεί στο μέλλον.

Η προτεινόμενη τιμή που βλέπουμε στην εικόνα αγγίζει τα 1664€ μετά τη μετατροπή.

Πηγή.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα