Μια επική ‘γκάφα’ διόρθωσε η AMD στους Ryzen 8000G

Οι Zen 4 επεξεργαστές Ryzen 8000G της AMD λαμβάνουν ένα σημαντικό fix στο πρόβλημα των περιορισμένων επιδόσεων (throttling) που εμφάνιζαν.

Έπιασαν από νωρίς τους επεξεργαστές στα χέρια τους παρατήρησαν πως μετά από ένα δεδομένο χρονικό διάστημα, οι επιδόσεις τους περιορίζονταν με τεχνητό τρόπο. Οι Ryzen 8000G απορρέουν από την αγορά των laptops και έτσι στο εσωτερικό υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί για την αποτροπή υπερθέρμανσης των μονάδων (αλλά και των χρηστών) μετά από παρατεταμένη χρήση σε φορτίο.

Όπως όλα δείχνουν η AMD ‘ξέχασε’ να κλείσει κάποιες από τις εν λόγω προστασίες στην desktop κυκλοφορία των Ryzen 8000G και μερικοί reviewers εντόπισαν το πρόβλημα και στις δικές τους παρουσιάσεις.

Το χαρακτηριστικό STAMP (Skin Temperature-Aware Power Management), αποτελεί μια γνωστή τακτική και από άλλα laptops, κατά την οποία οι εκπομπές θερμότητας του CPU σε ένα laptop οριοθετούνται για να μη προκληθεί ζημιά στα χέρια του χρήστη που ακουμπάνε επάνω στο σασί του φορητού συστήματος.

Όπως είναι φυσικό, κάτι τέτοιο σε ένα desktop δεν αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό. Αντιθέτως, μπορεί να μειώσει τις επιδόσεις, μιας και μετά από περίπου 2 λεπτά gaming, ο επεξεργαστής οριοθετεί τους χρονισμούς του, ρίχνοντας το συνολικό power από τα 85-90W στα 65W, αυτόματα.

Πηγές αναφέρουν μετρήσιμες διαφορές στις επιδόσεις, οπότε αρκετοί από τους reviewers ξαναδοκιμάζουν τους Ryzen 8000G για να βγάλουν πιο ακριβή συμπεράσματα.

Οι Ryzen 8000G είναι μια ενδιαφέρουσα σειρά επεξεργαστών από την AMD και επιτρέπει τη δημιουργία φτηνών, all around συστημάτων με 6 έως και 8 πυρήνες μαζί με ενσωματωμένα γραφικά RDNA 3 αρχιτεκτονικής.

Πηγή.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα