ZLUDA: Τρέξτε CUDA σε AMD GPU, αλλά η Nvidia λέει ‘όχι’

Το CUDA αποτελεί χαρακτηριστικό των Nvidia GPU, ωστόσο τελευταία έχουν γίνει προσπάθειες να τρέξει και στις κάρτες της AMD. Χωρίς τη συγκατάθεση της Nvidia όμως, τα πράγματα είναι δύσκολα.

Πιο ειδικά, το translation layer ZLUDA μπορεί να μεταφράσει εντολές CUDA στο software stack ROCm της AMD καθώς και στο SYCL της Intel. Και όλα αυτά χωρίς κάποια τροποποίηση στον κώδικα.

Το ZLUDA χρηματοδοτήθηκε εδώ και 2 περίπου χρόνια από την AMD, η οποία ζήτησε από τον developer το 2022, Andrzej Janik, να προσαρμόσει τον κώδικα στις Radeon GPU, αφού αρχικά το πρότυπο ήταν σχεδιασμένο για Intel Graphics. Το project ολοκληρώθηκε η AMD δεν το ανακοίνωσε, πιθανόν λόγω προβλημάτων αδειοδότησης με την Nvidia.

Έτσι, ο developer περίμενε απλά να λήξει το συμβόλαιό του με την AMD προτού το project γίνει open-source – και ελεύθερο για όλους. Οι ειδικοί της Nvidia όμως είδαν την έκδοση που αναρτήθηκε και πήραν γρήγορα θέση. Το CUDA 11.5 όμως φαίνεται πως ‘αποκλείει’ τέτοιες προσπάθειες χάρη στους νέους όρους και προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με το κείμενο, αναγράφεται πλέον ξεκάθαρα πως “δεν επιτρέπεται το reverse engineer, η απο-μεταγλώττιση ή η αποσυναρμολόγηση οποιουδήποτε τμήματος της διαδικασίας που δημιουργείται με σκοπό τη μετάφραση σε μια πλατφόρμα που δεν ανήκει στην NVIDIA”.

Ξεκάθαρα λοιπόν, αναφέρεται ότι όσοι ενδιαφέρονται για τεχνικές εφάμιλλες με αυτές που μπορεί να καταφέρει το ZLUDA τίθενται ‘παράνομες’.

Η χρήση τέτοιων εργαλείων για την εκτέλεση λογισμικού που έχει γραφτεί για διαφορετικές πλατφόρμες (πχ. emulation), συναντάται πλέον συχνότερα από το παρελθόν κυρίως λόγω των πολλών διαθέσιμων μοντέλων και ιδιόκτητων προτύπων που υπάρχουν, κάνοντας δύσκολη την εκτέλεση αντίστοιχου λογισμικού σε ένα και μόνο hardware.

Τομείς όπως το AI αναμένεται να τροφοδοτήσουν αντίστοιχες διαδικασίες στο μέλλον, οπότε αρκετές εταιρίες βρίσκονται σε μια διαρκή ‘παρακολούθηση’ κοινότητας προς αποφυγή άλλων τέτοιων.

Πηγή.

Ακολουθήστε το 8Bitz.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το PC Hardware!

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα